Sport

Cel mai bun arbitru din judeţ, un agent de pază din Călan

Ciprian Marinuţ

„Centralul” Daniel Thirt (foto) (40 de ani) din Călan, care a fost desemnat cel mai bun fluieraş din judeţul Hunedoara în sezonul 2009-2010, crede că secretul reuşitei în arbitraj este construirea unei „reputaţii curate”.

„Profet” la el acasă

De profesie agent de pază la o bancă din Călan, Daniel Thirt se descurcă perfect la meciurile din ligile judeţene, fiind în majoritatea cazurilor cu mult peste valoarea lor. Centralul din Călan arbitrează de 14 ani, însă a ratat startul şi a fost obligat să rămână la acest nivel judeţean, deşi valoarea îl recomanda să urce mai sus. „Aveam 25 de ani când m-am apucat de arbitraj. S-a dovedit a fi prea târziu pentru a accede în lotul divizionar, unde vârsta maximă de acceptare la examenul de promovare este de 29 de ani. A fost neşansa mea. Am să regret toată viaţa că nu am optat pentru arbitraj mai devreme”, a spus Thirt.

Imaginea contează

Dincolo de experienţă şi valoare, fluieraşul crede că viteza de reacţie, seriozitatea şi credibilitatea trebuie să fie calităţile de bază ale unui arbitru. „Îmi pregătesc toate meciurile cu seriozitate. E nevoie de curaj, înţelepciune şi capacitatea de a gândi rapid, pentru a lua cele mai bune decizii. Dar, uneori, chiar o hotărâre corectă poate fi contestată, dacă nu ai credibilitate şi o imagine de arbitru serios şi corect”, a spus Thirt. Fluieraşul recunoaşte că dincolo de dificultăţile din teren, cea mai grea probă pentru un arbitru e să reziste tentaţiilor. „Reprezentanţii echipelor sunt atât de vicleni, încât e foarte dificil să rezişti propunerilor lor indecente. E o adevărată luptă cu tine însuţi şi e greu de câştigat. Dar numai cine câştigă acest război poate fi bun în arbitraj”, a spus liderul arbitrilor hunedoreni. Pentru a se menţine în formă, Thirt se antrenează în fiecare zi câte 90 de minute şi se documentează în permanenţă, cu tot ce apare nou în materie de regulamente şi legile jocului de fotbal.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura