Actualitate

Comitet interministerial pentru cetăţile dacice

Guvernul României a decis în şedinţa de Guvern, de ieri, înfiinţarea unui comitet interministerial, care să identifice formula juridică de includere a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, într-o zonă de administrare specială, după modelul Deltei Dunării.
Din comitet vor face parte ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Justiţiei şi ministrul Mediului. Comitetul interministerial va reglementa situaţia juridică a proprietăţilor care vor fi incluse în respectiva zonă şi va pregăti un proiect european care să vizeze reabilitarea cetăţilor dacice şi includerea lor în circuitul turistic. De asemenea, Guvernul şi-a afirmat disponibilitatea de a colabora cu autorităţile locale, pentru reabilitarea infrastructurii de acces către cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
„Comitetul interministerial va avea ca atribuţie şi valorificarea potenţialului istoric şi de patrimoniu extraordinar pe care îl avem acolo, având în vedere că cetăţile dacice fac parte din patrimoniul UNESCO şi doar aproximativ 35 la sută din potenţialul arheologic a fost pus în valoare până în momentul de faţă, urmând ca lucrările să se desfăşoare într-un regim bine determinat şi coordonat de către stat”, a declarat cu acest prilej, premierul Emil Boc.
Referitor la această decizie a guvernului, prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, a declarat următoarele: “Mă bucur că la două zile de la vizita premierului la cetăţile dacice, avem un semnal ferm că lucrurile se mişcă pentru Sarmizegetusa Regia. Am reuşit, în urma demersurilor întreprinse, să avem în această zonă, pentru prima dată, un demnitar de rang înalt, iar argumentele noastre au fost de natură să determine o acţiune rapidă. Sunt încrezător că prin identificarea unei formule juridice optime, se va crea cadrul legal, care să permită reabilitarea, continuarea cercetărilor şi punerea în valoare a adevăratului potenţial al acestei zone”. (S. Popa)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.