Cine poate să ajute spitalul hunedorean?

10 august 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 spital hunedoara DSC_0086Magdalena Şerban

Spălătoria din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu“ Hunedoara funcţionează în condiţii foarte grele, după ce a fost mutată în clădirea de Boli Infecţioase. Neputându-se demara investiţii majore, din lipsa banilor la bugetul local, se tot cere ajutor financiar de la Ministerul Sănătăţii, în vederea reabilitării vechiului spaţiu unde funcţiona spălătoria, dar care s-a transformat într-o ruină. Strigătul rămâne însă surd, în fiecare an.

Costuri care depăşesc buzunarul instituţiei medicale
„Avem mari probleme cu spălătoria care, momentan, funcţionează în regim de avarie. A intrat într-un program de reabilitare cu ceva timp în urmă, când a fost cerută finanţare de la Minister. Atunci, din acei bani s-au achiziţionat noi maşini de spălat, dar mai rămăsese ca imobilul în care funcţiona să fie reabilitat. Nu s-a întâmplat nici până acum, din lipsă de fonduri. Totul funcţionează pe aburi, nu pe curent, aşa că se impune schimbarea întregii reţele, ceea ce implică cheltuieli foarte mari. Mai e nevoie de uscătoare şi de aparatură specifică. Proiectul a fost conceput acum 2-3 ani, iar noi îl depunem, anual, pentru finanţare, la Ministerul Sănătăţii. El valorează în jur la 1.100.000 de lei, bani care depind de alocările bugetare. Nemaifiind subordonaţi Ministerului, ci autorităţii locale, e mai greu”, afirmă ec. Nicuşor Eduard Ştefan, managerul Spitalului Municipal Hunedoara.

În căutare de soluţii
Conducerea unităţii sanitare hunedorene susţine că va încerca să facă lobby la administraţia locală, pentru alocarea măcar a unei părţi din suma necesară reabilitării. Se găseşte înţelegere mai mereu, dar şi Primăria Hunedoara e strânsă cu uşa de creditele lunare, lăsate moştenire de vechea echipă managerială a spitalului. O altă cale care va fi abordată ţine de solicitarea unui posibil ajutor din partea agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe plan local. „Spălătoria a fost mutată în corpul de clădire de la Boli Infecţioase, situat în vecinătatea spitalului. A fost singura soluţie ca să mai poată funcţiona, deşi acum o face în condiţii grele. Deoarece activitatea principală se desfăşoară în spital, e dificil pentru femeile care lucrează aici să care sacii cu lenjerii la spălat, zilnic. E aproape inuman, fiind foarte grei şi implicând mult timp. Deşi spaţiul arată bine, spălătoria actuală nu are capacitatea să facă faţă unui spital întreg. Ea a aparţinut doar de Boli Infecţioase şi aşa a fost concepută, doar pentru acel edificiu. Ca un compromis pe termen scurt, am achiziţionat două maşini, dar în timp ar putea să cedeze, deoarece nu sunt dimensionate pentru un volum mare de spălare, aşa cum practicăm noi. Prin atelierul propriu de întreţinere, putem zugrăvi şi repara partea electrică, dar nu putem executa lucrări de amploare la vechea locaţie. Nu suntem calificaţi. Mai aşteptăm ghidurile de finanţare europeană pentru a aplica pentru diferite proiecte de investiţii şi mai ales pentru spălătorie. Asta, în cazul în care nu se îndură cineva, şi de noi”, este de părere managerul spitalului hunedorean.

ONG pentru accesare de programe investiţionale
Pe de altă parte, pentru a pune bazele unor posibilităţi mai ample de reabilitare, dotare şi modernizare a spitalului, s-a ajuns la concluzia că este absolut necesar să fie înfiinţat şi pus în slujba spitalului un ONG. „Dorim să înfiinţăm un ONG, prin care să se poată accesa, cu mult mai uşor, fonduri pentru diverse proiecte. De asemenea, agenţii economici din municipiu trebuie să conştientizeze că producţie nu poţi avea decât cu angajaţi sănătoşi. Ori, angajaţii vin la noi la spital. Nu cerem bani, însă un ajutor nu ne-ar strica. De exemplu, avem nevoie de susţinere în ceea ce priveşte investiţiile vizate pentru spălătoria spitalului, pentru bucătărie, mai avem nevoie de aparatură medicală performantă, pe lângă cea existentă. Inclusiv direcţionarea acelei cote de două procente din salariul fiecăruia, ne-ar fi de mare folos. Fără să fiu considerat părtinitor, trebuie să spun că până acum, doar conducerea ArcellorMittal ne-a ajutat cu diverse sponsorizări şi donaţii, pentru care le mulţumim. Deocamdată sunt singurii care se interesează de ce avem nevoie şi o fac din proprie iniţiativă. În plus, sunt foarte interesaţi de sănătatea angajaţilor lor. Periodic, asigură campanii plătite, prin care aceştia beneficiază de analize gratuite”, încheie Nicuşor Eduard Ştefan, managerul Spitalului municipal „Dr. Alexandru Simionescu“ Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Un nou dosar cu infracţiuni economice pe capul lui Simota. Un prejudiciu de aproape 10 milioane de lei adus statului de către firmele afaceristului

În cursul săptămânii trecute, afaceristul Alin Simota (foto) a fost din nou în atenţia oamenilor legii, motivul fiind un nou...

O nouă victimă a înşelătoriilor prin telefon

Din câte se pare nu trece nici măcar o zi fără ca vreun hunedorean să nu pice în plasa escrocilor....

N-a avut loc de biciclistă

O femeie în vârstă de 49 de ani, în timp ce mergea regulamentar cu bicicleta, a fost acroşată de un...

Închide