Centrul vechi al Hunedoarei capătă o faţă nouă

8 ianuarie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Adriana Năstase

Unul dintre cele 22 de proiecte depuse de municipiul Hunedoara la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) este cel care prevede revitalizarea centrului vechi al municipiului, prin reabilitarea, modernizarea şi dotarea Muzeului Fierului şi a Parcului Libertăţii. Proiectul are o valoare totală de 7.916.744 de lei (1.696.849 euro), din care 2 la sută din sumă reprezintă contribuţia beneficiarului.

Cu fonduri europene
”Ceea ce am promis în campania electorală din anul 2016, că vom face eforturi pentru a schimba faţa municipiului Hunedoara, se îndeplineşte prin acest al treilea proiect de revitalizare a centrului vechi. Cele trei proiecte care se referă la centrul vechi al oraşului sunt pe fonduri europene. Odată acestea implementate, reabilitarea centrului vechi şi a întregii zone a Castelului Corvinilor, totul va fi mult mai atractiv pentru turişti şi nu numai”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

Muzeul Fierului
Amplasamentul construcţiei se află în apropierea zonei de protecţie a Ansamblului Urban Piaţa Libertăţii din municipiul Hunedoara (Piaţa Libertăţii, nr. 24) şi datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Construcţia are o suprafaţă totală de 1.696 de metri pătraţi, din care suprafaţă construită totală 288 mp, iar prin proiect se va reabilita şi moderniza întreaga suprafaţă de 1.696 mp. Pentru reabilitarea Muzeului Fierului se vor efectua lucrări de intervenţii pentru corpurile C1-C2, iar corpurile C3-C6 se vor demola, întrucât sunt degradate intens şi nu reprezintă o valoare arhitectural-istorică, acestea fiind anexe. Construcţia ce urmează a fi reabilitată nu se află în lista de monumente istorice. În curtea interioară va exista un spaţiu expoziţional semi îngropat cu reconstrucţia unui furnal în miniatură, ce face referire la istoricul fierului din zona Hunedoarei. Precizăm că numele german al localităţii este Eisenmarkt, în traducere Târgul Fierului.

Parcul Libertăţii
Parcul Libertăţii, parte din centrul vechi al municipiului Hunedoara, este delimitat de canalul Cerna şi Piaţa Libertăţii. Starea actuală a spaţiului verde din cadrul zonei istorice a municipiului Hunedoara este necorespunzătoare pentru desfăşurarea unor activităţi zilnice de petrecere a timpului liber de către cetăţenii oraşului sau turiştii care vizitează această zonă. Obiectivul general al proiectului constă în reabilitarea totală a Parcului Libertăţii, având ca scop atragerea localnicilor pentru a petrece timpul liber într-un mediu plăcut. Parcul Libertăţii va fi dotat cu două cişmele stradale din beton armat, 32 de bănci, două standuri pentru biciclete, 40 de fotolii urbane, opt bănci circulare lângă copaci, panouri informative. De asemenea, va fi construit un pod pietonal peste Râul Cerna, care leagă parcul şi zona centrală de Muzeul Fierului.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Danel spune:

    Nu poate tovarășul primar sa facă și o mică canalizare pe Valea Banilor? Și măcar 2-3 metri de asfalt? Sau noi am votat cu alt Bobouțanu? Ce face tovarășul acum în Hunedoara e să pună sclipici pe că*at. Pietonala aia e ca nuca în perete între blocurile alea din vremea lui Hrușciov și toate acele bodegi de pariuri sportive și magazine second-hand….

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ordine de protecţie provizorie emise de poliţiştii hunedoreni

Poliţiştii vulcăneni au fost nevoiţi să emită un ordin de protecţie provizoriu împotriva unui bărbat care-şi ameninţase fosta concubină. Totul...

S-a pornit auditul intern la Consiliul Judeţean!

Toţi salariaţii Consiliului Judeţean Hunedoara vor fi evaluaţi şi toate departamentele vor fi verificate în această perioadă. Mircea Bobora (foto),...

Winter Tour – competiţia care cucereşte Parângul

Zonele în care ajunge Winter Tour sunt preferate de schiori pentru stratul de zăpadă generos ori pârtiile îngrijite şi instalaţiile...

Închide