EvenimentFlash

Comisarul șef Traian Berbeceanu a ieșit la pensie!

 

Natalia Bumbac

Comisarul şef Traian Berbeceanu (foto) a anunţat că din 1 aprilie s-a pensionat, după 25 de ani de activitate în Poliţie. Deocamdată, nu s-a hotărât cu ce se va ocupa în continuare. Însă, declaraţiile lui ne lasă să înţelegem că nu va alege anonimatul.
L-am contactat telefonic pe Traian Berbeceanu pentru a afla cu ce se va ocupa în perioada următoare. Răspunsul său a fost următorul: „Nu m-am hotărât, e prea devreme să discut despre chestii de genul acesta. Azi este prima mea zi de când m-am pensionat. Trebuie să-mi stabilesc priorităţile şi pe urmă voi vedea după ce va trece mai mult timp“. Pentru o altă publicaţie, comisarul şef declara că şi-ar dori să urmeze o carieră în magistratură.
Activitatea de poliţist a lui Traian Berbeceanu a devenit foarte cunoscută îndeosebi între anii 2005 şi 2013, când a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, până la punerea sa sub învinuire. De amintit că în anul 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România. Din păcate, cariera lui Traian Berbeceanu la BCCO s-a încheiat dramatic, în 23 octombrie 2013, când acesta a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Alba Iulia, deci de colegii cu care a colaborat până atunci, apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale.
Traian Berbeceanu a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba şi trimis în judecată, dar apoi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de DNA, acuzaţi fiind că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe poliţistul devean. Potrivit DNA, fostul procuror şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere şi să scape de el. În final, Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia.
Instanţa Supremă a decis să conexeze cele două dosare, iar în iunie 2016, la doi ani de la începerea procesului, Berbeceanu a fost achitat în dosarul penal, în timp ce procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. Astfel, Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de detenţie, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. În prezent, se judecă apelul în acest proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

 

 

15 comentarii la „Comisarul șef Traian Berbeceanu a ieșit la pensie!

  • Ciudat, Berbeceanu nu este de vina dar trebuie pensionat desi ceilalti care l-au anchetat pe el sunt condamnati, e drept nu definitiv.

  • Catelule te-am invatat sa nu mai dai din gura pe net, zi tu la cine mai dam in primire acu?

  • Si Lyterosu plinge dupa Berbeceanu. Cine-l mai protejeaza pe el? Cine-l mai pune martor cu idn protejata(vezi dosarul spuma si bibanu)? Cui ii mai sifoneaza Litera praduitorul?

  • Eu maine o sa-mi beau cafeaua cu berbecosu si o sa-l intreb ce o sa se intample cu mine , cu pera , cu margan , cu litera si cu vali orfanu . La cine o sa turnam de acu’ incolea …

  • la cine mai plangeti toti acum cateilor? bota,pisat umflat cu pompa ai uitat cand tea tamponat margan ca pe o femeie si pe prietena ta braileanu cum ati fugit amandoua la berbeceanu direct?sau,, baietii,, de bibanu si spuma cum ma turnau pe la cean si pe la toata garda,iar cand sau dus la puscarie plangeau de pe acolo ca au fost sifonati.terminati latrailor ca toti sugeti **** la garda.toti sunteti,, baieti,, si toti aveti program la militie.eu macar sifonez la vonu si la enea.dar voi prostilor nu mai aveti la cine hahahaha

  • FRACE PRADUITORU.nu te mai da frace muio ca eu sunt fracele.tu probabil ca esti un bulangiu,asa e?

  • margan e o piuzda . cand era la parnaie se ruja la coor sa I-o traga aia seara de seara . Ii o piuzda cu perje .
    pasare se pisha pe el la orice ora

  • # fracepraduitoru

    sa te pish in coor de zdreanta . fracele cui esti tu ?
    eu sunt fracele

  • http://evz.ro/anatomia-unei-minciuni-criminale-protocolul-sri-dna.html
    Nu cumva pensionarea ta comisare, are legatura cu asta? Se clatina cumva scaunul sustinatoarei tale, Codruta? Oare vor iesii la iveala toate marsaviile voastre? Vom vedea…

  • Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Ministerul Public (MP) au dat publicităţii, pe data de 30 martie, Protocolul de colaborare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi SRI semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Niţu, şi şeful SRI, George Maior, şi primadjunctul Florian Coldea. În baza acestui act de colaborare, echipe operative comune formate de agenţi SRI şi procurori lucrau în anchete penale, fapt negat constant de-a lungul timpului de Kovesi.

    Potrivit documentului, Parchetul şi SRI cooperau „în activitatea de valorificare a informaţiilor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii”.

    În acest sens, se dispunea „constituirea unor echipe operative comune care să acționeze in baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părților”.

    Procurorii aveau obligaţia de a valorifica informaţiile, datele, documentele şi materialele trimise de SRI referitoare la iniţierea sau săvârşirea de infracţiuni, obţinute ca urmare a punerii în aplicare a mandatelor, „în măsura în care cunoaşterea acestora este necesară pentru constituirea sau finalizarea unei cauze penale şi nu afectează derularea activităţilor specifice pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale”.

    Procurorii trebuiau să comunice, în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la SRI. De asemenea, procurorii trebuiau să pună la dispoziţia SRI, la cerere sau din oficiu, date şi informaţii de interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor ameninţări la adresa siguranţei naţionale.

    Ce rol avea SRI

    De partea cealaltă, SRI se obliga să acorde sprijin pentru completarea informaţiilor în cazuri complexe, aflate pe rolul Parchetului, scop în care desfăşura activităţi de investigaţii şi supraveghere operativă. De asemenea, SRI acorda sprijin tehnic pentru interceptări, înregistrări sau comunicări prin telefon sau orice alt mijloc electronic de comunicare.

    Totodată, lucrători operativi ai SRI puteau face acte premergătoare urmă- riririi penale, care, potrivit legii puteau fi probe în dosare.

    Protocolul SRI-Parchetul General cuprinde şi un capitol referitor la colaborarea cu Direcţia Naţională Anticorupţie. La vremea respectivă, Laura Codruţa Kovesi conducea PICCJ, iar şeful DNA era Daniel Morar. Protocolul între PICCJ – cu structurile sale, DNA şi DIICOT – a funcţionat trei ani şi sub şefia Laurei Codruţa Kovesi, între 2013 şi 2016, mai exact până când CCR (Curtea Con sti tuțională) a hotărât că SRI nu poate participa la urmărirea penală.

    Cu voie de la Coldea

    În baza Protocolul recent dat publicităţii, SRI a acordat sprijin tehnic pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor ce reveneau Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Protocolul stipula că solicitarea de realizare a unei acţiuni de supraveghere operativă se transmite celor în drept să o aprobe, cu cel puţin 48 de ore înainte de declanşarea acesteia, timp necesar organizării în mod conspirat a dispozitivelor.

    În situaţii excepţionale, supravegherea se putea face doar cu acordul verbal al prim adjunctului directorului SRI, care era la momentul respectiv Florian Coldea, ori adjunctului care coordona activitatea de profil.

    Victime multiple cu dosare

    Au existat şi cazuri în care persoanele vizate de dosarele DNA sau de cele ale Parchetului General nu au suportat presiunea anchetei şi au cedat. De exemplu, avocatul fostului miliardar Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, s-a sinucis la 40 de minute de la descinderile procurorilor la judecătorii la care omul de afaceri intervenise. Peste câţiva ani, chiar omul de afaceri avea să moară în închisoare după ce procurorii s-au opus constant eliberării condiţionate, deşi îndeplinea condiţiile legii. Un alt caz este cel al lui Dan Condrea, a cărui deces rămâne în continuare învăluit în mister.

  • Gunoiu asta de milițian auzi la el visează magistratura sau politica ba gunoiule nu teai saturat cat rău ai făcut tu cu sifoanele tale stai liniștit Catani ca judecata ta e aproape la cat de corupt ai fost ai sa plătești tot lache

  • F bine ,,lovit,, de Lute si Serbabica, dar si de Frace. Vai ce am mai ris. Mai vreau comentarii pe tema asta. Si de acest gen. Bravooo

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura