Actualitate

Castelul Nopcea, redat turiștilor

Adriana Năstase

Mai este puțin și faimosul Castel Nopcea (foto), din Țara Hațegului, va fi repus în circuitul. Din toamna anului 2019, Castelul se află în şantier. Monumentul istoric din satul Săcel, vechi de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi ruinat după 1990 este rea­bilitat şi va fi transformat într-un muzeu al Ţării Haţegului.

Cu fonduri nerambursabile
„Împreună cu colegii mei din cadrul Direcției de Dezvoltare Locală a Consiliului Județean Hunedoara, alături de proiectant și de constructor, am făcut o vizită de lucru la Castelul Nopcea din Săcel, comuna Sântămăria Orlea. Lucrările de reabilitare se apropie de final, context în care ne pregătim să punem acest obiectiv de preț în circuitul turistic.
Ne dorim ca hunedorenii, dar și cei care ne vizitează județul, să cunoască povestea acestui frumos monument, să admire arhi­tectura și să se bucure de peisajele care îl înconjoară. Acest edificiu este reabilitat cu fonduri nerambursabile atrase de Consiliul Județean Hunedoara prin Programul Națio­nal de Dez­vol­tare Locală 2”, a declarat Costel Avram (foto), administratorul public al județului Hunedoara.
Circa nouă milioane de lei au fost investiţi în rea­bilitarea castelului şi trans­formarea acestuia în­tr-un muzeu dedicat Ţării Haţegului şi familiei Nopcsa (Nopcea). Fon­durile au fost accesate de Consiliul Jude­ţean Hunedoara, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Declinul castelului Nopcsa
Timp de două secole, Castelul Nopcsa din satul Săcel a fost una dintre construcţiile emblematice ale Ţării Haţegului. La instau­rarea regimului comunist, el a fost naţio­nalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfăr­şi­tul anilor ’90. După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, lăsată să se ruineze, iar unii dintre local­nici au devastat-o. Un motiv al distrugerilor au fost poveştile că în pereţii săi, baronul Franz Nopcsa (Nopcea) – un s­a­vant renumit – ar fi ascuns o parte din averea sa. Castelul, care a aparţinut familiei Nopcsa nu a mai fost revendicat de presupuşi urmaşi ai aces­teia. Din 2001, Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat în administrare clă­dirile unităţii şcolare şi castelul Nopcsa, iar în 2018 a obţinut fonduri guvernamentale pentru reabilitarea ansamblului.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura