ActualitateFlash

Cel mai bogat cioban din România vrea vapor. Ce strategie pregătește

Hunedoreanul Dumitru Andreșoi (foto), cel mai bogat cioban din România, are planuri mari pentru următoarea perioadă. Recent, a cumpărat un abator în județul Constanța, iar în câteva luni va urma și un vapor, miș­cări menite să-i consolideze poziția pe piețele din țările arabe, scriu cei de la Puterea.

1 milion de capete
Oierul spune că a văzut 15-20 de nave, la prețuri cuprinse între 2,5 și 5 milioane de dolari, dintre care a selectat 3-4, iar în final va alege una. Avocații se ocupă acum de acte și de autorizații, verifică tot, pentru ca lucrurile să fie în regulă, iar, cel mai probabil, în 2-3 luni, Andreșoi ar urma să devină pro­prietar. “Suntem în discuții foarte avansate, acum se verifică actele pentru navele de transport animale vii – ovine și bovine. Noi facem activitate de cultură mare, creștere și îngrășare ovine, suntem cel mai mare grup din România pe creștere de ovine, a­vem capacitate undeva la 300.000 capete ovine pe serie și 7.000-8.000 bovine pe serie, aceasta ar însemna pe 3 serii undeva la 900.000 – 1 milioane de capete pe care le putem exporta. În fermele noastre ani­ma­lele au condiții de bunăstare peste stan­dar­dele din fermele din Europa, sunt adă­pos­turi care corespund tuturor normelor de bu­nă­stare și vrem ca și pe perioada trans­portului animalele să beneficieze de ace­leași condiții. De aceea facem acest efort, ne cumpărăm încă o navă ca să avem toată logistica. Noi producem furajele, noi în­gră­șăm animalele și le ducem până la clientul final”, a declarat pentru Ziarul Puterea, Dumitru Andreșoi, care este și președintele Asociației de Crescători de Ovine ”Dacia” din Hunedoara.

Premieră
Acesta mai spune că în urmă cu două săp­tămâni a achiziționat o fermă în județul Constanța, la Medgidia, care are și abator autorizat, urmând să înceapă și partea de sacrificare. “Sperăm ca, în următorii ani, mare parte din ceea ce producem noi să va­lorificăm sacrificat – piese, nu carcasă, și să realizăm noi produse finite …Merge greu cu clienții din țările arabe, din zona Golfului, dar încet – încet am început să le livrăm și marfă carcasă. Vrem să dăm carcasă și pe Europa, care nu poate, însă, să înghită tot ce pro­ducem noi și atunci țările arabe sunt cel mai mare client al nostru”, a mai precizat fer­mi­e­rul. Cum România este al doilea cel mai mare crescător de ovine din Europa, există un disponibil de export de minimum 6-7 mi­li­­oane de capete, mai arată Andreșoi.
În prezent, din fermele lui Andreșoi pleacă animale vii în mai multe țări din Europa – Grecia, Croația, Bulgaria, Italia – direct și la comenzi în Germania, dar și pe alte con­tinente. În acest an, a fost înregistrată și o premieră: după 30 de ani, fermierul din Hunedoara a fost primul care a exportat un vapor cu animale în Maroc, în nordul Africii. De asemenea, urmează să se deschidă și Algeria, care se adaugă destinațiilor tradi­țio­nale din zona Golfului – Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura