Comunele hunedorene, în febra sărbătorilor

Magdalena Şerban

Fie că a fost vorba de inaugurări, spectacole de colinde sau întâlnirea cu Moşul cel darnic, primarii hunedoreni s-au luat la întrecere în ceea ce priveşte organizarea de evenimente, peste weekend.

Inaugurare la Băiţa…
Clubul pensionarilor din satul-centru al comunei Băiţa a fost inaugurat cu mare fast, vineri. Reabilitarea unei clădiri mai vechi (proiect câştigat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, în valoare de 60.000 de lei) şi dotarea acesteia au dus la crearea unei bucurii pentru pensionarii băiţeni: un loc numai al lor. Astfel, pe scena Căminului Cultural din Băiţa, au urcat Ciprian Roman, Dan Măluţan, Valentin Crainic, Ansamblul ,,Ritmuri Zărăndene“ din localitate, precum şi alţi îndrăgiţi interpreţi, colindele marcând sărbătoarea ce se apropie. „Urmează ca Moş Crăciun să vină şi la cei mici. În 22 decembrie, 350 de copii vor primi pachete şi ne vor încânta cu un spectacol în care vor avea ca invitaţi, elevi ai altor şcoli din judeţ”, ne-a dezvăluit Damian Diniş, primarul comunei Băiţa.

… Şi la Râu de Mori
Cu un buget local de 40.000 de lei, Niculiţă Mang, edilul din Râu de Mori, a construit un cămin cultural în Sibişel (care deserveşte şi satul vecin Ohaba – Sibişel), inaugurându-l duminică. „Construcţia am început-o în 2008, dar, pentru că am avut şi alte investiţii importante în derulare, am reuşit s-o finalizăm doar în acest an. Inaugurarea s-a făcut întâi cu neoprotestanţii, apoi cu ortodocşii. Am avut mese festive, slujbă de sfinţire, program artistic al copiilor de la grădiniţa şi şcoala primară din Sibişel şi un concert de colinde, în interpretarea unor cunoscuţi artişti. În 22 decembrie, vom marca un alt program artistic, susţinut  de elevii din comună, 380 de copii urmând să primească mici cadouri”, a afirmat primarul.

Concert la General Berthelot
Colindele de suflet ale românilor au răsunat sâmbătă şi pe scena Căminului Cultural din General Berthelot, prin vocile unor studenţi la teologie de la Arad, cărora li s-a alăturat grupul vocal local „Cirezul! şi binecunoscutul Victor Socaciu, nume consacrat pe scena muzicii folk româneşti. „Oamenii au primit cu braţele deschise un astfel de spectacol. În 22 decembrie, Moş Crăciun îşi va deschide desaga, pentru a oferi pacheţele celor 40 de copii din comună, iar aceştia ne vor dărui o reprezentaţie artistică”, a anunţat Marina Huzoni, primăriţa din General Berthelot.

Praznic luminos la Ribiţa
Festivalul – concurs de colinde ”Praznic luminos”, ediţia a IV-a, a avut loc sâmbătă, la Căminul Cultural din centrul comunei Ribiţa. Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: colinde şi pictură pe sticlă. La cel de colinde, au participat grupuri de la şcolile din Dobra, Brănişca, Veţel, Băiţa, Crişcior, Bucureşci, Luncoiu de Jos, Vaţa de Jos şi Ribiţa, iar la cel de pictură, au concurat elevi de la şcolile din Baia de Criş, Ribiţa, Luncoiu de Jos, Clubul Copiilor şi Elevilor Brad, Vaţa şi Bucureşci. S-au acordat premii de către organizatori, iar Centrul de Creaţie Deva a acordat câte o diplomă la fiecare secţiune. „Mulţumesc sponsorilor, şcolilor participante şi partenerilor (Parohia Ortodoxă, Căminul Cultural şi Biblioteca Comunală din Ribiţa, IŞJ Hunedoara – prin domnul inspector şcolar general Alexandru Lăutaru, Centrul de Creaţie – prin doamna Mariana Deac şi domnul Marcel Lapteş), membrilor juriului şi nu în ultimul rând, cadrelor didactice şi părinţilor care s-au implicat în organizarea festivalului. O mulţumire mai specială doresc să i-o adresez primarului Ioan Faur, fără de care acest eveniment şi-ar fi urmat, cu mare greu, cursul”, a spus Ramona Clej, directorul şcolii Generale „Preot Iosif Comşa” din Ribiţa.

Moşul a ajuns la Sarmizegetusa
Până în ziua de Crăciun, Moşul ia la rând drumurile judeţului. La Sarmizegetusa a ajuns mai repede, vineri,  217 copii de la cele două grădiniţe, o şcoală generală şi trei primare ce aparţin comunei, primind mici atenţii, sub formă de pachete. „Am avut un pui de Moş Crăciun, ce a făcut deliciul publicului. Copii, ne-au răsfăţat cu colinde, scenete şi tot soiul de interpretări. A fost o manifestare desfăşurată la căminul cultural din centrul comunei şi dedicată tuturor, de la prichindei până la cei mari, copiii venind cu părinţii şi bunicii. Pe cei mari i-am servit cu suc şi cafea, aşa cum îi şade bine unei gazde primitoare”, a precizat Mihail Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa.

… urmează Bucureşci
La Bucureşci, 200 de copii îşi aşteaptă cadourile de la Moş Crăciun, în 23 decembrie. „Vom organiza o masă festivă la Căminul Cultural din centru, cu cozonaci, virşli şi ţuică fiartă, pentru marea noastră familie. Pe cei din restul satelor, care nu au mijloc de deplasare, îi mai ajutăm noi cum putem. Copiii vor prezenta un spectacol şi vor primi pachete. E o tradiţie şi nu o vom schimba, chiar dacă nu suntem bogaţi. Pe această cale, nu doresc să închei anul 2011, fără să-i mulţumesc preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, pentru sprijinul acordat şi directorului Finanţelor Publice Hunedoara, Lucian Heiuş, pentru că datorită ajutorului primit, ne-am putut achita datoriile sociale”, a fost mesajul lui Mircea Ghilean, primarul din Bucureşci.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.