Comunitate

Ce indicații ni se dau când adoptăm un cățel

Hunedorenii sunt încurajați să adop­te un cățel din adăposturile Asociației-Serviciul Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân Hunedoara (ASJOAFS). Potrivit lui Nicolae Oprean, sunt sute de animale în adă­pos­turile Asociației pe care o conduce. Ca lucrurile să decurgă bine, înainte de a duce câinele adoptat acasă, este bine să petreceți un timp împreună cu el.

Set de reguli
„Încercați să faceți câteva plimbări, atât cu lesă, cât și fără. Dacă este po­sibil, luați-l la o plimbare cu mașina și observă-i comportamentul în diferite circumstanțe. Procedați cu blândețe și calm atunci când veniți pentru prima dată împreună acasă. Lăsați animalul să se adapteze câteva zile cu noul său domiciliu și noua sa familie. Nu răsfățați câinele, deoarece acest lucru poate duce la obiceiuri proaste și alte pro­bleme în viitor. Un câine are nevoie de un set clar de reguli care să-l protejeze de stres”, a spus Nicolae Oprean.

Gratuit
Tot mai mulți proprietari de câini re­nunță la patrupede, deoarece nu mai au bani ca să-i întrețină și pe ei. În aceste condiții, animalele ajung la adăposturile din județ, de unde pot fi adoptați de alte persoane.
Adopţia animalelor se face gratuit, este nevoie doar de o declaraţie-anga­jament al celui care adoptă animalul. Cererile de adopţie se pot introduce imediat ce câinele a fost cazat în adă­pos­tul public, iar preluarea câinelui de către adoptator se poate face începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul ca­zării câinelui în adăpost, dacă acesta nu a fost revendicat. În cazul în care câinele adoptat va fi adăpostit în locuinţa adop­tatorului, acesta trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fie­care câine adoptat.
Persoana care adoptă mai mult de 2 câini din adăposturile publice şi îi adă­pos­teşte într-un blocul de locuinţe în care există asociaţie de proprietari, a­ceasta trebuie să prezinte la mo­mentul depunerii cererii de adopţie acordul aso­ciaţiei de proprietari. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura