Casele Județene de Pensii, aproape de colaps. De unde a venit salvarea
Activitatea Caselor de Pensii ar fi fost paralizată, dacă cei angajați pentru recalcularea pensiilor ar fi fost concediați.
Situație grea la Casele Județene de Pensii, cu consecințe asupra pensionarilor, evident.
Pentru digitalizarea dosarelor de pensii
Astfel, se știe că zeci de persoane au fost angajate la fiecare Casă de Pensie, pentru a realiza recalcularea pensiilor. La Casa de Pensii Hunedoara au fost angajate, în anul 2021, 25 de persoane.
„De fapt, cei 25 nu numai că se ocupă de recalcularea pensiilor, dar au acumulat experiență cam în toată activitatea instituției. Ei au trecut prin toate dosarele. Însă, la 30 iunie 2025, contractele lor de angajare expiră. Iar dacă pleacă cei 25, vom fi în imposibilitatea de a funcționa. Trebuie să spun că activitatea Casei de Pensii Hunedoara a fost în 2024 cu 560% mai mare față de 2023. Dacă mai pleacă și cei 25 de angajați, e crunt. Asta, pe lângă transferurile la alte instituții. Unii angajați de la noi au cerut transfer la alte instituții, unde munca nu este așa de dificilă și salariul este mai mare. Avem în prezent 91 de salariați, inclusiv cei 25 angajați temporar și 9 posturi vacante”, a declarat Alina Bârlea (foto), directorul Casei Județene de Pensii Hunedoara.
Angajații temporar au fost folosiți inițial pentru digitalizarea dosarelor de pensii, iar ulterior la recalcularea mică și mare e acestora.
Salvarea a venit de la Camera Deputaților, care a adoptat legea prin care este menținut în sistem personalul contractual implicat în procesul de recalculare a pensiilor. Măsura era așteptată cu îngrijorare de sindicate, în contextul unui deficit tot mai mare de angajați în casele teritoriale de pensii. (A.N.)