Cer despăgubiri de 100.000 de euro pentru fiecare oră de protest

Cristina Ghenea

Doi bărbaţi din Orăştie au intrat, ieri, în greva foamei, fiind nemulţumiţi de activitatea magistraţilor şi a procurorilor din România. Asta, pentru că, spun ei, în zadar au încercat să-şi facă dreptate în urma unor conflicte pe care le-au avut cu foştii angajatori, căci procesele au fost tergiversate ani de zile iar legile au fost încălcate tocmai de către organele judiciare. Astfel, protestatarii cer despăgubiri de miliarde de euro şi chiar expulzarea (?!) lor din ţară, în cazul în care autorităţile consideră, în continuare, că situaţia lor nu se poate rezolva.

De unde a pornit povestea

Alexandru Isac, în vârstă de 60 de ani, este din Orăştie şi spune că mai bine de 20 de ani din viaţă a fost preot greco-catolic. Asta, până în urmă cu 12 ani, când i-a fost încheiat contractul de muncă. „Nici până acum, nu am putut intra în posesia carnetului de muncă, deoarece fostul angajator a refuzat să menţioneze, în el, faptul că am fost protopop. Am fost revocat din funcţie în baza unor sesizări inexistente şi deşi l-am dat în judecată şi am făcut zeci de plângeri la Guvern şi Prefectură, nimeni nu face nimic. Eu vreau carnetul de muncă să fie corect completat şi vreau despăgubiri pentru aceşti 12 ani în care nu am avut nici o sursă de venit“, a precizat Alexandru Isac. Celălalt protestatar – Dorin Grec, în vârstă de 54 de ani, tot din Orăştie – spune că s-a angajat, în 2008, ca zugrav la o firmă din Simeria, iar după două săptămâni de la angajare, a suferit un accident de muncă în urma căruia a fost nevoit să stea opt luni în concediu medical. S-a întors, mai apoi, la lucru, însă nu a mai putut munci, astfel că a fost nevoit să renunţe. Angajatorul, însă, a refuzat să-i dea salariul pe două luni şi nici despăgubiri în urma accidentului. A intentat, deci, proces împotriva acestuia, dar susţine că dosarul a fost plasat, la un moment dat, procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, care l-au tergiversat timp de nouă luni. Ca urmare, ambii s-au decis să stea în greva foamei, în faţa Prefecturii, până le vor fi rezolvate problemele.

Ce vor, de fapt

În cele peste 40 de petiţii pe care le-au trimis, în ultimii aproximativ doi ani, Prefecturii Hunedoara, cei doi protestatari cer continuu aceleaşi lucruri. Şi anume, drepturi salariale în valoare de peste 140 milioane euro, despăgubiri pentru Holocaust, în valoare de aproape opt miliarde euro, amnistiţie fiscală pentru cheltuielile de judecată pe întreaga perioadă în care au avut procese, o încăpere la Prefectură în care să poată sta pentru greva foamei, dar şi despăgubiri de câte 100.000 euro pentru fiecare oră de grevă pe care o fac, în cazul în care protestul nu le este luat în seamă şi problemele nu li se vor rezolva. Mai mult, în petiţii, este menţionată şi solicitarea expulzării lor din ţară.
„Poziţia Prefecturii nu poate fi decât una instituţională, în acest caz, în sensul în care de fiecare dată, petiţiile sunt înregistrate şi analizate. Protestatarii pun sub semnul întrebării temeinicia unor hotărâri judecătoreşti şi îi acuză pe magistraţi şi procurori, însă rezolvarea acestor tipuri de probleme nu intră în competenţa Prefecturii. De asemenea, mai solicită, printre altele, şi plata unor despăgubiri pentru unele conflicte de muncă pe care le-au avut cu foştii angajatori, însă nu putem da curs nici acestor solicitări, întrucât nu au fost angajaţi ai acestei instituţii. La un moment dat, au cerut chiar şi o videoconferinţă cu premierul. Am primit peste 40 de astfel de petiţii în ultimii ani, li s-a răspuns de câteva ori, însă continuă să depună aceleaşi plângeri, identice, fapt pentru care, potrivit legii, acestea urmează calea clasării“, a declarat Dan Terteci, directorul de cabinet al prefectului de Hunedoara.
N.R. Aseară, în jurul orei 19, cei doi bărbaţi au renunţat la acţiunea de protest, plecând din faţa Prefecturii.

2 comentarii la „Cer despăgubiri de 100.000 de euro pentru fiecare oră de protest

  • 21 noiembrie 2012 la 1:12
    Permalink

    Bravo ,aveti curaj sa va cereti drepturile ,luptati impotriva interlopilor cu legitimatie de la stat ,asa trebuie toti cetatenii nemultumiti de autoritati sa faca , felicitari pentru curaj .

  • 21 noiembrie 2012 la 8:01
    Permalink

    isac e nebun, un procesoman, face plangeri zilnic impotriva tuturor judecatorilor, avocatilor, procurorilor. sa se duca acasa !!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare