Comunitate

Castrul roman Micia – fortificație militară, așezare civilă și două necropole

Castrul roman Micia este o impor­tantă așezare antică, iar accesul nu este unul dificil. Situl arheologic se află pe raza localității Mintia, în comuna Vețel, la aproximativ 10 kilometri distanță de municipiul Deva, scrie GOHUNEDOARA.

Rolul trupelor militare
Amplasat pe malul stâng al Mureşului, la granița vestică a provinciei Dacia, s-a dezvoltat un important centru militar şi economic, Micia. Acesta are o su­pra­fața de peste șase hectare. Nucleul aşe­zării romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat într-un punct stra­tegic cheie pentru apărarea provinciei. Acesta cu­prinde o așezare de epocă romană, cu o fortificație militară, așe­za­rea civilă, pre­cum și două necropole. Situl poate de­veni un pilon de dez­vol­tare durabilă a co­mu­nității locale și un reper pe harta tu­ristică a iubitorilor de istorie. Prin c­a­rac­teristicile sale și prin potențialul său tu­ristic și științific, dar și prin gradul de ac­ce­sibilitate, situl de la Micia se indi­vi­dualizează, fiind unic în cadrul siturilor romane din provincia Dacia. Rolul tru­pelor militare cantonate aici era acelea de a împiedica înaintarea populațiilor sar­mate pe Valea Mure­șului, însă mo­bilitatea cavaleriei o făcea aptă și în a interveni pentru apărarea zonei aurifere din Munții Apuseni sau chiar a capitalei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Festival „Micia Rediviva”, în fiecare an
Începând din anul 2017, aici se or­ga­nizează, în luna septembrie, Festivalul „Micia Rediviva” a fost organizat, prima dată, și s-a bucurat, de fiecare dată, de un real succes. În cadrul acestui festival au loc ateliere de gastronomie, jocuri ro­mane, sunt prezentate diferite meș­te­șu­guri, sunt amenajate tabere militare, sunt prezentate dansuri antince, dar și ri­tualuri antice. De asemenea, are loc și o confruntare a armatelor.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc zvonerii pe la colțuri că un personaj de la noi s-a enervat tare de…

21 de ore ago

Laurențiu Nistor: Investiții în modernizarea Caselor de cultură din Orăștie și Hunedoara

Municipiul Orăștie, capitala culturală a județului Hunedoara, merită să aibă o sală de spectacole adecvată…

21 de ore ago

Bulina albă

Ami Costa, elevă în clasa a V-a la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva…

21 de ore ago

Bulina neagră

Cristian F., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce a…

21 de ore ago

ANAMARIA GAVRILĂ, candidat POT la Primăria Deva: „Voi fi un Primar care sprijină firmele locale, nu care le alungă sau le pune bețe în roate!”

„Spunem NU firmelor de casă ale di­fe­riților oameni politici, care n-au făcut nimic altceva decât…

21 de ore ago

Principalele proiecte ale Primăriei Hunedoara pentru următorii patru ani (III). Hunedoara pe mâini bune

Şcoli demne de secolul XXI   Încă din primul meu an de mandat, unităţile şcolare…

21 de ore ago