Compania Judeţeană de Turism e doldora de nereguli financiare. La plãcinte, înainte!

05 Compania Judeteana de Turism Hunedoara SA  Volodia Macovei

Atât de celebră, încât mai nimeni nu ştie cu ce se ocupă, Compania Judeţeană de Turism Hunedoara SA, controlată sută la sută de Consiliul Judeţean, are, în schimb, o mulţime de nereguli financiare, pe care le-a descoperit controlul Curţii de Conturi.

Buget după ureche
Acest control al Curţii de Conturi a fost efectuat în perioada 20 martie – 19 aprilie 2013 şi vizează situaţia financiară a Companiei Judeţene de Turism Hunedoara SA pe anul 2012. Ceea ce au descoperit cei de la Curtea de Conturi înseamnă erori bugetare, indemnizaţii necuvenite, decontări şi plăţi ilegale. Să le luăm pe rând.
Legat de bugetul companiei, raportul arată că acesta nu a fost aprobat de către autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale. În acelaşi timp, în buget nu au fost fundamentate corect veniturile şi nici nu s-a întocmit un program de achiziţii. Prin nerespectarea prevederilor legale în legătură cu bugetul, s-au descoperit abateri financiare în sumă de 511.000 lei.

Protocol pe şest
În legătură cu calitatea gestiunii economico-financiare, raportul Curţii de Conturi scoate la iveală mai multe nereguli. În primul rând, la Compania Judeţeană de Turism Hunedoara SA nu a fost efectuată inventarierea patrimoniului. De asemenea, indemnizaţiile cuvenite administratorilor şi cenzorilor au fost acordate în cuantum mai mare decât prevede legea. Astfel, reprezentanţii CJ Hunedoara în Adunarea Generală a Acţionarilor au primit indemnizaţii cu 23.000 de lei mai mari decât era legal.
S-a mai descoperit nejustificarea la termenul legal a avansurilor acordate în vederea deplasării personalului în interesul serviciului şi necalcularea penalităţilor de întârziere aferente, abaterea financiară fiind de 2.000 de lei.
Cum obişnuiesc deseori cei care cheltuiesc din buzunarul cetăţeanului, şi la compania despre care vorbim nu s-a sfiit nimeni să dea bani pentru protocol, problema fiind că aceste cheltuieli au fost efectuate fără temei legal şi fără documente justificative. Şi aici s-au dus vreo 22.000 de lei.
Raportul mai consemnează şi detaşarea fictivă a unor salariaţi, în condiţiile în care persoanele îşi desfăşoară activitatea la acelaşi loc, în interesul aceluiaşi angajator. Încă 29.000 de lei pe lângă.

Marfă la suprapreţ pentru Consiliul Judeţean
Să mai facă un bănuţ, Compania Judeţeană de Turism Hunedoara SA a vândut Consiliului Judeţean Hunedoara, deci, instituţiei care a înfiinţat-o şi o patrona, materiale promoţionale cu 175.000 de lei peste preţul de achiziţie şi fără documente justificative.
Şi mai sunt: facturarea în avans a unor prestări de servicii în domeniul financiar-contabil, precum şi plata altor servicii care exced clauzele contractuale, dar şi decontarea cheltuielilor cu carburanţi care nu au fost aprobate de conducătorul societăţii, din cele două mai ieşind daune de 9.000 de lei.
Pe rotund, la Compania Judeţeană de Turism Hunedoara SA s-au constatat prejudicii de 56.000 de lei şi abateri financiare de 716.000 de lei.

One thought on “Compania Judeţeană de Turism e doldora de nereguli financiare. La plãcinte, înainte!

  • 11 februarie 2014 la 23:55
    Permalink

    Dar mai exista institutia asta” fantomatica” ??? Sau a desfiintat-o „Molotzu” de teama imbirligaturilor financiare????
    🙂

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare