CNH cere un preţ corect la huilă

Carmen Cosman
.
Directorul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, Constantin Jujan, este de părere că un preţ real de vânzare a cărbunelui energetic extras din minele Văii Jiului ar putea rezolva măcar o parte a problemelor financiare cu care se confruntă CNH.

“Atâta timp cât vindem cărbunele la preţul actual, nu vom putea fi competitivi. Compania Huilei nu va muri, dar subvenţia pentru minele care se închid trebuie să ajungă la noi, iar preţul tonei de huilă trebuie corelat cu costul extracţiei unei tone de huilă, pentru că acum e mai mic”, spune Constantin Jujan, directorul general al CNH. La ora actuală, conform datelor oficiale, costul de producţie pe tonă este de aproximativ 315 de lei (75 de euro), în timp ce preţul de vânzare, aprobat de Guvern, este de 224 de lei (53 de euro) pe tonă. Şi sindicatele miniere cer un preţ corect de vânzare pentru cărbunele de Valea Jiului. Preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, spune că, din discuţiile pe care le-a avut, a rezultat că oficialii Ministerului Economiei ar putea găsi o soluţie de rezolvare a acestei probleme. “Ministerul Economiei este interesat de problemele CNH şi am primit şi câteva propuneri, la sfârşitul săptămânii trecute, care vizează disponibilizaţii, angajaţii şi pensionarii din minerit. Banii pentru CNH trebuie să vină de la Guvernul României şi nu se mai poate proceda aşa cum s-a mers anul trecut, adică 12 luni fără subvenţii”, a declarat Zoltan Lacataş.
În cursul anului 2011, CNH Petroşani nu a beneficiat de ajutor de stat, iar activitatea s-a desfăşurat în condiţii deosebit de grele, accentul punându-se pe asigurarea siguranţei şi securităţii locurilor de muncă.

One thought on “CNH cere un preţ corect la huilă

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.