Cei 230 de ani de la martiriul lui Horea şi Cloşca au fost comemoraţi de Biblioteca Judeţeană

26 februarie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

05 manifestare biblioteca cu horea si Closca 2Cu prilejul împlinirii a 230 de ani de la martiriul lui Horea şi Cloşca, fruntaşi ai Răscoalei de la 1784, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” a organizat ieri, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o activitate specială, care s-a desfăşurat în faţa unui public format în principal din elevi de la colegiile şi liceele din municipiu.
„În 28 februarie se împlinesc 230 de ani de când, pe Dealul Furcilor din Cetatea Alba Iulia, au fost executaţi în mod sălbatic, prin tragere pe roată, cei doi fruntaşi ai răscoalei care au sfârşit ca adevăraţi martiri. Nu mai puţin importantă este suferinţa şi sacrificiul lui Crişan, care şi-a pus capăt zilelor în închisoare. Din documentele vremii, aflăm că la execuţie au fost aduşi cu forţa 2.515 iobagi români, din 419 sate. Ei trebuiau să asiste, să ia aminte şi să povestească acelora care ar mai îndrăzni să se răscoale. Supliciul căpeteniilor răscoalei punea capăt în mod tragic celei mai mari mişcări populare din istoria de până atunci a românilor şi una dintre răscoalele cele mai mari din Europa”, a fost introducerea în temă făcută de Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene, care consideră că astfel de întruniri au menirea de a oferi generaţiei tinere posibilitatea unei mai bune cunoaşteri a istoriei poporului român, prin promovarea valorilor şi simbolurilor naţionale.
Apoi, cercetătorul ştiinţific dr. Ioachim Lazăr a prezentat principalele elemente ale Răscoalei de la 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, şi ale supliciului acestora în cetatea de la Alba Iulia.
Cei prezenţi la manifestare au avut ocazia să răspundă unui set format din 21 de întrebări legate de tematica zilei, replicile corecte fiind recompensate cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de instituţia de cultură. (M.Şerban)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sport weekend

Futsal / Liga I: etapa a 19-a: Muncitorul Reşiţa - KSE Târgu Secuiesc (28 februarie, ora 18:00); Progresul Focşani -...

Laurenţiu Nistor: Aleşii migratori nu pot fi sancţionaţi

Preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto stânga), susţine că nu este corect ca aleşii care au migrat la alte formaţiuni...

Program accesibil, şanse minime

Cetate Deva are trei meciuri „simple” şi trei care îi sunt la îndemână în ultimele şase runde ale Ligii Naţionale...

Închide