Clădirile dezafectate, refugii pentru boschetari şi infractori

Cristina Ghenea

Clădirile dezafectate din marile localităţi ale judeţului erau, până de curând, doar un junghi în coaste pentru cetăţeni. Mai nou, însă, acestea au devenit locaţiile preferate ale infractorilor. Adevărate scene de coşmar s-au petrecut în ultima perioadă în incinta acestor clădiri, însă, în continuare, nimeni nu face nimic pentru demolarea sau pentru restaurarea lor.

Locuri de refugiu pentru oamenii străzii
Locaţii precum clădirea dezafectată a fostului restaurant Astoria, din Deva, sau a Cantinei Restaurant, din Hunedoara (foto), ridică nemulţumiri de zeci de ani. Cetăţenii încă aşteaptă ca administraţiile locale să ia măsuri pentru demolarea acestor ruine, însă deocamdată, lucrurile au rămas neschimbate. Doar oamenii străzii se mai pot bucura de ele, căci le folosesc ca adăposturi. Problema, însă, este cu atât mai gravă, cu cât în ultima vreme, acestea au devenit „platourile“ pe care au fost derulate crime macabre sau violuri înfiorătoare. Şi ca şi cum n-ar fi de ajuns, lista clădirilor lăsate de izbelişte nu e deloc scurtă.
Anul acesta, de exemplu, în ultima zi a lunii februarie, un boschetar din municipiul Deva a fost omorât în bătaie în clădirea dezafectată a fostului restaurant Astoria. Trei luni mai târziu, doi băieţi în vârstă de 11 ani erau abuzaţi sexual în incinta fostei autogări din Hunedoara, iar în luna august, cadavrul unui bărbat de 73 de ani a fost găsit într-o baltă de sânge, printre ruinele fostului restaurant „Cuibul Veseliei“, din zona Sălii Sportului – Deva. Pe lângă toate acestea, clădirile dezafectate reprezintă adevărate focare de infecţie şi le dau bătăi de cap şi pompierilor, care sunt nevoiţi să intervină frecvent pentru a stinge gunoaiele cuprinse de flăcări. De asemenea, cetăţenii sunt nemulţumiţi – pe bună dreptate – şi de aspectul inestetic pe care acestea îl au. Motive de demolare ar fi destule, şi totuşi, în ultimii zeci de ani, nimeni nu a mişcat nimic în acest sens.

La Deva, „nu se poate face mare lucru“
Reprezentanţii Primăriei Deva spun că „într-adevăr, clădiri precum Astoria sau Cuibul Veseliei strică aspectul oraşului. La momentul actual, însă, ele aparţin unor firme private. De curând, s-a discutat cu proprietarul complexului Astoria, iar acolo este o situaţie destul de încâlcită, pentru că, deşi are în proprietate construcţia, firma nu deţine şi terenul pe care se află complexul“. Potrivit Melaniei Iscru, consilier în cadrul primăriei, proprietarului respectiv „i-a fost dat un termen de câteva luni pentru a clarifica situaţia juridică a terenului respectiv. În privinţa construcţiei de pe strada Mărăşti, pe care lumea o cunoaşte sub numele de Cuibul Veseliei, la momentul actual, nu se poate face mare lucru. Firma care o deţine este în faliment iar o decizie în privinţa destinaţiei ei se va putea lua abia după finalizarea procedurii. În aceeaşi situaţie este şi complexul de agrement de la pădurea Bejan“.

Cât pe ce să fie demolată
În Hunedoara, cea mai mare problemă la capitolul clădiri dezafectate o constituie Cantina Restaurant. Dacă nu va fi demolată curând, aceasta va începe să se dărâme singură, bucată cu bucată. În data de 6 iunie a.c., Primăria Hunedoara a emis o autorizaţie de desfiinţare, cu termen de valabilitate de două luni. Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, Silke Oprean, în cele două luni, demolarea ar fi trebuit începută, iar proprietarul ar fi avut la dispoziţie şase luni pentru finalizarea acesteia. Problema este, însă, că demolarea nici nu a început, aşa că autorizaţia a expirat, iar pentru distrugerea ruinelor, va fi nevoie de eliberarea unei noi autorizaţii. Cât despre clădirea fostei autogări, reprezentanţii administraţiei locale spun că „în urmă cu cinci ani, s-a intenţionat desfiinţarea clădirii şi construirea unui bloc de locuinţe pe terenul respectiv. Totuşi, demersurile necesare pentru obţinerea aprobărilor nu au mai fost făcute. În prezent, clădirea aparţine unei firme private, iar din evidenţa Serviciului Taxe şi Impozite, reiese faptul că plata impozitului pe clădire este achitată la zi“.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare