Comunitatea din Băiţa, invitată să celebreze Centenarul Marii Uniri

Magdalena Şerban

În 30 noiembrie, de la ora 14, administraţia publică din Băiţa va organiza o acţiune istorico-culturală ce va avea ca temă Centenarul Marii Uniri.

„Invit localnicii şi pe toţi cei care vor să sărbătorească Ziua Naţională să ni se alăture. E un prilej unic, pe care consider că nici o generaţie nu ar trebui să-l rateze, fie că e vorba de părinţii noştri ori de copii, nepoţi sau strănepoţi. O sută de ani nu se pot împlini decât o singură dată, aşa că ar trebui să ne simţim onoraţi pentru faptul că noi suntem cei care avem şansa să-i aniversăm. Evenimentul va avea loc la căminul cultural din Băiţa, copiii din cadrul Ansamblului Folcloric al Şcolii Gimnaziale din localitate pregătind un program special. Vor mai evolua Ansamblul Ritmuri Zărăndene şi Grupul vocal Dor Zărăndean. Publicului i se va face o prezentare detaliată a tot ceea ce semnifică anul 1918 pentru poporul român, evocarea aparţinându-i istoricului Dorin Petresc. Din partea casei, toţi cei prezenţi vor gusta din tradiţionalul cozonac şi se vor îndulci cu câte un pahar de suc. Românul este ospitalier de când se ştie, iar mai ales într-un asemenea an festiv nu puteam fi în alt fel. Cine doreşte, se va prinde într-o horă a Unirii. Vă aşteptăm cu mic, cu mare“, a spus primarul din Băiţa, Damian Diniş (foto), care are o singură urare pentru semenii săi: să nu uite să fie uniţi.
Potrivit acestuia, astfel de acţiuni au mai avut loc şi în trecut, însă nu au fost de o asemenea amploare. În octombrie, de exemplu, s-a desfăşurat întrunirea preoţilor din Cercul pastoral din zona Băiţa în Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Hărţăgani. Lucrările au fost precedate de o slujbă de pomenire a eroilor martiri din satul-gazdă, căzuţi pe câmpurile de luptă din Primul şi Al Doilea Război Mondial şi s-a făcut pomenirea delegaţilor din comuna Băiţa care au participat la făurirea Marii Uniri. Totodată, au fost sfinţite două plăci comemorative. Un alt eveniment s-a ţinut la şcoala generală din Băiţa, simpozionul avându-l ca invitat tot pe istoricul Dorin Petresc, care le-a vorbit elevilor despre datele-cheie ale istoriei naţionale şi importanţa lor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.