Sport

Cere „libertate” pentru Asiana Peng

04 asiana-peng_-sperante-1Ciprian Mainuţ

Silvana Peng, mama gimnastei Asiana Peng (foto), legitimată la CNS „Cetate” Deva, a solicitat Federaţiei Române de Gimnastică eliberarea documentelor prin care sportiva să poată concura pentru alte ţări. Nu este prima dată când Silvana Peng recurge la astfel de solicitări, însă abia acum acestea au îmbrăcat o formă oficială.

Cerere oficială de retragere
Într-un e-mail trimis, ieri, Federaţiei Române de Gimnastică, autorităţilor statului şi presei, Silvana Peng arată că s-a săturat de „regimul sportiv” din România şi cere libertate competiţională pentru fiica sa. „Subsemnata, Peng Silvana-Maria, mama gimnastei de performanţă, Asiana Peng (16 ani – senioară), urmare a deciziei dumneavoastră din data de 9 decembrie 2015, transmisă personal gimnastei Asiana Peng, prin care îngrădiţi dreptul gimnastei de a-şi reprezenta ţara în competiţiile internaţionale 2016, ca senioară eligibilă pentru aceste competiţii, prin prezenta, rog: eliberarea unui act scris al FRG, prin care vă exprimaţi acordul ca sportiva să poată reprezenta oriunde în lume orice ţară în competiţiile acestora, oricând începând cu anul 2016 şi eliberarea tuturor documentelor necesare cât mai urgent”, se arată în solicitarea Silvanei Peng. Pentru o corectă informare, trebuie precizat că forul de specialitate nu a aplicat nici un fel de interdicţie oficială Asianei Peng, ci doar a decis mutarea acesteia din Lotul Olimpic de la Izvorani, la Lotul Naţional de Junioare, de la Deva. Anterior, Silvana Peng a cerut autorităţilor sportive competente analizarea motivelor pentru care fiica sa a fost „zburată” de Federaţia Română de Gimnastică (FRG), din Lotul Naţional al României, anchetarea şi dispunerea măsurilor legale ce se impun în legătură cu indemnizaţia de performanţă a fiicei sale în perioada de trei ani în care a făcut parte din Lotul Naţional”.

FRG respinge acuzaţiile
De scurt timp, Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, a afirmat că acuzaţiile mamei gimnastei Asiana Peng sunt nefondate. Mai mult, în răspunsul oficial la reclamaţiile mamei gimnastei, oficialul FRG lasă să se înţeleagă că sportiva ar dori să renunţe la performanţă şi că, de fapt, ea este forţată de mama sa să continue. Preşedintele FRG a arătat că Asiana a beneficiat de aceleaşi condiţii ca şi celelalte gimnaste din lot, dar că nu a reuşit să progreseze conform aşteptărilor. „În cei trei ani de pregătire petrecuţi la Lotul Olimpic de la Izvorani, Asiana Peng a beneficiat de cele mai bune condiţii de viaţă, şcoală, antrenamente şi asistenţă medicală pe care Federaţia Română de Gimnastică le-a putut oferi componentelor lotului. Colectivul tehnic al Lotului, condus de antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang, s-a ocupat în egală măsură de toate gimnastele tinere, respectiv născute în anul 2000 (ca şi Asiana n.r.). Rata de progres a sportivelor, din păcate, nu poate fi egală din motive obiective – calităţi fizice, psiho – volitive, perioade de pauză şi recuperare după accidentări, dar şi din motive subiective – gradul de implicare şi interes în rezolvarea sarcinilor de antrenament. Asiana Peng, o gimnastă care de altfel întruneşte multe calităţi, nu a avut rata de progres scontată, în special în ceea ce priveşte valoarea de dificultate a exerciţiilor, dar şi a execuţiei acestora, situaţie în care, în acest moment, nu poate face obiectul selecţionării în lotul care are ca sarcină principală calificarea la Jocurile Olimpice Rio 2016. În ultima perioadă de pregătire, sportiva s-a exprimat în mod repetat şi imperativ prin telefon către mama sa că doreşte să se retragă, că nu-i mai place la Lot la Izvorani, că doreşte să plece acasă, acuzând-o pe mama sa că o forţează să continue. Toate acestea au determinat Federaţia (cu consultarea antrenorilor) să-i ofere posibilitatea de a se pregăti în continuare la Deva, într-un colectiv care are în componenţă şi două medaliate europene, condus de antrenori consacraţi şi cu experienţă, care au adus României medalii la Campionate Mondiale şi JO Beijing 2008 şi care conduc în acest moment lotul aflat deja în pregătire pentru JO 2020. Asiana, ca şi celelalte sportive care se vor pregăti în perioada următoare la Deva, în funcţie de cât de mult se vor implica în pregătire şi în funcţie de rezultatele individuale, au drumul deschis către echipa olimpică în cazul în care vor fi mai bune decât sportivele deja selecţionate să continue pregătirea în Bucureşti”, se arăta în răspunsul oficial semnat de Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura