Cetăţile dacice, cuprinse în programul de guvernare

Carmen Cosman

Pentru prima oară, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt cuprinse într-un program de guvernare, care prevede atât cercetarea sistematică, dar şi restaurarea şi punerea lor în valoare.

Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu este decis să pună în valoare cetăţile dacice din munţii Orăştiei, care vor fi restaurate. Pentru prima oară, acestea sunt incluse într-un program de guvernare, iar premierul şi-a propus ca în 2012 să fie demarat un amplu program de inventariere, cercetare, conservare, restaurare şi punere în valoare a Cetăţilor dacice. Practic, şeful Guvernului preia şi sprijină şi programul lansat la finele anului trecut de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Pentru acest an, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a prevăzut un buget de 10 milioane de lei în vederea începerii unui program de cercetare sistematică la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, proiectul fiind prevăzut să se desfăşoare pe durata a patru ani. Minis-
trul Culturii a precizat că în acest buget a fost inclusă şi achiziţia unor echipamente necesare specialiştilor.
Directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR), Liliana Ţolaş, a precizat că acest program este extrem de binevenit pentru cetăţi şi speră că va fi pus în practică. Rămâne de văzut, însă, cine le va primi în cele din urmă în administrare, pentru că în acea direcţie vor fi îndreptate şi fondurile necesare derulării programului. “Dacă va fi pus în aplicare, programul înseamnă foarte mult. Deocamdată, însă, nu avem nici o informaţie concretă, nu ştim cine va primi în administrare cetăţile dacice, care va fi această instituţie, dacă va fi una singură sau mai multe. Sperăm, totuşi, ca banii să vină la MCDR, proiectul să se deruleze prin intermediul muzeului din Deva, şi să primim noi cetăţile în administrare”, a declarat Ţolaş. Aceasta spune că, la rândul său, instituţia muzeală din Deva va încheia protocoale de colaborare cu alte instituţii, cu care şi în trecut, s-a colaborat foarte bine.

3 comentarii la „Cetăţile dacice, cuprinse în programul de guvernare

  • 20 februarie 2012 la 8:57
    Legătură permanentă

    Cred ca fa fi ca si in cazul cetati deva, a intrat in program dar nimeni nu va sti niciodata cand va fi terminata.

  • 20 februarie 2012 la 11:10
    Legătură permanentă

    Adica sa puna Liliana mina pe bani si sa distruga. Cu Molot cu tot

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.