Politica si administratie

Comunele hunedorene, trase pe dreapta de Guvern

05 curatenie soimus (23)

Nicolle Ebner

 Comunele hunedorene au tot mai puţine şanse să obţină finanţarea proiectelor pe măsura 3.22 – de dezvoltare a infrastructurii, deoarece guvernul a modificat criteriile de selectare, după ce primarii şi-au întocmit proiectele.

 Fondurile UE, direcţionate oficial către Moldova…
Primarii hunedoreni sunt de părere că nici un proiect pe măsura 3.22 nu poate obţine mai mult de 65-67 de puncte, deoarece guvernul a introdus, printre criteriile de selectare, şi gradul de sărăcie al comunităţilor, criteriu ce avantajează preferenţial localităţile din Moldova. “Pentru gradul de sărăcie, o localitate din Moldova primeşte şi 15 puncte, iar eu, în zona Haţegului, primesc doar cinci.
Am un proiect integrat pentru introducerea sistemului de apă, canalizare, cămin cultural, centru social, şi nu pot face mai mult de 67 de puncte, pentru că, dacă am reparat drumurile care trec prin comună sau dacă am introdus apă în toate cele 11 sate ale comunei, în loc să fiu stimulat că-mi dau interesul, guvernul mă penalizează şi îmi ia din puncte. În ce ţară trăim? Toată lumea loveşte în comunităţile locale şi noi, românii, ne tăiem singuri craca de sub picioare. Consider că, pe anumite posturi, sunt puşi oameni care nici măcar nu cunosc ce atribuţiuni au, iar în stilul acesta, comunităţile din judeţul nostru nu o să înregistreze niciodată un progres” spune Ioan Jurj, primarul comunei Bretea Română.

 …pentru a fi cheltuite de comunităţile sărace
Cătălin Roşculete, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, prezent la Deva, recunoaşte că “am tăiat unele condiţii, iar pe altele le-am modificat în aşa fel, încât să nu existe o diferenţă foarte mare între anumite zone din ţară. Competiţia este atât de acerbă, încât a fost nevoie să se impună unele restricţii, pentru ca banii să fie absorbiţi exact de către comunităţile sărace”. Îngrijorarea primarilor hunedoreni este destul de mare, deoarece proiectele pe măsura 3.22-de dezvoltare de mediului rural-sunt finanţate 100 la sută de UE, iar în acest an va fi alocată întreaga finanţare stabilită până în anul 2013.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.