Comunicat de presă al deputatului PSD Laurenţiu Nistor. PNL, partidul care a întors spatele Văii Jiului

Pentru PNL, aroganţa şi minciuna par să nu aibă limite. În Valea Jiului, acest partid a pus umărul la închiderea minelor şi la aruncarea în uitare a acestei zone.
Cel mai recent exemplu de nepăsare PNL-istă la adresa oamenilor este greva angajaţilor Ter­mo­centralei Mintia, a cărei activitate s-a oprit a cincea oară în acest an. Oamenii solicită plata drepturilor prevăzute în contractul de muncă, restante de 6 luni de zile.
În tot acest timp, angajaţii au cerut în mod con­stant prezenţa în judeţ a reprezentanţilor Guvernului.
Ludovic Orban a venit în judeţul Hunedoara, dar nu pentru problemele oamenilor, ci pentru cam­pa­nia electorală. La fel, Raluca Turcan, vicepremierul Guvernului Orban, şi Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene – care au fost în judeţul Hunedoara săptămâna trecută, dar nu pentru Mintia, ci în campanie electorală.
Ce dovadă mai mare de lipsă de interes faţă de oameni mai este necesară?
Amintim câteva dintre momentele în care PSD a protejat Valea Jiului şi pe oamenii săi.
Astfel, chiar din Valea Jiului, premierul de atunci, Dacian Cioloş, anunţa că ultima tonă de cărbune se va extrage pe 31 decembrie 2017, urmând să se închidă minele Lupeni şi Lonea. Deputatul PSD, Laurenţiu Nistor, împreună cu senatorul PSD, Cristian Resmeriţă, alături de parlamentarii PSD – deputatul Natalia Intotero, deputatul Ilie Toma, senatorul Viorel Sălan au reuşit să prelungească termenul de închidere al celor două mine până în 2025-2026.
Mai departe, să vorbim despre OUG 60/2019, elaborată de PSD. Pentru cazul concret al Com­plexului Energetic Hune­doara ordo­nan­ţa prevedea salvarea aces­tor obiec­tive, astfel: cele 4 mine împreună cu Ter­mo­centrala Paroşeni să constituie o nouă entitate juridică, iar cărbunele extras din Valea Jiului să fie folosit pentru producerea ener­­giei electrice şi termice la Termocentrala Pa­ro­şeni, concomitent cu un program de reabilitare al insta­laţiilor de termoficare în Valea Jiului. Ter­mo­cen­trala Mintia urma să constituie o entitate cu per­­so­nalitate juridică separată, care să fie în pro­prie­tatea şi administrarea Consiliului Judeţean, utili­­zând cărbune INDO 4200, cărbune cu un con­ţinut scăzut de sulf (0,6-0,7%) şi cenuşă, a cărui utilizare nu mai necesită realizarea instalaţiilor de desulfurare şi nici creşterea capacităţii electro­fil­trelor, care erau foarte costisitoare, sume estimate la ordinul sutelor de milioane de euro.
Prin folosirea cărbunelui INDO 4200 ar fi trebuit să avem costuri extrem de reduse pentru Termo­centrala Mintia. Practic, utilizând acest cărbune ea poate funcţiona îndeplinind toate condiţiile im­puse de legislaţia de mediu şi realizând indici de performanţă care să îi permită intrarea pe piaţa de energie electrică.
Aşadar, niciodată nu s-a pus problema închiderii minelor! PSD a venit cu soluţii pentru susţinerea activităţii minelor şi angajaţilor din Valea Jiului! În 30 de ani, PSD nu a închis nici o mină în Valea Jiului şi nici nu o va face! Am luptat şi vom lupta pentru locuitorii Văii Jiului.
Din păcate, în Camera Deputaţilor, actualul mi­nis­tru PNL al Energiei, Virgil Popescu, a impus un amen­dament care prevede că în situaţia în care societatea intră în insolvenţă, demersurile vor fi con­tinuate numai pe baza prevederilor legii insolvenţei, ceea ce înseamnă că a eliminat caracterul de ur­genţă al Ordonanţei. Astfel, OUG a devenit inutilă.
Acesta este „aportul” PNL pentru minele din Valea Jiului şi pentru Termocentrala Mintia – le-a lăsat de izbelişte. Toate acestea în condiţiile în care aveau soluţia, doar trebuiau să o aplice – respectiv OUG 60/2019.
PNL, eşti o ruşine pe obrazul României! Ai împru­mutat ţara în 10 luni, cât PSD în 3 ani şi 6 luni, ai amendat mii de români în pandemie în loc să îi testezi, trimiţi la şcoală milioane de copii fără să le asiguri nimic, ai lăsat pensionarii fără pensii mărite, ţi-ai bătut joc de alocaţii, ai izolat România şi nu ai soluţii.

Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Hunedoara

Comandat de PSD – Organizaţia Judeţeană Hunedoara
CMF – 21200019
Executat de MEDIA HUNEDOREANĂ SRL Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare