Educatie si cultura

Câte locuri oferă facultăţile din judeţ

04 Studenti-800x600Alice Brandisz

Absolvenţii de liceu care au promovat examenul maturităţii şi doresc să îşi continue studiile la una din instituţiile de învăţământ superior se pot înscrie săptămâna aceasta.

Universităţile din judeţ aşteaptă viitorii studenţi
La facultăţile din cadrul universităţii din Petroşani, candidaţii au la dispoziţie anul acesta, 600 de locuri fără taxă şi încă 400 cu taxă. Ca de fiecare dată, domeniile cele mai căutate sunt Administrarea Afacerilor, Finanţe-Bănci, Asistenţă Socială, Management, Calculatoare sau Administraţie Publică, cu durata studiilor de trei ani. Admiterea pentru toate formele de învăţământ ale ciclului universitar de licenţă se realizează prin concurs de dosare. Media de admitere este calculată ca medie ponderată între media generală a examenului de bacalaureat (cu ponderea de 60 la sută) si nota obţinută la examenul de bacalaureat la o disciplină din cadrul examenului de bacalaureat cea mai apropiată profilului pentru care optează candidatul (cu ponderea de 40 la sută).

La Petroşani, cele mai mici taxe din ţară
Taxa de înscriere la facultate este de 70 lei, iar în momentul în care candidaţii sunt admişi, aceştia trebuie să-şi confirme locul prin achitarea unei taxe de înmatriculare în valoare de 30 lei. Trebuie menţionat faptul că taxele de şcolarizare la Universitatea din Petroşani sunt cele mai mici din ţară. Astfel, taxa de şcolarizare pe un an de zile este 1.800 lei pentru studii de licenţă, 2.200 pentru masterat şi 3.200 pentru doctorat.
Facultatea de Inginerie din Hunedoara şi-a deschis şi ea porţile cu 174 de locuri fără taxă şi 99 cu taxă pentru studenţii de anul întâi. Până în prezent, la Hunedoara şi-au depus dosarul aproximativ 100 de candidaţi. Cei mai mulţi au optat pentru Informatică Industrială, Autovehicule Rutiere, Inginerie Electrică şi Calculatoare. Admiterea se face şi aici pe bază de dosare, media de intrare fiind cea de la examenul de Bacalaureat. Rezultatele finale vor fi afişate în 30 iulie. Taxa de înscriere la una dintre specializările Facultăţii de Inginerie din Hunedoara este de 100 de lei, iar taxa de şcolarizare pentru cei care intră pe locurile cu plată este de 3.600 de lei pe un an.

Centru de admitere la Universitatea de Vest, şi în Deva
Deoarece Timişoara este unul dintre centrele universitare preferate de elevii hunedoreni, de trei ani, Universitatea de Vest organizează admitere chiar la noi în judeţ. Şi anul acesta, absolvenţii dau admitere pentru una dintre facultăţile din oraşul de pe Bega, la Deva. În sesiunea iulie 2016, centrul de admitere a fost la Colegiul Naţional Decebal din Deva. Din cele peste 200 de dosare depuse, un sfert au fost pentru Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, urmată de Facultatea de Matematică-Informatică, unde au ales să meargă 36 de elevi, şi Sociologie-Psihologie cu 34 de dosare înregistrate. Printre opţiunile candidaţilor au fost şi facultăţile de Chimie, Biologie, Geografie, Ştiinţe politice, Filosofie şi Ştiinţele Comunicării sau Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie. Taxa de admitere la Universitatea din Timişoara este de 100 de lei şi cea de confirmare de 150 de lei. Pentru studenţii care urmează cursurile cu plată, taxa de şcolarizare este de 3.000 de lei pe ani, achitată în trei rate. Universitatea oferă locuri de cazare pentru toţi studenţii din anul întâi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura