Ce se întâmplă cu sistemul de supraveghere video din reşedinţa judeţului. În Deva, Big Brother funcţionează şi nu prea!

Sorina Popa

Municipalitatea deveană a plătit în urmă cu câţiva ani bani grei pentru sistemul de supraveghere video în oraş. Sistem care, se spunea la vremea când el a fost implementat, este de mare ajutor pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru scăderea infracţiunilor din municipiu.

Numai că, am constatat, sistemul de supraveghere video din municipiul Deva nu funcţionează cum ar trebui. Sau, mai exact, cum a fost conceput să funcţioneze. De ce spunem asta? Pentru că, pornind de la un caz simplu, de vandalizare a unui autoturism, am aflat că sistemul cu pricina funcţionează şi nu prea. Reprezentanţii Poliţiei Locale Deva susţin că totul este funcţional. Numai că, aşa cum spuneam, nu este chiar aşa. Mai precis, cele 64 de camere video împânzite prin oraş înregistrează, dar, să vedeţi, nu se mai pot stoca informaţiile.
Cu alte cuvinte, sistemul de supraveghere video din municipiu funcţionează doar cu jumătate de program. Cei care supraveghează din faţa monitoarelor de la centrul de comandă văd ce se întâmplă prin oraş. Dar atât, fiindcă imaginile prinse de camerele video nu se mai stochează. Şi asta ce înseamnă? Că în cazul unei infracţiuni, tâlhărie, agresiune fizică, furt sau, Doamne, păzeşte, chiar crimă, dacă este nevoie de înregistrarea video de pe o cameră, ea nu există.
Ne-am interesat, deci, de când nu mai funcţionează sistemul de stocare a imaginilor de pe cele 64 de camere video din municipiu. Potrivit lui Ioan Lazăr, şeful serviciului care are în atribuţii funcţionarea sistemului de supraveghere video din Deva, din cadrul Poliţiei Locale, defecţiunea a fost constatată în data de 13 iunie a.c. Cum ştiam că sistemul este încă în perioada de garanţie, am întrebat dacă s-a luat legătura cu firma care l-a instalat, pentru a fi remediat.
“Fireşte, am informat imediat pe cei de la UTI (compania care a instalat sistemul video în Deva – n.n.), avem un protocol cu ei în acest sens, şi am început demersurile pentru repararea defecţiunii. S-a descoperit că defecţiunea este în UPS-ul de 10 KvA. Numai că situaţia este mai complicată. Am adus chiar o firmă specializată din Cluj, care a reuşit să depisteze unde este problema. Şi s-a ajuns la concluzia că trebuie înlocuit controlerul din UPS. Iar o asemenea piesă, care este destul de scumpă, nu se prea ţine pe stoc. A fost deja comandată şi sper că în scurt timp ea va fi adusă şi problema se va rezolva”, ne-a declarat Ioan Lazăr, şeful Serviciului monitorizare video şi trafic al Poliţiei Locale Deva.
Reamintim că sistemul de supraveghere video din municipiul Deva a costat 3,5 milioane de lei. Aşa stând lucrurile, nu ne rămâne decât să aşteptăm, sperând că acesta va fi remediat cât mai repede.

2 comentarii la „Ce se întâmplă cu sistemul de supraveghere video din reşedinţa judeţului. În Deva, Big Brother funcţionează şi nu prea!

  • 16 iulie 2019 la 18:58
    Permalink

    UPS? Chiar asa? UPS-ul alimenteaza un sistem cu energie cand acesta ramane fara curent. Hai ma…

  • 17 iulie 2019 la 15:01
    Permalink

    Daca asta au sustinut si voi chiar credeti….nu stiu ce sa spun. Datele se inregistreaza pe hard-disk. UPS-ul este doar un back-up pentru penele de curent.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.