Comunitate

Ciupercarii din Vale „atacă” Retezatul

Maximilian Gânju

În fiecare zi, în zona Groapa Seacă, din Valea Jiului, sunt cantonaţi zeci de oameni, care se ocupă cu colectarea de ciuperci. Însă, deşi producţia este mai mare faţă de alţi ani, a crescut şi numărul celor care încearcă să-şi câştige o pâine din această activitate.
Cum bătălia este foarte mare, mulţi dintre culegătorii de ciuperci au plecat spre satele de la poalele Retezatului, pentru a-şi face „planul”. Imediat, aceştia au fost urmaţi şi de o parte dintre cei care le colectează marfa direct de la marginea pădurii. Astfel, zeci de familii de disponibilizaţi au migrat către Ţara Haţegului, o zonă în care ciupercile, afinele sau zmeura se găsesc în cantităţi mai mari decât în munţii care înconjoară Valea Jiului.

Speră la o recoltă bună
Aproape zilnic, câteva zeci de disponibilizaţi pleacă spre Baru Mare, Pui, Ohaba sau Subcetate, localităţi din Ţara Haţegului, cu scopul de a aduna câteva kilograme de ciuperci sau fructe de pădure, pe care să le vândă apoi celor care se ocupă cu colectarea. Oamenii se trezesc dis-de-dimineaţă, cu speranţa că vor reuşi să ajungă înaintea altora în zonele neumblate ale Munţilor Retezat, şi deci, vor avea o recoltă bună în ziua respectivă. Aşa se face că trenurile care leagă Petroşaniul de Simeria sunt pline de disponibilizaţi „înarmaţi“ cu coşuri în spate şi pelerine de ploaie, oameni care speră să dea lovitura. Recolta obţinută de ciupercari este luată direct de la poalele muntelui, de o persoană care vine cu maşina şi-şi alege marfa de la toţi cei care sunt în munte.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura