Politica si administratie

Ce vor decide judecătorii de la Alba pentru fostul secretar general al Devei?

Adriana Năstase

În 7 septembrie 2023, va fi o nouă șe­dință la Curtea de Apel Alba Iulia, pri­vind procesul intitulat de an­che­ta­tori „Mită la primărie”.
Este vorba de dosarul în care sunt ju­de­cați Laura Sârbu, fost secretar ge­neral al Primăriei Deva, soțul acesteia, Hadrian Sârbu, și Adrian Bordean. Sârbu a primit o sentință de aproape 4 ani de închisoare la Tribunalul Hunedoara, dar sentința nu e definitivă, dosarul con­ti­nuând să se judece la Curtea de Apel Alba. Din februarie când a început pro­ce­sul la Alba, s-a tot amânat, fie pentru ca acuzații să-și pregătească apărarea, fie pentru audierea martorilor. Acuzația este de trafic de influență.

Pentru trafic de influență
Laura Sârbu a primit 3 ani și 8 luni de pușcărie, cu executare și 3 ani inter­zi­cerea unor drepturi. Acuzațiile au fost de trafic de influență în formă con­ti­nuată. Ea a fost achitată pentru par­ti­ci­pație improprie la infracțiunea de fal­si­ficare de instrumente oficiale și pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Soluția nu este definitivă.

Iată soluția instanței hunedorene:
„Condamnă pe inculpata Sârbu Laura la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de trafic de influență, în formă continuată; (2 acte materiale – relația cu Cârtiţă Ioan Adrian). Con­dam­nă pe inculpata SÂRBU LAURA la pe­deap­sa de 2 ani închisoare pentru in­fracţiunea trafic de influență. (relația cu Bocan Lucian). Contopeşte pedepsele sta­bilite şi aplică pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de 8 luni închisoare, ur­mând ca inculpata să execute pe­deap­sa rezultantă de 3 ani şi 8 luni în­chi­soare şi 3 ani interzicerea unor drepturi. (…) Deduce din pedeapsa aplicată, du­rata reţinerii, arestării preventive şi arestul la domiciliu de la 31.03.2021 la 28.02.2022. Dispune confiscarea de la inculpată şi obligă pe aceasta la plata sumei de 80.000 de lei (40.000 de lei primită pe relația cu martorul Cârtiţă Ioan Adrian și 40.000 de lei primită pe relația cu martorul Bocan Lucian Ciprian).

Cu suspendare
Soțul acesteia, Hadrian Sârbu, a fost condamnat la 2 ani și patru luni de în­chisoare pentru infracțiune de trafic de influență în formă continuată, însă cu suspendare, sub supraveghere timp de 3 ani. Cumnatul Laurei Sârbu, Adrian Mihai Bodrean, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru com­plicitate la trafic de in­flu­ență, dar și pe­deap­sa sa a fost sus­pendată sub su­pra­ve­ghe­re, pe un ter­men de 3 ani.