Actualitate

Cele 7 mănăstiri unite printr-o linie perfect dreaptă. Care e povestea lor și ce rol major are de fapt această linie

O linie misterioasă, imaginară, lea­gă șapte mănăstiri, din Irlanda până în Israel. Aceste locații sunt foarte îndepărtate una de alta, dar într-o linie perfect dreaptă. Să fie doar o coincidență? Află ce spune legenda despre ele și ce rol major are de fapt această linie. Indiferent că ești sau nu credincios, vei fi im­presionat de frumusețea acestor clădiri vechi de secole.

Sabia arhanghelului
Potrivit Cărții Sfânte a creștinilor, în care se descrie foarte bine lupta dintre bine și rău, Satan a fost înfrânt și trimis în Iad, după o luptă eroică, în care lovitura dată de sabia Sfântului Arhanghel Mihail s-a do­ve­dit a fi decisivă. Așadar, la fel cum spun și legendele, linia perfect dreap­tă reprezintă lovitura de sabie apli­cată Diavolului de către Ar­han­ghel pentru a-l alunga. Drept ur­mare, creștinii din întreaga lume îl cinstesc pe Arhanghelul Mihail fiind ridicate mai multe biserici pe tot globul sub protectoratul său. Linia, cunoscută sub numele de Via Sancti Michaelis, include cele mai im­portante trei mănăstiri me­die­vale din Europa care îl venerează pe Sfântul Mihail: Mont Saint-Michel din Normandia (Franța), Sacra di San Michele din Piemont, Italia și Monte Sant’Angelo (Monte Gargano) din Apulia, Italia. Nu numai că cele trei sanctuare sunt situate pe o aliniere geografică perfectă, dar se află și la aceeași distanță – apro­xi­ma­tiv 900 km. În mod incredibil, alte patru mănăstiri se află pe ace­eași linie dreaptă: Skellig Michael din Irlanda, Muntele Sfântului Mihail (Cornwall, Anglia), Mănăstirea Sfân­tul Mihail din insula Symi, Grecia și Muntele Carmel din Ierusalim, aco­perind un traseu de pelerinaj de 2000 km.

1. Skelling Michael
Linia pornește din Irlanda, pe o insulă pustie, unde Arhanghelul Mihail i-ar fi apărut Sfântului Patrick, pentru a-l ajuta să eli­be­reze acea țară de diavol. Aici se află prima mănăstire, cea de la Skellig Michael, Michael’s Rock.

2. St. Michael’s Mount
Linia se îndreaptă apoi spre sud și se oprește în Anglia, la St. Michael’s Mount, un insuliță din Cornwall care, la mareea joasă, se unește cu con­ti­nentul. Aici, se spune că Sfântul Mihail ar fi vorbit cu un grup de pescari.

3. Mont Saint Michel
Linia sacră merge apoi în Franța, pe o altă insulă celebră, în Mont Saint-Michel, de asemenea unul dintre locurile în care Sfântul Mihail și-a făcut apariția.
Frumusețea acestui sanctuar și a golfului în care se află, în largul coastei Normandiei, îl face unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din întreaga Franță, fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1979. Încă de pe vremea galilor, acest loc a fost considerat mistic.
În anul 709, Arhanghelul i-a apărut Sfântului Aubert, îndemnându-l să construiască o biserică în stâncă. Lucrările au început imediat, dar abația benedictină a fost construită în întregime abia în anul 900.

4. Sacra di San Michele
La aproximativ 1000 de kilometri distanță, în Val de Susa, apare cel de-al patrulea sanctuar; Sacra di San Michele. Aceeași linie dreaptă leagă acest loc sacru de restul mănăstirilor dedicate Sfântului Mihail.
Construcția mănăstirii a început în jurul anului 1000 și, de-a lungul secolelor, noi structuri au fost adăugate la clădirea originală. Călugării benedictini au adăugat și un han, deoarece acest loc sfânt se afla pe drumul pelerinilor care călătoreau pe Via Francigena.

5. Santuario di San Michele Archangelo
Mergând încă o mie de kilometri în linie dreaptă, se ajunge în Puglia, unde o cavernă inaccesibilă a devenit un loc sacru; Sanctuarul Sfântului Mihail. Povestea sa datează din anul 490, când Sfântul Mihail i-a apărut lui San Lorenzo Maiorano.

6. Mănăstirea Symi
Din Italia, urmele arhanghelului ajung la cel de-al șaselea sanctuar. Acesta se află în Grecia, pe insula Symi, mănăstirea adăpostește o statuie de trei metri înălțime a Arhanghelului, una dintre cele mai mari din lume.

7. Mănăstirea Carmelului
Linia sacră se încheie în Israel, la Mănăstirea Muntele Carmel, în Haifa. Acest loc a fost venerat încă din antichitate, iar construcția sa ca sanctuar creștin și catolic datează din secolul al XII-lea.
Linia Sacră a Sfântului Arhanghel Mihail reprezintă, potrivit legendei, lovitura pe care Sfântul i-a aplicat-o Diavolului, trimițându-l în iad.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura