ComunitatePolitica si administratie

Comuna Zam s-a alăturat Programului „Rabla pentru Sobe”. Subvenții de până la 10.000 de lei pentru fiecare cetățean solicitant

Magdalena Șerban

Românii care dețin sobe vechi au acum posibilitatea să le înlocuiască cu unele mai eficiente și ecologice, grație nou­lui program Rabla pentru sobe, lan­sat de Ministerul Mediului. Asta, dacă primăriile de care aparțin au binevoit să acceseze acest demers, nu toate fiind încântate să o facă. Pe lista UAT-urilor care s-au implicat și s-au înscris este Zam.

Fiecare primărie a putut solicita până la 560.000 de lei, echivalentul a 50 de sobe
,,Ne-am înscris și am fost înregistrați. Aștepăm publicarea primăriilor eligibile și apoi înscrierea cetățenilor care vor să beneficieze de acest sprijin. Însă în acele cazuri când oamenii nu au cont, nu știu să folosească Internetul ori nu au nici computer, îi anunț că îi vom ajuta dacă ne cer. Vrem ca toată lumea să aibă aceleași drepturi și să ponească cu aceleași șanse de câștig. O sobă efici­en­tă energetic înseamnă mai puțini bani cheltuiți cu încălzirea”, a anunțat edilul-șef din Zam, Sorin Nistor (foto). Unitățile administrativ-teritoriale au putut de­pune cererile de înscriere și docu­men­ta­ția aferentă prin intermediul aplicației in­for­matice puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. După încheierea contractelor de dele­ga­re dintre Administraţia Fondului pen­tru Mediu şi unităţile administrativ-te­ri­to­ri­a­le şi publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat con­tracte de delegare, AFM va publica anunţul de deschidere a sesiunii de îns­criere pentru solicitanţii persoane fizice şi a sumelor alocate.

Economie majoră
De precizat că pe lângă sobe, banii vor mai putea fi folosiți pentru achiziția coșului de fum, care poate fi ceramic sau metalic cu perete dublu, dar neapărat înso­țit de certificat de garanție și de­cla­rație de performanță. Finanțarea se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pen­tru mediu. Contribuţia proprie trebuie să fie în procent de minimum 30% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului și va fi suportată de către beneficiar. Programul se adresează ex­clu­siv locuitorilor din cele 27 de judeţe situate în zona montană a României. Așadar, eligibil este orice cetățean care locuiește într-o casă încălzită cu sobă, într-o localitate de munte din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Har­ghita, Hunedoara, Maramureș, Mehe­dinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu,
Su­cea­va, Timiș, Vran­cea și Vâl­cea. Primăria care nu respectă obli­ga­țiile con­trac­tu­ale poate să fie obli­gată de către AFM să re­tur­ne­ze su­me­le, fi­nan­ța­rea fiind re­trasă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura