Politica si administratie

Concluzii la final de an, la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură

Magdalena Şerban

Ieri, conducerea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara a organizat o conferinţă de presă ce a avut ca tematică bilanţul anului 2019 şi stadiul programelor de minimis accesate de fermierii hunedoreni. Redăm, succint câteva din datele furnizate de Călin Marian (foto), directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara.

Sprijin financiar pentru tomate, lână şi crescătorii de porci
Legat de ajutorul de minimis pentru tomate, în acest an s-au înscris în program 55 de hunedoreni, dintre care 39 de beneficiari au primit deja sprijinul în prima etapă (ianuarie-mai), totalul însumând 545.664,60 de lei. Urmează să fie onorate plăţile şi pentru ceilalţi 16.
La capitolul ajutor de minimis pentru lână, s-au înscris 240 de fermieri, eligibili fiind 215. Din punct de vedere statistic, cantitatea de lână comercializată până în prezent este de 339,20 de tone, cea predată la centrele de colectare şi eligibilă pentru sprijinul guvernamental situându-se la jumătate din totalul potenţial productiv, comparativ cu 25 de procente, cât erau în 2018.
Pe de altă parte, pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, s-au înscris 15 furnizori de purcei din rasele amintite, 126 de crescători şi patru procesatori. S-a livrat cu titlu gratuit, de la furnizori către crescători, un număr de 30 de purcei, valoarea ajutorului de minimis încasat de către furnizori fiind de 7.500 de lei.

Cursuri absolvite de peste 600 de fermieri
Şi cursurile puse la dispoziţia fermierilor (apicultură, creşterea animalelor, cultura plantelor, pomicultură) s-au bucurat de succes, fiind absolvite de 52 de hunedoreni. Cele de iniţiere în agromediu şi climă au numărat 552 de absolvenţi. Toţi cei care vizează să acceseze fonduri europene este important să ştie că aceste cursuri le sunt extrem de benefice dacă sunt făcute înaintea depunerii proiectului, obţinându-se un punctaj mai mare la absorbţia fondurilor, în special pe măsurile ce ţin de modernizare ferme, tineri fermieri sau ferme familiale. Totodată, sunt utile şi pentru toţi cei care accesează fonduri APIA pentru pajişti permanente, devenind obligatoriu ca până în anul doi de contract, din cei cinci pe cât se parafează, să aibă atestat în domeniul parcurs.

Au fost sprijiniţi financiar 385 de apicultori
„Aş cataloga anul 2019, din perspectiva condiţiilor agricole, unul şi bun, dar şi rău. Dacă în perioada de primăvară a plouat suficient, în toamnă ne-am confruntat cu seceta. (…) Cert este că fermierii se pregătesc pentru orice fel de vreme, îşi iau măsuri de siguranţă şi până la urmă se descurcă. Ministerul Agriculturii, prin Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara, a reuşit să-i sprijine pe aceia care au întâmpinat greutăţi, iar aici aş aminti apicultorii care au avut mari pierderi. (…) Noi întindem o mână de ajutor tuturor fermierilor care doresc să investească şi să ducă mai departe tradiţia creşterii animalelor şi a cultivării pământului. Ce mai trebuie specificat e că săptămâna trecută am făcut plăţi către cei 385 de apicultori ce au solicitat sprijin, fiind alocaţi 600.000 de lei, iar săptămâna aceasta ne achităm de partea a doua a programului destinat tomatelor şi îl mai avem de finalizat pe cel aferent crescătorilor de ovine ce îşi vor primi banii până la sfârşitul anului. Le mulţumesc tuturor colaboratorilor noştri, fermierilor, partenerilor din cadrul acţiunilor demarate, urându-le sărbători cu bucurii şi un An Nou rodnic şi cu împliniri”, a spus Călin Marian, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura