Concedii medicale pe bandă rulantă

28 septembrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

 

04certificat

Nicoleta Popa

În primele nouă luni din 2009, numărul hunedorenilor care au solicitat concedii medicale a crescut cu 20 la sută faţă de anul trecut. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara a înregistrat aproximativ 200 de cereri lunar.
De la începutul anului şi până în prezent, peste 1.700 de hunedoreni au stat în concedii medicale. Mai grav este însă că, suma solicitată din fondul asigurărilor de sănătate pentru concediile medicale este de aproape 22.000 de lei, dublu faţă de sumele cheltuite anul trecut. Reprezentanţii CJAS Hunedoara spun că această majorare nu se datorează doar creşterii numărului de concedii medicale, dar şi cmăririi salariilor. Concediile medicale au fost depuse atât de salariaţii din sistemul bugetar, cât şi din cel privat.
„Sperăm la o rectificare”
Cu toate că bugetul Casei de Asigurări de Sănătate a fost redus anul acesta la suma de 11.431 lei, faţă de 12.636 lei pe 2008,  suma pe care CJAS Hunedoara trebuie să o restituie angajatorilor este cu 53 la sută mai mare. Pentru a putea înapoia toţi banii, directorul coordonator al CJAS Hunedoara spune că este nevoie urgentă de o rectificare bugetară: „Numărul concedierilor medicale a crescut. Noi nu avem bani la fondul de sănătate, toată lumea plânge după bani, dar în acelaşi timp, cei care acordă concedii medicale nu dau importanţă nevoilor altora. Pentru a putea restitui sumele de plată a concediilor medicale, avem nevoie urgentă de o rectificare bugetară.
Bolnavii verificaţi de poliţie
De la 1 ianuarie anul viitor, cei care îşi iau concedii medicale ar putea fi verificaţi de poliţie, dacă sunt sau nu acasă. Ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, spune că va adopta modelul italian, şi va trimite poliţia să verifice dacă aceia care şi-au luat concediu medical stau acasă, şi, în caz contrar, vor fi amendaţi. Potrivit Ministrului Sănătăţii, cei care sunt bolnavi, sunt fie internaţi, fie la domiciliu. Această hotărâre vine în urma numărului mare de concedii medicale înregistrate în ţară.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Scenarii de destabilizare a PSD Hunedoara

Fostul preşedinte al filialei judeţene PSD Hunedoara, Mihail Rudeanu (medalion), declară că informaţiile apărute într-un ziar din Valea Jiului, din...

Copii instituţionalizaţi, la Special Olympics

În perioada 12-19 septembrie 2009 s-a desfăşurat competiţia sportivă internaţională ,,Cărări vechi spre drumuri noi’’ organizată de Special Olympics Italia...

Gura lumii

O echipă din oraşul cu cetate, cu un blazon dintre cele mai valoroase, a beneficiat recent, de gafa impardonabilă a...

Închide