Complexul Energetic Hunedoara, obligat să restituie 60 milioane euro

8 noiembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara“ a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice. În prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal şi dobânzile aferente.
Potrivit Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, în cazul CE Hunedoara, împrumuturile din surse publice acordate de România au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un ajutor de salvare temporar în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane de lei) pentru Complexul Energetic Hunedoara. Societatea se afla în dificultate din punct de vedere financiar din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în eventualitatea în care societatea nu avea să fie în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni.
Ca urmare a nerambursării ajutorului, în martie 2018, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată şi a concluzionat că patru dintre cele cinci împrumuturi, în valoare totală de aproximativ 60 de milioane de euro, plus dobânzile aferente, sunt incompatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat şi România trebuie să le recupereze. (M.Gânju)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tată incestuos cu repetiţie

O fetiţă de 10 ani a trecut printr-un adevărat calvar, după ce timp de un an de zile a fost...

Începe construcţia fabricii Bosch de la Simeria!

Se întâmplă şi lucruri bune în judeţul nostru, în pofida unor cârcotaşi care ar vrea ca totul să fie negru...

PRO-ECHITATE – UN PROIECT DE SUCCES AL UNIVERSITARILOR ALBAIULIENI, DEDICAT ORIENTĂRII PROFESIONALE A ELEVILOR ŞI STUDENŢILOR

Închide