Comunitate

Câți kilometri de conductă de apă și canalizare a reușit să realizeze operatorul Apa Serv Valea Jiului. De ce societatea este considerată un exemplu de bune practici

Investițiile în reabilitarea sistemului de apă și canalizare în Valea Jiului nu sunt puține. Investițiile finanțate în perioada 2014 – 2020 au constat în principal în reabilitări ale sistemelor de alimentare cu apă cu risc impor­tant asupra sistemului și, implicit, asupra sănătății umane, sisteme care și-au depășit durata de viață și care se aflau într-o stare avansată de de­gra­dare. Investițiile s-au adresat tuturor componentelor sistemului de ali­men­tare cu apă: captări, stații de tratare, aducțiuni, rețele sisteme de comandă și control.

Pole position
Utilizarea fondurilor europene pentru modernizarea rețelelor de alimentare cu apă potabilă și a celor de canalizare, capitol de investiții strategice pentru România, a reprezentat soluția de suc­ces pentru ca oamenii din Valea Jiului să beneficieze de aceste importante ser­vicii de utilitate publică, 24 de ore din 24. Pentru a ajunge la această țintă, ope­ra­torul regional Apa Serv Valea Jiului a reușit să se situeze în ”pole position” la linia de start a programelor europene care au vizat acest sector de activitate.
După ce a accesat un prim program de finanțare, prin POS Mediu 2008-2012, în valoare totală de 168.500.000 de lei, din care 85 la sută fiind con­tri­buția nerambursabilă din fonduri euro­pene și 13 la sută cota de cofinanțare a guvernului, compania de apă din Valea Jiului a reușit să implementeze cu suc­ces un proiect care a vizat mo­der­ni­zarea unor stații de tratare a apei (Valea de Pești și Jieț), a unei stații de epurare a apelor uzate (Dănuțoni), înlocuirea principalei magistrale de aducțiune din barajul de la Valea de Pești, precum și o serie de lucrări de extindere și mo­der­nizare a unor rețele de alimentare cu apă potabilă în localitățile Petroșani, Petrila, Vulcan și Aninoasa. Apa Serv Valea Jiului s-a numărat, de altfel, printre primii operatori din România care au finalizat cu succes un astfel de program major de investiții. Apa Serv Valea Jiului a fost prima companie de utilități pu­blice din România care a reușit să sem­neze un alt important contract de fi­nan­țare din fonduri europene, de data a­ceasta în cadrul POIM 2014-2020, fiind tot prima din țară în care au început lucrările

Accesarea de fonduri europene
Toți acești indicatori economici au făcut ca operatorul Apa Serv Valea Jiului să fie considerat, atât la nivelul oper­a­to­rilor de servicii publice similare din în­treaga țară, dar și de către instituțiile na­ționale și internaționale care gestio­nează implementarea de fonduri euro­pene, drept un exemplu de bune practici în accesarea și utilizarea fondurilor euro­pene, fapt consemnat inclusiv în Jur­nalul oficial al Uniunii Europene.

Importante
Prin intermediul Programului Opera­ți­onal Infrastructură Mare (POIM), Co­mi­sia Europeană a aprobat investiții ex­trem de mari și importante pentru țara noastră.
În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare au fost semnate 22 proiecte, în valoare totală de 4,44 mi­liarde euro, pentru extinderea și mo­der­nizarea rețelelor de apă/apă uzată. În urma implementării proiectelor din sec­torul de apă peste 4,2 milioane per­soane au la dispoziție apă potabilă la standarde euro. În același timp, de re­țelele de canalizare extinse/ îmbu­nă­tă­țire beneficiază 5,1 milioane locuitori echivalenți. Aceste investiții le com­ple­tează pe cele începute în perioada an­terioară de programare, prin inter­me­diul Programului Operațional Sectorial Mediu. Din aceste proiecte, 29 au fost fazate, iar continuarea lor este finanțată din POIM. La nivelul POIM – sector apă, au fost semnate contracte de miliarde de euro, în întreaga țară.

Zeci de kilometri de conductă
Printre aceste proiecte este și cel din Valea Jiului: Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) – 2014-2020, valoare eli­gibilă: 71,42 milioane de euro.
În cadrul proiectului de investiții ,,Mo­dernizarea infrastructurii de apă și apă uzată in județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014-2020” au fost reabilitați 61 kilo­metri de distribuție apă, 38 kilometri de canalizare și 24 km de aducțiune.
Potrivit informațiilor furnizate de operatorul de apă din Valea Jiului, au mai rămas în implementare două contracte. Este vorba de “Reabilitarea captării Iz­vorul, a stației de tratare a apei Zănoaga și aducțiunii Polatiște” și “Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare Lupeni Vest și a aducțiunii Braia”.

Din surse proprii
Operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului, Apa Serv, a realizat și in­vestiții din surse proprii, nu doar cu finanțare europeană.
Pentru modernizarea sistemului de ali­mentare cu apă și canalizare, Apa Serv Valea Jiului S.A. a realizat în anul 2023 și până în prezent, 15.000 metri pentru rețelele de apă și 1.182 metri pentru rețelele de canalizare. Până la sfârșitul acestui an, din surse proprii, vor fi realizate lucrări de investiții, în total, pentru 20.021 metri de rețele de apă și 1.700 metri de rețele de canalizzare.

Gradul de încasare pentru serviciile prestate
Pe de altă parte, societatea Apa Serv Valea Jiului a emis un număr mediu de facturi pentru aproximativ 36.000 de utilizatori/lună, în cazul abonaților cas­nici și 1.600 pentru agenți econo­mici/lună.
Gradul de încasare pentru serviciile prestate de operator este de 76,07 la sut­ă grad de încasare din facturile curente și 4,88 la sută grad din facturile restante. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura