Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, închisă pentru o zi

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, va fi închisă mâine, 6 apri­lie, pentru public, deoarece, în acea zi, ad­mi­nistraţia sitului arheologic are planificată tăierea a doi fagi aflaţi într-o stare de de­gra­dare avansată, pe terasa a patra.
„Demersul este impus de starea lor de degradare accentuată, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât in­tegritatea vizitatorilor sitului – arborii se află pe traseul principal de vizitare, cât şi ves­tigiile din imediata vecinătate a arborilor”, a in­for­mat vineri Administraţia Sarmizegetusa Regia.
Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trun­chiu­rilor şi crengilor vor fi efectuate manual, pen­tru a reduce la minim riscurile afectării ves­tigiilor arheologice.
„Starea majorităţii monumentelor de la Sarmizegetusa Regia este una fragilă din cauza unor factori multipli, de tip uman şi natural. Prezenţa arborilor seculari conferă sitului o notă aparte şi are un rol important pen­tru stabilitatea terenului, inclusiv a tera­selor pe care au fost ridicate diverse con­strucţii în antichitate. Drept urmare, nimeni nu îşi doreşte o îndepărtare a lor în număr mare, din peisajul amintit. În acelaşi timp, însă, este o realitate faptul că, în cazul de faţă, simbioza dintre natură şi monumentele din piatră nu are doar aspecte pozitive. Că­derile de fagi au afectat de-a lungul timpului numeroase vestigii arhitecturale şi, nu de puţine ori, au pus viaţa oamenilor în pericol”, a notat, pe pagina de Facebook, Adminis­tra­ţia sitului Sarmizegetusa Regia.
În prezent, turiştii pot vizita fosta capitală a regatului dac în fiecare zi, între orele 09,00 şi 18,00, cu precizarea că ultima intrare în sit se va face cu o jumătate de oră înaintea închiderii.
Programul va rămâne acelaşi până în 30 aprilie 2021. (A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Vaccinări anti Covid la Şoimuş şi Vaţa de Jos

Magdalena Şerban Circa 800 de locuitori ai comunelor Şoi­muş şi Vaţa de Jos au primit, sâmbătă, prima doză de vaccin

Se caută un nume pentru noua vedetă de la ZOO Hunedoara

Un pui de babuin, de numai câteva zile, este noua vedetă a Grădinii Zoologice din Hunedoara, publicul fiind invitat să-i

O lună fără apă caldă şi căldură în Deva

Adriana Năstase De o lună, mii de deveni nu au apă caldă şi căl­dură în case. Asta, din cauză că

Închide