Ce rezultă din răspunsul ministrului Energiei la o întrebare adresată de senatorul Haralambie Vochiţoiu . Mai mulţi investitori străini sunt interesaţi de CEH

Domnule ministru,
„Premierul Victor Ponta s-a întâlnit Ia data de 9 februarie 2015 cu  delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a solicitat restructurări masive şi radicale Ia Complexul Energetic Hunedoara.

Prim ministrul Guvernului României, Victor Ponta, a spus foarte clar că este de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu va accepta măsuri prin care acest sector esenţial pentru siguranţa noastră energetică, pentru dezvoltarea economică şi socială a unor regiuni, să ducă, pe termen mediu şi lung, Ia dispariţia acestei industrii.
Complexul Energetic Hunedoara parcurge o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, dar cunosc că ministerul dumneavoastră a luat unele măsuri referitoare Ia derularea unui proces de privatizare a acestei societăţi, privatizare de care s-a arătat interesată şi o firmă americană, Quintana Minerals Corporation.
Având în vedere că Societatea ,,Complexul Energetic Hunedoara” reprezintă cel mai mare agent economic al judeţului Hunedoara, în calitate de senator al Colegiului nr. 1 Valea Jiului – Hunedoara, va rog să-mi răspundeţi dacă sunt mai multe firme interesate de această privatizare şi ce măsuri intentionaţi să întreprindeţi pentru ca această companie să funcţioneze în continuare. Solicit răspuns scris”.
Cu consideraţie,
Haralambie Vochiţoiu, senator

Stimate domnule senator,
La întrebarea dumneavoastră, având ca object: “Complexul Energetic Hunedoara“, vă comunicăm următoarele:
Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. (“CEH”) este un producátor integrat de energie electrică pe baza de huilă din Valea Jiului. Datorită situaţiei dificile în care se află operatorul economic CEH, este în curs de finalizare un amplu program de restructurare şi eficientizare, urmând a se lua o decizie, în cursul semestrului I al anului 2015, privind continuarea sau nu a procesului de privatizare.
Strategia de privatizare majoritară, constând în vânzarea către un investitor strategic a unui pachet de 51% de acţiuni nou emise prin majorare de capital social, a fost aprobată de Guvernul României prin HG nr. 86/2013.
După cum cunoaşteţi, în februarie 2015, delegaţia comună a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene s-a aflat In România pentru misiunea de evaluare a Acordului de Stand By. Concluziile acestei misiuni reflectă necesitatea restructurării CEH în vederea eficientizării acestei companii. Totodată, instituţia noastră a efectuat analize preliminare privind mixul energetic naţional pentru următoarele două decenii şi constatarea a fost că una dintre resursele energetice importante a fost, este şi va rămâne cărbunele.
În acest context, acordăm o importanţă deosebită dezvoltării sectorului minier din România şi a companiilor din acest domeniu.
Astfel, CEH pregăteşte în prezent punerea în aplicare a unui program de restructurare, pentru a-i eficientiza activitatea, axat pe reducerea pierderilor, diminuarea costurilor şi creşterea veniturilor, în perspectiva privatizării acestei companii.
În data de 17.11.2014, pe site-ul Departamentului pentru Energie (actual Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri), http://energie.gov.ro, a fost publicat “Anunţul de intenţie cu privire la testarea interesului potenţialilor investitori privind privatizarea Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA.
În urma publicării acestui anunţ, mai mulţi investitori, printre care şi Quintana Minerals Corporation, şi-au exprimat interesul de a participa la procesul de privatizare a CEH, de a achiziţiona pachetul de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social, prin emisiune de noi acţiuni.
Sperând că informaţiile furnizate aduc lămuririle necesare referitoare la problema ridicată de dumneavoastră, vă asigurăm, domnule senator, de întreaga noastră consideraţie.
Ministru,
Andrei Dominic Gerea

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

20 de ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

20 de ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

21 de ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

21 de ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

22 de ore ago