Comunitate

Centru de vaccinare pentru copiii din zona Brad și nu numai

Magdalena Șerban

În baza reglementărilor, pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea compli­ca­ții­lor generate de infecția cu SARS-CoV-2, copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani pot fi imunizați prin vaccinare. La nivelul Județului Hunedoara sunt șapte asemenea centre, unul funcționând la Spitalul muni­cipal Brad.

Săptămânal
„Centrul de vaccinare pentru copii func­țio­nează în­ fiecare miercuri, deci o dată pe săp­tămână, în intervalul orar 14-19. Activitatea este desfășurată de un medic și o asistentă. Bineînțeles, există și doi registratori care au în portofoliu tot centrul de vaccinare, adică inclusiv cele două cabinete pentru adulți, pe lângă cel pentru copii. Spațiile au fost ame­na­jate conform cerințelor și normativelor sani­tare în vigoare și au acordul Direcției de Sănătate Publică a Județului Hunedoara. Pentru a creea măcar o mică parte din at­mos­fera copilăriei și a face cabinetul mai pri­e­tenos cu cei mici, pereții au fost decorați cu personaje din desene animate, totul fiind atractiv încă de la prima vedere. Reamintesc că vaccinul este gratuit pentru toată lumea. Trebuie precizat că platforma de pro­gra­mare lansată la nivel național permite pro­gra­marea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, dar vaccinarea se poate rea­liza și fără pro­gramare, prin prezentare directă la cabinet (cum e și cazul nostru) sau la cabinetele me­­dicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul progra­mu­lui de lucru. De asemenea, Re­gistrul Electronic Na­țional al Vaccinărilor (RENV) este opti­mi­zat și permite procesarea datelor pen­tru aceas­tă categorie eligibilă la vaccinare”, explică Ioan Cobori (foto), managerul Spita­lului municipal Brad. Menționăm că vacci­na­rea împotriva COVID-19 a copiilor mai mici de 12 ani din România se face cu singurul vac­cin apro­bat în acest moment pen­tru a­ceastă grupă de vârstă – Comirnaty, produs de Pfizer-BioNTech. E vorba de un vaccin pediatric, un alt tip de vaccin decât cel folo­sit pentru adulți. Copiii nu se pot vaccina în lipsa consimțământului acordat de către pă­rinți sau de către reprezentantul legal al mi­norului și în lipsa efectuării triajului medical prin completarea chestionarului. Modelele sunt disponibile și pe platforma națională
de vaccinare, accesând: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/. Obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani este de doar 20 la sută, „date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală”, se arată în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății la finalul anului trecut.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura