Comunitate

Certificatul COVID al UE va fi prelungit cu un an, până la 30 iunie 2023

Parlamentul European şi statele membre au convenit să prelun­geas­că cu un an, până la 30 iunie 2023, re­gu­lamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii, chiar dacă multe state membre au încetat să îl mai solicite la intrarea pe teritoriul lor. Le­gislatorii europeni vor să se asigure însă că cetăţenii din statele membre UE se pot deplasa liber în cazul „în care apare o nouă variantă îngrijo­ră­toare”, a explicat Parlamentul Euro­pean într-un comunicat.

Să reflecte toate dozele administrate
Acordul politic la care s-a ajuns mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (repre­zen­tând statele membre), pentru a fi aplicat de la 30 iunie 2022.
Regulamentul de implementare a aces­tui certificat sanitar comun – care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni – a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iunie 2022. Comisia Europeană a propus în februa­rie să fie prelungit cu un an. „Situaţia epi­demiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante”, a ex­plicat comisa­rul european respon­sa­bil cu acest dosar, Didier Reynders, citat de AFP. „Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate res­tric­ţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a continuat el. Cu toate acestea, „acor­dul la care s-a ajuns astăzi (luni – n.r.) ne va ajuta în continuare să facilităm că­lă­toriile libere şi în siguranţă, dacă o creş­tere a infecţiilor obligă statele mem­bre să reintroducă temporar res­tric­ţii”, a subliniat comisarul, potrivit Agerpres.
La sfârşitul anului 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind cer­ti­ficatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epide­mio­logice.
Un alt punct asupra căruia s-a căzut de acord luni se referă la faptul că cer­ti­ficatele de vaccinare ar trebui să re­flecte toate dozele administrate, indi­fe­rent de statul membru în care per­soa­nele au fost vaccinate. De ase­me­nea, va fi prevăzută posibilitatea de a emite un certificat care să ateste recuperarea după boală în urma unui test antigen, iar gama de teste anti­ge­nice autorizate util­izate pentru a obține un certificat COVID-19 va fi ex­tinsă. Totodată, va fi prevăzută posibili­ta­tea de a permite eliberarea de cer­ti­fi­cate de vaccinare pen­tru persoanele care participă la stu­dii clinice, arată co­municatul Parla­men­tului European.

One thought on “Certificatul COVID al UE va fi prelungit cu un an, până la 30 iunie 2023

  • Sigur sub umbrela varianta ingrijoratoare stau milioanele de dolari obtinuti din vanzarea acestor substante!!! Asta este, ursula se asigura ca bravul ei barbat si bourla CEO Pfizer (nu merita litere majuscule) scot bani din tot.MUltumim din nou parlamentarilor romani care au votat cum au votat!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura