Comunicat de presă al Sindicatului Naţional al Salariaţilor din Instituţiile Ministerului Muncii

Urmare atacurilor concertate apărute în media locală şi judeţeană din ultimele două zile la adresa funcţionarilor din cadrul Casei Locale de Pensii Petroşani, ne exprimăm următorul punct de vedere:
• La Casa Locală de Pensii Petroşani lucrează 10 funcţionari publici de execuţie şi un funcţionar public de conducere, cu funcţia de şef serviciu, în condiţiile în care, în prezent, există în plată un număr de aproximativ 37.000 pensionari, la care se adaugă alte tipuri de beneficiari (asiguraţi ai sistemului public de pensii, membri de familie care solicită diferite prestaţii etc.).
• Începând cu luna iunie 2016, urmare a modificărilor legislative (legea 192/2015, Legea 155/2016, Legea 142/2016, Legea 221/2018), aplicabile pensionarilor din Valea Jiului, raportat la activitatea pe care aceştia au desfăşurat-o în grupe superioare de muncă, Casa de Pensii Petroşani s-a confruntat cu o încărcare excesivă pe fiecare post în parte. Vorbim aici de peste 23.000 de operaţiuni suplimentare de recalculare a pensiilor, având în vedere grupele de muncă, la care se adaugă activitatea uzuală, curentă, în speţă pensionari noi, acordarea de diverse prestaţii de asigurări sociale şi indemnizaţii, alte tipuri de recalculări, comunicări tranzacţii plată, operaţiuni financiar contabile, bilete de tratament, contracte de asigurare etc. Se poate observa, deci, în mod obiectiv, volumul enorm şi complexitatea muncii colegilor noştri.
• Pe lângă atribuţiile de bază, specifice fiecărui funcţionar, toţi cei 10 funcţionari de execuţie asigură, prin rotaţie, şi activitatea zilnică de la ghişeul de relaţii cu publicul.
• Întreaga activitate a colegilor noştri de la Petroşani, are, aşadar, ca principali beneficiari locuitorii Văii Jiului, pensionari sau nu.
• A fost o muncă complexă, titanică, în ultimii ani, pe care au înţeles să şi-o desfăşoare profesionist, corect şi onest, cu respectarea întocmai a legii, în slujba beneficiarilor, eficient, demn, fără să se plângă, deşi motive ar fi fost.
• Pentru a putea rezolva toate aceste lucrări şi în contextul unui deficit major de personal, colegii noştri au efectuat mii de ore suplimentare, neplătite. Iar compensarea acestora cu timp liber este, în practică, imposibilă, vorbind de un cerc vicios, în acest caz.
• În aceste condiţii, ne regăsim în prezent în faţa unui linşaj mediatic, şi nu numai, la adresa acestor 10 oameni. Înţelegem contextul. Suntem într-o perioadă de pre campanie electorală. Tonul s-a dat de la Bucureşti, prin vocea Ministrului Muncii, d-na Violeta Alexandru, care a început un război nejustificat cu funcţionarii din Ministerul Muncii încă din primele zile ale mandatului. În urmă cu două zile, în joc a intrat şi Prefectul judeţului Hunedoara, domnul Vasilică Potecă, care, exclusiv în urma unei opinii exprimate într-un ziar local, a concluzionat, antepronunţându-se, fără a avea vreo discuţie şi cu colegii noştri, că opinia autorului materialului ar fi cea corectă. Vizita la faţa locului, verificările şi discuţiile cu colegii noştri vor avea loc, conform spuselor domnului Prefect, luni, 24 februarie!!!! Însă dl. Prefect a validat, deja, a priori, prin poziţia publică pe care a exprimat-o, în calitatea sa oficială, ideea introdusă în spaţiul public că cele 10 colege ale noastre sunt inamicul public al pensionarilor.
• Antagonizarea publică, deliberată, sistematică, prin poziţii oficiale, a pensionarilor şi a funcţionarilor care îi deservesc, nu poate aduce niciun beneficiu şi nici nu poate avea vreun efect pozitiv asupra calităţii serviciilor publice pe care lucrătorii din casele de pensii sunt chemaţi să le presteze. „Dezbină şi condu!“ nu trebuie să fie principiul care să guverneze activitatea în Ministerul Muncii. Nu suntem nici adversari, nici duşmani. Şi noi avem părinţi şi bunici.
• Ne delimităm, totodată, de încercările politicienilor de la nivel central şi local de angrenare a noastră, a funcţionarilor publici, în orice luptă de natură politică. Presiunile tot mai mari de la zi la zi la care suntem supuşi devoalează această intenţie. Iar ameninţările din spaţiul public, la care domnul Prefect a înţeles să recurgă, întăresc convingerea noastră că despre o astfel de intenţie este vorba.
• Ele trebuie să înceteze. Ameninţările publice nu îşi au locul într-un stat de drept. Vă rugăm să încetaţi să mai încercaţi să ne intimidaţi.
• Nu este rolul nostru, al funcţionarilor publici, să intrăm în jocuri politice. Înţelegem să continuăm să ne desfăşurăm activitatea cu onestitate, profesionalism şi imparţialitate, şi doar cu stricta respectare a legii şi principiilor ei.

Alexandru-Adrian Ionică, coordonatorul Consiliului Federativ al S.N.S.I.M.M.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.