Ce zic edilii hunedoreni despre remuneraţie şi obligaţiile funcţiei. Satisfacţia de a fi primar nu vine de la salariu

6 noiembrie 2014 | 5 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

       Oana Mihnea

Primarii hunedoreni se declară mulţumiţi de salariile pe care le iau lunar, însă consideră că ar fi loc şi de mai bine. Astfel, primarii de municipiu şi cei de oraşe iau în mână cam 3.400 lei, iar cei de comună aproximativ 2.600 lei.  
Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestui aspect, am cerut părerile unor primari din judeţ despre recompensa materială de care beneficiază în comparaţie cu munca pe care o depun. Aceştia s-au declarat mulţumiţi, însă cu unele precizări.

„Este un sentiment plăcut să ştii că laşi ceva în urma ta”05 Ovidiu Balan
„Sunt aproape mulţumit de salariul pe care îl iau, având în vedere faptul că cei care lucrează în primărie nu au venituri foarte mari. De aceea, eu nu pot să mă plâng. Dar nu mi se pare normal să existe o discrepanţă atât de mare între mine, ca primar, şi restul angajaţilor. Salariul unui primar de municipiu ajunge la 3.400 de lei net, iar dacă atât îşi permite statul să ne dea, ne mulţumim cu asta. Mi-am dorit să fiu primar, nu pentru salariu, ci pentru a face ceva pentru comunitate, pentru a avea întâi o satisfacţie personală şi apoi materială. Este un sentiment plăcut să ştii că laşi ceva în urma ta, care rămâne şi cred că imprimi din gândirea ta unei comunităţi întregi. Pentru asta am dorit să devin primar“, a declarat Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.

„Salariul meu de primar este mai mic decât cel de parlamentar”05-viorel-arion-3
Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, spune: „Salariul este mai mic decât cel pe care îl aveam înainte, pe vremea când deţineam o altă funcţie (cea de parlamentar – n.n), dar pot să spun că sunt mulţumit şi aşa. În prezent, iau 3.400 lei net. Ar fi fost bine să existe posibilitatea decontării unor sume forfetare, aşa cum au deputaţii şi senatorii, pentru deplasările şi cheltuielile care intervin odată cu acestea. Dar am vrut să fiu primar, din dorinţa de a realiza ceva pentru oraşul meu, pentru comunitatea hunedoreană, de a lăsa ceva în urma mea“.

„Îmi place să fiu primar!”05-risteiu
Un alt primar hunedorean crede că banii pe care îi ia nu sunt chiar suficienţi în comparaţie cu eforturile depuse. „Presiunea care este pe umerii noştri în fiecare zi nu poate fi compensată, însă ar fi nevoie de o salarizare mai consistentă. Dacă mă întrebaţi ce mi-aş dori să schimb, aş putea spune că salariul de 3.400 de lei nu mă mulţumeşte îndeajuns şi ar putea fi majorat măcar până la 7.000 lei. Responsabilităţile pe care le avem sunt nenumărate, trebuie să spunem mereu „prezent“ la orice chemare şi să facem tot posibilul să nu dezamăgim. Totuşi, munca de primar în oferă şi satisfacţii, care mă fac să trec peste nemulţumirea legată de remuneraţie. Cea mai mare satisfacţie a mea este atunci când reuşesc să fac ceva bun pentru oameni, mai ales când aceştia nu se aşteaptă şi lucrul respectiv se realizează. Mulţumirea de pe chipul oamenilor nu se compară cu nimic. Aşa ca o concluzie, îmi place să fiu primar!“, a declarat Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria.

„Este un salariu decent în vremurile actuale, dar nu mulţumitor”05-ioan-valean-primar-geoagiu-18
Primarul oraşului Geoagiu, Ioan Vălean, apreciază salariul primit ca fiind „unul decent, dar nu suficient, deoarece nu acoperă în totalitate orele de activitate, zilele de sărbătoare şi toate momentele în care trebuie să fii activ. Faţă de salariile din România este decent, dar faţă de  eforturile depuse, nu este tocmai potrivit. Iau 3.500 lei, dar ar fi loc de mai bine. Am decis să candidez pentru funcţia de primar pe motiv că nu eram mulţumit de oraşul Geoagiu la ora respectivă şi nici de fosta conducere. Pe primarul de atunci, eu l-am promovat şi m-a dezamăgit, de aceea, am vrut să repar greşeala şi am decis să candidez, a fost o hotărâre luată ad-hoc. Salariul ar putea să fie mai mare, dacă stăm să analizăm sarcinile pe care le avem de îndeplinit“.

„Răsplata mea este una morală, vine de la oameni” 05-Marius-Gabriel-Omota-8769
Alţi primari afirmă că fac această muncă doar de dragul oamenilor. „Sunt foarte mulţumit de salariul pe care îl iau ca primar, şi dacă ar fi mai mic, tot nu aş avea ce să reproşez, pentru că fac ce îmi place, asta mi-am dorit. Răsplata mea este una morală şi vine din bunăvoinţa oamenilor, care mă apreciază şi mă stimează. Nu pot să îmi doresc mai mult decât atât, să văd cetăţenii bucuroşi şi mulţumiţi. Asta mă face fericit, banii nici că mai contează“, a precizat Marius Omotă, primarul comunei Ilia.

„Acum, salariul este acceptabil”05-silviu-nan_4
„După majorarea din 1 iulie, salariul este acceptabil, faţă de cât era înainte, pentru munca depusă. Acum iau 2.600 lei net, pe când înainte aveam doar 1.800 lei. Noi nu avem sărbătoare, zi liberă, trebuie să fim mereu la dispoziţia oamenilor. Acum 14 ani, când mi-am depus candidatura, am vrut să schimb ceva la comunitate, în special infrastructura, şcolile şi relaţiile interumane. În mare parte, am reuşit tot ce mi-am propus şi continui să lupt pentru mai mult. Nu pot să spun că sunt întru totul mulţumit, dar este mai bine acum, după această creştere salarială“, a precizat Silviu Nan, primarul comunei Gurasada.

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. florin spune:

  ce baliverne indruga primari nostri,comisioanele ,spaga asta ii face sa faca moarte de om ca sa ajunga primari,uitativa numai la averile lor dosite si va pot spune aproape fiecare ce a realizat

 2. victor spune:

  2600 lei net la tara e un salar mic,Doamne iarta ma,si majoritatea sint ,,analfabeti”cu scoli facute la apelul de seara

 3. functionar spune:

  bine ca stimatii domni au multe obligatii care le arunca pe umerii “aparatului de specialitate a primarului” care sunt platiti cu niste salarii mizere … oare la primari se poate mari cu 45% asa cum s-a intamplat ? (sa nu se inteleaga gresit – chiar ma bucur ca au si ei un salar decent) si “noi” cei care ducem la indeplinire proiectele primarilor, sa fim cu platiti cu salar de asistent personal ??? Oare mai conteaza pregatirea noastra ??? sa nu uitam ca primarii comanda si noi executam , iar apoi arata cetatenilor realizarile ca si cum ar fi doar a lor, pe noi ne injura lumea ca stam la birou si pe primari ii ridica in slavi …

 4. alin spune:

  Salariul de primar=3600,vice=3000 lei.Uni au trecut prin scoala generala ca gisca prin apa.Sunt si primari adevarati,dar astia sunt exceptii.Sigur ca nu salariul ii intereseaza ci comisioanele din lucrari si cota parte din concesiuni pasuni,atribuite apropiatilor cu si fara animale.

 5. Asa spune:

  Un primar scolit nu vina sa faca treaba pe un salariu de mizerie. Prea putini. Faceti salarii mai mari la primarie si atunci o sa fie schimbari.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Complexul Energetic Hunedoara SA – Sucursala Divizia Minieră. Preocupare continuã pentru starea de securitate şi sãnãtate în muncã

La nivelul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA - Sucursala Divizia Minieră se acordă o deosebită importanţă asigurării securităţii şi protecţiei...

Şi cămătarii sunt, uneori, băieţi de treabă

Dosarul în care Florin Cizmaş, Ion Sebastian Igreţ şi Florin Bulgăr sunt acuzaţi de cămătărie, înşelăciune şi evaziune fiscală a...

Incendiu devastator la o gospodărie din Şoimuş

O casă a unei familii din Şoimuş a ars aproape în întregime, după ce a luat foc din cauza unei...

Închide