EvenimentFlash

Cinci morţi, în explozia din subteran

Carmen Cosman

Valea Jiului este din nou îndoliată, după ce o explozie de metan a ucis cinci electricieni, care tocmai finalizaseră o lucrare în subteranul Minei Uricani. Puţin a lipsit să nu se repete cumplitul accident de la Petrila, din 2008, când salvatorii minieri au fost prinşi de o replică a primei explozii, după ce şi aici s-a produs o nouă deflagraţie, în timp ce echipele de salvare erau încă în subteran.

Ultimele cuvinte
O echipă alcătuită din cinci lucrători efectua o revizie la un transformator de la Orizontul 300, Blocul IV N, tabloul de distribuţie TD 3C. În jurul orei 14.30, şeful de lucrare a anunţat că a finalizat operaţiunea şi că a cuplat tensiunea electrică în zonă, însă acestea au fost ultimele cuvinte care s-au mai auzit la suprafaţă. După aproximativ 10 minute, deserventul uneia dintre staţiile principale de ventilatoare a văzut o dâră de fum la una din evacuările aerului viciat din subteran şi a dat alarma. Imediat, au fost convocate echipe de salvatori minieri de la EM Uricani şi ai Staţiei Centrale de Salvare Minieră, iar la poarta minei, soţiile celor prinşi în subteran îşi strigau durerea şi neputinţa, mai ales că în primele ore, nimeni nu a comunicat cu oamenii.

Salvatorii au intrat în subteran
În jurul orei 19.00, o echipă formată de 15 salvatori minieri a intrat în subteran şi a încercat să afle care este starea minerilor rămaşi în măruntaiele pământului, dar verdictul a fost cutremurător: toţi cei cinci au decedat. Salvatorii au fost, însă, la un pas să se transforme în victime, aşa cum s-a întâmplat în 15 noiembrie la EM Petrila, după ce au fost surprinşi de o nouă deflagraţie, însă au avut zile. La 22.50 s-a produs o replică a primei explozii, în timp ce salvatorii minieri erau încă în subteran. Din fericire, aceştia erau deja în rampa puţului şi nu au fost surprinşi de suflul exploziei, dar l-au simţit.
Cei cinci ortaci ucişi în subteran sunt Calotă Cosmin, 36 de ani, inginer, conducătorul formaţiei de lucru energetic, Cucu Marian, de 41 de ani, electrician, şef echipă, Hici Cornel Borc, 36 de ani, electrician, Stoi Iulian, 36 de ani, electrician şi Nădrag Ion, 37 de ani, electrician. Toate cele cinci trupuri neînsufleţite au fost scoase din mină şi au fost transportate la morgă.

A demarat ancheta
O comisie de anchetă, alcătuită din ofiţeri de poliţie judiciară, inspectori de protecţie a muncii, coordonaţi de procurori criminalişti, care sunt specializaţi în acest domeniu, efectuează cercetarea la faţa locului, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate în momentul în care s-a produs evenimentul şi urmează să se stabilească de către inspectorii de protecţie a muncii cauzele tehnice ale producerii evenimentului. “Versiunea cea mai probabilă este că a avut loc o deflagraţie de gaz metan, produsă de un arc electric“, a declarat Augustin Lazăr, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
La Uricani, s-au prezentat şi trei miniştri din Guvernul Boc, Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ion Ariton, ministrul Economiei şi Ioan Botiş, ministrul Muncii.

Nu echipamentele sunt de vină
La poarta minei, angajaţii au vorbit din nou despre condiţiile extrem de grele de lucru, dar şi despre lipsa echipamentelor necesare, mai ales în ceea ce priveşte măsurarea metanului. Oamenii spun că îşi riscă viaţa în fiecare moment, dar nu primesc nici măcar salariul de bază. Directorul CNH, Constantin Jujan, a respins, însă, acuzaţiile minerilor, care au reclamat faptul că echipamentele instalate în galerii pentru a măsura concentraţia de gaz metan nu afişează corect concentraţiile de gaz ucigaş. „În 2009 şi anul trecut, am făcut investiţii serioase în echipamente de securitate în mină. Sunt aparate de control care se utilizează în mineritul din Europa, produse de firme de renume. Nu e vorba de dotări învechite, se lucrează cu un echipament caracteristic metodelor de exploatare, sunt condiţii pentru desfăşurarea activităţii în siguranţă“, a explicat Jujan.

2 comentarii la „Cinci morţi, în explozia din subteran

  • Suntem putini mineri iar volumul de munca este prea mare,Basescu si Videanu au promis bani de investiti in mineritul Vaii Jiului si de angajari de tineri dar ei au mintit si Dumnezeu este mare,au dat afara 1700 de mineri numai anul trecut si sau inchis multe mine in ultimi ani,in Valea Jiului este saracie mare fara locuri de munca,fara suprafete arabile cu multi someri,tineri iar copii plang de foame.

  • Nu trebuie sa luam in seama ce spun oficialii,chiar daca au un „cuvint greu” de spus,atit de greu incit au nevoie de un purtator,pentru a nu-i „cocosa” sarcina.Dintre toti oficialii prezenti,poate doar prefectul Attila Dezsi a avut interventii de bun simt potrivite momentului.Restul,politica,denaturari si intoxicari.A asculta parerea unui chelner,agent de paza sau ce Dumnezeu ii mai scrie in CV,chiar daca are inalta functie,despre activitatea de extractie sau dotari mi se pare o aberatie.Trebuie ascultati oamenii,care nemijlocit cunosc si suporta realitatea zilnica:sindicate in concubinaj cu administratiile si care nu reprezinta membrii,aprovizionare cu materiale si piese precara,asigurare tehnica aproape inexistenta,posturi de conducere ocupate cu carnetul de partid sau plicul bine garnisit cu bilete de banca.Chiar si transferarile de la o unitate la alta se fac dupa acelasi sablon.Ati observat cu cit patos il lauda intr-o interventie telefonica la un show tv,liderul Temneanu pe directorul general ?Intrebat de ex-ministrul Andronescu,ce pregatire are Jujan,a rspuns :”E doctor inginer !”.Pai la modul cum se fac azi si inginerii si „doctorii” ce mare smecherie ?Daca dumnealui ar fi fost o capacitate nu ceda presiunilor si tirguielilor politice de al pune la mina Vulcan (unitatea cu cel mai mare numar de victime in accidente dupa cea din 1986)director pe cel numit „liderul striper” si care alte merite nu are decit ca a-ncalzit noaptea in birou scaunul sefului de sector (solutia antihemoroidala) si avea grija respectarii retetei cafelei de la prima ora.Ca sa parafrazez o lozinca a pensionarilor militari „n-a condus in viata lui decit masina lui socru-sau si ulterior Logan-ul personal”.Asta nu l-a impiedicat ca in cirdasie cu presedinta PD-L si viceprimar (ciocanitoare pe la usile lui Ridzi,Cr. Vladu,Falca,Udrea) sa ajunga numit Director.Sau poate ca pentru ca e doctorand,el stie in ce.Oricum pentru numire a renuntat si la pozitia de lider sindical (acum s-au prins membrii si membrele de ce le-a aratat curu’ la propriu)si la cea de consilier local din partea „opozitiei”.In ce priveste „doctoratul”,prietenii stiu:traim in economia de piata.Daca cu indemnizatia de lider si salariul de subteran a reusit sa-si completeze studiile de la subinginer de carton la inginer, sa se inscrie la doctorat,ca director de ce nu si-ar lua si titlul?Asa ca,prefer sa ascult glasul multimii decit al ” doctorilor”.Declaratiile lui Igas,Ariton,Jujan nu fac decit sa forteze concluzia anchetei.Cu alte cuvinte, ortacii aveau de toate,nu le lipsea nimic,cauza este factorul uman sau cum zic truditorii de rind:”mortul e de vina”.Asasinii vor lucra mai departe din umbra „politicului”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura