<

Cine şi de ce pune beţe-n roate finalizării lucrărilor la noua Secţie de Cardiologie a spitalului judeţean din Devad

12 decembrie 2019 | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

Acest articol este despre cum îşi bat joc unii funcţionari din ministere de cetăţenii acestei ţări. Iar hunedorenii nu sunt ocoliţi de acest tratament. Să şi explicăm despre ce este vorba. Hunedorenii cunosc că la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva este în derulare o investiţie, reabilitarea unităţii vechi şi construcţia unei clădiri noi, cu secţii moderne.

Premierul a răspuns, secretarul general al ministerului, nu
Spitalul devean parcă e blestemat. După ce s-a reuşit construcţia aripii noi, acum trebuia să se finalizeze noua Secţie de Cardiologie. Una modernă, aerisită şi cu toate dotările pentru pacienţii care ajung, din păcate, aici. Deşi mai este nevoie doar de o sumă mică, în comparaţie cu ce s-a investit până acum, mai exact de 2,5 milioane de lei, pentru ca noua secţie de cardiologie să fie finalizată, un funcţionar din Ministerul Sănătăţii a tăiat aceşti bani destinaţi spitalului devean. Este vorba de Georgeta Bumbac, secretarul general al Ministerului Sănătăţii.
MESAGERUL HUNEDOREAN a contactat-o, ieri, pe Georgeta Bumbac, secretarul general al Ministerului Sănătăţii, care a decis, se pare, ca suma necesară pentru unitatea medicală din Deva să fie tăiată. Doamna Bumbac, deşi i-am transmis întrebările noastre prin SMS, nu a catadicsit să ne răspundă, susţinând că este într-o şedinţă.
Nu ne-am lăsat şi în aceste condiţii, l-am contactat pe premierul României, Ludovic Orban, având în vedere că este vorba de o chestiune extrem de importantă pentru judeţul nostru. Spre surpriza noastră, primul ministru a răspuns prompt şi a stat să asculte despre ce este vorba, spre deosebire de doamna Bumbac. Premierul Ludovic Orban a cerut să-i transmitem prin mail aspectele semnalate de noi privind situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, precizându-ne că va transmite sesizarea noastră ministrului Sănătăţii. Lucru pe care l-am şi făcut, ieri seară.

Pacienţii, în saloane insalubre
Să revenim, însă, la Secţia de Cardiologie de la Deva. Dacă vă hazardaţi să intraţi aici, sigur nu veţi rezista mult timp. Pacienţii sunt nevoiţi să stea în saloane insalubre, unii fiind grav bolnavi, îngrămădiţi printre cutii şi alte lucruri depozitate peste tot. Gândacii nu pot fi stârpiţi, deoarece ţevile sunt aproape toate sparte şi ei mişună pe unde vor. Aparatura, sau ce a mai rămas din ea, e veche de zeci de ani. Pardoseala este una de ciment, iar partea de terapie intensivă din această secţie arată ca în vremuri de mult apuse. Iar secţia nouă are toate dotările, este modernă, cu tot ce e nevoie pentru ca medicii să intervină eficient, dar, din cauza unor funcţionari ai ministerului, suferă un judeţ întreg.
”Avem 45 de paturi în secţie. Condiţiile sunt total nepotrivite, neconforme cu normativele şi, în nici un caz nu putem face nici dezinsecţie aici, nu e eficient. Avem pacienţi critici, intervenim destul de dificil în condiţiile acestea. Ne-am restrâns, într-un spaţiu mai mic, pentru că spitalul este în reparaţii capitale. Am sperat că nu vor dura mult lucrările. În noua secţie totul este pregătit, trebuie doar să ne mutăm. Aici, unde funcţionăm în prezent, aparatura e veche, nu avem două paturi la fel, totul e deteriorat, degeaba facem curăţenie, nu se vede nimic. În condiţiile astea, într-o secţie veche, nu s-a mai investit nimic. Vă daţi seama ce responsabilitate este pentru noi, să lucrăm în aceste condiţii. Sunt 250 de externări pe lună în secţia noastră. Ce să facem? Nu putem să ne lăsăm pacienţii să moară. Nu e vorba de indolenţă din partea noastră, noi am făcut tot ce a trebuit”, a declarat medicul Constantin Blaj, şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva.

Nu e gata Cardiologia, nici Pediatria nu poate fi terminată
”Noua Secţie de Cardiologie a aproape finalizată. Mai avem nevoie de 1,5 milioane de lei pentru plata lucrărilor executate deja de constructor, şi încă un milion de lei pentru finanţarea restului de lucrări. Ni s-a spus de la Ministerul Sănătăţii, pentru că finanţarea vine de acolo, că ni se vor redistribui bani de la Institutul Oncologic din Timişoara, unde nu s-au folosit, şi ni-i vor da nouă. Din august anul acesta nu am mai primit nici o sumă pentru proiectul de reparaţii capitale la spitalul devean. Pentru acest an am cerut 15 milioane de lei pentru investiţia reparaţii capitale spital Deva, dar am primit 8 milioane de lei. În aceste condiţii, Secţia de Cardiologie nu poate fi dată în folosinţă, astfel ca pacienţii să aibă condiţiile cele mai bune. Problema este că nici Pediatria nouă nu poate să fie terminată, deoarece totul este în lanţ. Secţia de Pediatrie e la 80 la sută finalizată, dar nu pot fi continuate lucrările, pentru că nu putem da în folosinţă Cardiologia”, a declarat Monica Cînda, directorul economic al DSP Hunedoara.

A cerut suplimentarea creditelor bugetare
Directorul executiv al DSP Hunedoara, Adina Pera Ştefănie, a transmis mai multe adrese către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în care se preciza necesitatea punerii urgente în funcţiune a noii Secţii de Cardiologie.
”Astăzi, Secţia de Cardiologie funcţionează în condiţii total improprii. În fapt, condiţiile precare de cazare de aici ne-au determinat să includem secţia de cardiologie cu prioritate în programul de reabilitare capitală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. În funcţie de momentul în care se va realiza relocarea acestei secţii, vor putea continua lucrările de reabilitare capitală la restul corpului de spital, în speţă, secţia de Chirurgie, Ortopedie, Pediatrie. Prin urmare, vă rugăm să aprobaţi suplimentarea creditelor bugetare pentru anul 2019 la obiectivul «Reparaţii Capitale şi modernizare la Spitalul de Urgenţă Deva», cu suma de 2,5 milioane de lei”, se arată într-o adresă trimisă Ministrului Sănătăţii de conducerea DSP Hunedoara.
Una peste alta, totul se întâmplă pentru că angajaţi ai Ministerului Sănătăţii, care nu au călcat în viaţa lor prin spitalul din Deva, nu vor şi gata să dea banii care se cuvin pacienţilor, care plătesc asigurări peste asigurări. Şi, dacă nu vrea doamna Georgeta Bumbac, secretarul general al Ministerului Sănătăţii – care, în urma întrebărilor noastre, a ameninţat că va trimite corpul de control la DSP Hunedoara -, atunci asta este.
Să sperăm că acum, după discuţia noastră la telefon cu premierul Ludovic Orban, Ministerul Sănătăţii va debloca sumele solicitate pentru ca lucrările la secţia de Cardiologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva să fie finalizate.

Loading...

Nu sunt permise comentarii la acest articol.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Comunicat de presă al deputatului PSD Laurenţiu Nistor: Guvernul Orban şi cadoul lui otrăvit pentru români

Agenţia de rating Standard&Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă. În acelaşi timp, datoria publică va creşte la 45...

Rata şomajului în judeţ, sub 3 la sută

La sfârşitul lunii octombrie 2019, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara erau înregistraţi 5.040 şomeri, din...

Bulina neagră, 13.12.2019

Mihai Andrieşescu, tânăr din municipiul Petroşani Pentru că a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare,...

Închide