Ce poți face în cel mai frumos aeroport din lume. Are cascadă, propriul parfum, grădină botanică și dinozauri

Aproximativ la câteva săp­tă­mâni, Hiskandar Zulkarnaen se în­dreaptă spre aeroportul Changi, din Singapore, împreună cu soția sa și cei doi copii mici. Destinația lor – Jewel, centrul comercial uriaș co­nectat la Terminalul 1, proiectat de renumitul arhitect canadian Moshe Safdie și echipa sa, rela­tează BBC.

 

Destinație de agrement

Copiii săi sunt în mod special pa­sionați de vortexul de apă înalt de șapte etaje, cea mai înaltă cascadă interioară din lume. Un spectacol de lumini și muzică pe tema Disney com­pletează peisajul. Familia mer­ge apoi la Terminalul 3, la câteva mi­nute de mers cu autobuzul de trans­fer sau cu trenul electric, pen­tru carnavalele dedicate copiilor, cu plimbări și diferite jocuri. „Încă nu am văzut un alt aeroport care să se prezinte în mod intenționat ca o des­tinație de agrement, de vânzare cu amănuntul și de luat masa”, spu­ne Zulkarnaen, asemănând că­lă­to­ria la Changi cu vizitarea Orchard Road, faimoasa zonă comercială din Singapore. Changi este cel mai bun aeroport din lume, potrivit Skytrax, o companie de con­sul­tan­ță care clasifică și evaluează aero­por­turile.

Poți viziona un film

Skytrax efectuează cel mai mare sondaj anual de satisfacție a clien­ților aeroportuari, în care călătorii eva­luează serviciile și facilitățile
din peste 550 de aerogări. Changi
a ajuns în toate cele 12 sondaje Skytrax efectuate până acum, ocu­pând de opt ori primul loc, în ultimul deceniu. Și-a recâștigat coroana în martie, după ce în ultimii doi ani s-a clasat după Aeroportul Interna­țio­nal Hamad din Doha și, respectiv, Aeroportul Haneda din Tokyo. Changi a fost lăudat de Skytrax pen­tru „experiențele sale de nee­ga­lat oferite pasagerilor”. Înainte de pandemie, în 2019, aproximativ 382.000 de zboruri au fost operate pe Changi, transportând peste 68 de milioane de pasageri. Deși încă își recuperează volumul de pasa­geri, Changi nu este un simplu cen­tru de călătorie: este un loc de în­tâl­nire emblematic, îndrăgit de singa­po­rezi. Rachel Tan povestește că merge în mod regulat 15 minute cu mașina până la Jewel pentru a face cumpărături, apoi, „puteți sta la fân­tână și vă puteți bucura de ex­pe­ri­ența de a fi la Jewel”, spune avocata în vârstă de 34 de ani.
Ușor de ajuns cu metroul și autobuzul, nu este neobișnuit să vedeți oameni care își petrec întreaga zi la Changi. Poți să vizionezi un film, să iei o masă, să cumperi alimente, chiar și să găsești un loc liniștit pentru a studia pentru un examen. De-a lungul anilor a devenit și o destinație pentru ședințe foto de nuntă și mese festive. Alte atracții includ o pădure tropicală cu aer condiționat, un labirint de gard viu și un tobogan de 12 metri înălțime.

 

Dinozauri

Dacă zburați și aveți timp până la zborul de legătură, zona de tranzit este dotată cu un centru spa, un cinema gratuit și o piscină, ca să nu mai vorbim de scaune de masaj și de o grădină cu fluturi. Aeroportul are chiar și propriul parfum: un parfum făcut la comandă, cu note florale și condimente, care se simte peste tot în Changi. Iar în afara Terminalului 4, există o expoziție de dinozauri în mărime naturală care se întinde pe o suprafață de 1,6 kilometri pătrați. Într-o țară obsedată de clasamente, fie că este vorba de școli sau de actori locali, Changi iese în evidență ca un punct de mândrie aparte. Un jurnalist indian chiar a postat pe Twitter că singaporezii sunt „irațional de mândri” de asta. Și autoritățile din Singapore urmăresc „cu sfințenie” clasamentul aeroporturilor, spune Shukor Yusof de la compania de consultanță în aviație Endau Analytics. „Au tot dreptul să se mândrească cu acest aeroport și își cimentează reputația ca destinație de top pentru companiile aeriene”. Chiar dacă ghișeele sale de check-in și magazinele duty-free au rămas îngrozitor de liniștite în timpul pandemiei, guvernul a fost optimist că Changi va deveni din nou un nod important în traficul aerian, injectând peste un miliard de dolari în sectorul aviației. Ministrul Transporturilor din Singapore a declarat la acea vreme că acest sector joacă un „rol crucial” în asigurarea poziției orașului-stat ca centru comercial și de afaceri global. „Changi este unul dintre, dacă nu cel mai bun aeroport de tranzit”, spune Alex Chan, din Zurich, care tranzitează Singapore de până la patru ori pe an, în timpul unor călătorii de afaceri. Chan spune că deși Changi este „uriaș”, este mult mai bine organizat și mai eficient decât cei de la Frankfurt sau Schipol din Amsterdam. „Nu cred că vreun alt aeroport din lume se poate lăuda că localnicii îl vizitează doar pentru distracție”, spune Adrian Tan, avocat și influencer în social media. În prezent, la Changi, un al cincilea terminal este acum în lucru și este de așteptat să fie operațional la mijlocul anilor 2030.