ActualitateFlash

Ce condamnări au primit inculpații din dosarul „Colectiv”

Adriana Năstase

Ieri, Curtea de Apel București a dat sentința definitivă în dosarul „Colectiv”. În acest dosar, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, după ce în primă instanță a primit opt ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Tragedia de la clubul Colectiv a dus la decesul a 64 de persoane.

„Crucea pe care o port”
Cristian Popescu-Piedone (foto) s-a predat după aflarea sentinței. El a amenințat că se va întoarce și nu va mai păstra doar pentru el secretele pe care le știe. „Este crucea pe care Dumnezeu mi-a dat să o port. Astăzi, prin condam­narea mea, m-aş putea jertfi. Dacă aş putea să înviu cele 64 de victime, nu aş ezita. Sunt alţii care stau ascunşi în spa­tele paravanelor. Mă duc cu demnitate, onoare şi respect, dacă justiţia a con­siderat asta.Trăim pe pământ, nu în ce­ruri. Mai devreme sau mai târziu, de­se­cretizare şi multe alte lucruri vor ieşi la iveală. Voi continua să lupt în continuare. Sunt vinovaţi şi nu sunt eu care să spun cine, dar Cristian Popescu Piedone, astăzi, cu patru ani condamnare cu exe­cutare, vă spune încă o dată, domnilor: Aş fi lăsat capul în jos. Nu. Îl ţin şi mai sus. Mi-am făcut băgăjelul, era făcut. Mă voi duce și mă voi preda. Nu am fugit din țară așa cum s-a zis. Rolul primarului este să se ducă la pușcărie când deran­jează. Voi pleca singur, nu am nevoie să plec însoțit. Închisoarea e pentru oa­meni, chiar dacă merg nevinovați. În clipa asta merg spre penitenciarul Rahova”, a declarat Cristian Popescu-Piedone îna­inte de a merge să se predea.

Celelalte sentințe:
– Alin George Anastescu, patron al clubului Colectiv, a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.
– Costin Mincu, patronul clubului, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.
– Paul Gancea, un alt patron al clubului, 6 ani şi 4 luni.
– Pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia au fost condamnaţi la 6 ani şi 10 luni.
– George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua mă­surile legale în privinţa respectării nor­melor PSI – 8 ani și 8 luni.
– Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni.

Au solicitat achitarea clienților lor
Ultimul termen al procesului a avut loc la finalul anului 2021, în decembrie, însă de atunci judecătorii au tot amânat pro­nunțarea sentinței definitive. Avocații inculpaților au solicitat achitarea în acest dosar sau aplicarea unor pedepse mai blânde, susținând că judecătorii ar fi greșit când au decis trimiterea în ju­de­cată a clienților lor, dar și magistrații Tri­bunalului București, când au pronunțat pedepse cu executare în dosarul „Colectiv”.
În timp ce avocații au încercat să ob­țină pedepse cât mai mici pentru clienții lor, procurorii au cerut pedepse „orien­tate spre maximumul prevăzut de lege”. De asemenea, ei au solicitat pedeapsa cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, funcționari din Primărie, patronii clu­bului, doi pompieri, doi pirotehniști și re­prezentații unei firme de artificii, sus­ținând că ordinea socială a fost „alte­rată” de corupție, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au trans­mis anchetatorii.

Schimbarea încadrării juridice
Procesul în dosarul „Colectiv” ar fi trebuit să se încheie încă din iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistrații Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpați. Această propunere a venit cu discuții aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, procurorul DNA și avocații victimelor. Aceștia din urmă au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.
Cei doi judecători nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice, așa că s-a format un complet de divergență, prin includerea unui al treilea magistrat. Acesta a decis să înlăture aplicarea consecințelor deosebit de grave în cazul infracțiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzați o parte dintre inculpații din dosarul „Colectiv”, printre care și Cristian Popescu-Piedone.

Prima instanță
Sentințele date în primă instanță: Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv; cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni în­chisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi să­nă­tate în muncă, Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, piro­tehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani, Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare; George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspec­to­ratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare, Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comer­ciale din Primărie – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier su­pe­rior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, refe­rent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Persoanele condamnate, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, au fost obligate să plătească daune mo­rale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. Ei trebuie să plătească și cheltuielile de spitalizare pentru per­soanele decedate sau cele rănită, peste 8 milioane de lei.

Fără căi de evacuare
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de eva­cuare în caz de urgenţă, precum şi des­fă­şurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare im­proprii unor astfel de activităţi, carac­te­rizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dis­po­ziţiilor legale şi pentru evitarea cos­turilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de sus­ţinere, pereţi şi tavan, spumă poliure­ta­nică neignifugată), cu consecinţa pro­ducerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.
Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea perso­na­lului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi pre­văzut de lege, marcate şi dotate cores­punzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL”.
Fostul primar Cristian Popescu-Piedone a fost acuzat pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Sectorului 4. Infracțiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor și autorizațiilor de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin ace­ea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea auto­rizațiilor.

Hunedoreni morți

Doi hunedoreni, Maria Vulcu (29 de ani la acea vreme) și Radu Sienerth au murit în urma evenimentelor tragice de la Colectiv. Maria Vulcu a decedat în acea seară, iar Radu Sienerth a murit la câteva luni de la tragedie, din cauza arsurilor suferite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.