Actualitate

Case cu un euro. Harta cu orașele unde poți trăi cu bani puțini

Case cu un euro au fost scoase la vânzare în câteva orașe şi comune din Italia. Tot mai mulți străini sunt interesați de o viață liniștită şi un trai mai ieftin, scrie evz.ro.

În mai multe localități din Italia
Case cu un preț simbolic au fost scoase la vânzare în orașelor şi co­munele italiene depopulate. Încă de la primele oferte, casele de un euro au stârnit interesul potențialilor cum­părători din străinătate. Pro­gra­mele au fost lansate de orașele și satele italiene cu locuitori puțini. Taranto a devenit primul oraș italian care a oferit locuințe cu un euro în centrul său istoric. Chiar dacă prețul final al acestor locuințe crește la mult mai mult de un euro, mulți cum­părători spun că proprietățile sunt încă un chilipir. Una dintre pro­blemele ridicate de potențialii cum­părători este numărul mare de do­cu­mente și reglementări. Un alt dezavantaj ar fi şi costul renovărilor.

Ripacandida, Basilicata
Orașul Ripacandida din regiunea Basilicata a fost cel mai recent adă­u­gat la începutul acestui an pe lista orașelor care oferă case de un euro. Publicația The Local a analizat ofer­tele disponibile și a selectat unele dintre cele mai interesante:
În provincia Potenza, acest sat cu doar 1.767 de locuitori este cocoțat pe o stâncă ce domină o regiune pitorească și colinară. Emigrarea masivă în SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea a jucat un rol important în depopularea satului, iar autoritatea locală a început acum să vândă casele abandonate în încercarea de a atrage noi locuitori.
Printre monumentele locale se numără biserica Santa Maria del Sepulcro și sanctuarul San Donato și, la fel ca multe alte locuri de casă de un euro, satul se potrivește per­soanelor care caută un stil de viață relaxat.
Cele opt proprietăți scoase la vân­zare până în prezent sunt mici. Au aproximativ 30 de metri pătrați fiecare. Mai mult, nu este clar în ce stare se află.

Patrica, Lazio
La doar 70 de kilometri de Roma, acest sat de pe un deal din Lazio are o populație de 3.176 de locuitori. Primarul satului a filmat un apel video în 2017 în care spunea „Veniți la noi”. De-a lungul videoclipului, el a evidențiat aspectele pozitive ale vieții în Patrica, spunând că locali­ta­tea este plină de istorie și de fru­musețe.
Cele două case listate în prezent pe site-ul comunei par a fi într-o stare proastă de reparare, dar apro­pie­rea de capitală și locația pito­reas­că ar putea face din aceasta o investiție care să merite pentru unii.

Pietramelara, Campania
La numai 50 de kilometri de Napoli și la 25 de kilometri de Caserta, nu este de mirare că acest oraș din Campania a avut destul de multe cereri pentru case de un euro. A primit 200 de cereri în șase luni, atunci când a lansat primul său proiect de case de un euro în 2021.
Ca și în alte părți, locuințele dispo­nibile în acest oraș necesită reno­vări. Cu toate acestea, este un loc destul de popular și casele de un euro tind să se vândă rapid.
Dacă ați ajuns prea târziu, nu dis­pe­rați; apartamentele de aici se vând cu doar 65.000 de euro, potri­vit porta­lului online de locuințe Idealista.

În Triora, Liguria
Chiar la granița cu Franța, acest loc este perfect pentru cei care caută un stil de viață italian, fiind în același timp conectat la restul Europei continentale.
Are poate cea mai mică populație de pe această listă, cu doar 416 locuitori, așa că este ideal pentru cei cărora le place să trăiască la distanță.
Datorită locației sale, orașul este încărcat de istorie. A aparținut Franței și a fost etichetat drept „grânarul Republicii Genova” înainte de unificarea Italiei.

Leonforte, Sicilia
Satul sicilian Leonforte a scos pe piață locuințe ieftine în centrul său istoric baroc în 2022.
În provincia centrală Enna, acest oraș vechi găzduiește un amestec de atracții culturale și naturale, pe care municipalitatea locală dorește să îl repopuleze pentru a-și păstra viitorul social și economic.
Leonforte spune că proiectul său de locuințe de un euro prevede reamenajarea zonelor urbane, menite să atragă familii, turism și întreprinderi.

Pratola Peligna, Abruzzo
La doar o jumătate de oră de stațiunea de schi Roccaraso și la aceeași distanță de orașul de coastă Pescara se află această mică și fermecătoare comună, în provincia l’Aquila.
Fiind o zonă mică, cu aproximativ 7250 de locuitori, există o mulțime de spațiu nelocuit, așa că autoritățile speră să atragă noii veniți cu oferte imobiliare tentante.
Orașul a lansat acest program în 2021, după ce a constatat că aproximativ 40 la sută dintre casele din zonă erau abandonate și, în multe cazuri, proprietarii nu puteau fi localizați. Unele erau încă listate pe numele unor persoane născute în anii 1890.
Pentru a revigora orașul, au decis să ofere aceste proprietăți la un preț de vânzare de un euro.

Case cu un euro în Bivona, Sicilia
În Bivona, un mic oraș din inima Siciliei, autoritățile locale doresc să pună în valoare și să recupereze clădirile neglijate și abandonate ale orașului. Ca și în alte orașe și sate italiene care oferă proprietăți la prețuri de nimic, tinerii din Bivona au plecat în căutarea unui loc de muncă în altă parte, lăsând zona depopulată și în pericol de a deveni un oraș fantomă.
Orașul sicilian, care are doar 3.800 de locuitori, oferă programul său de un euro cu un bonus suplimentar. Pentru a învinge concurența altor orașe care oferă aceeași ofertă, Bivona ușurează restricțiile de cumpărare și oferă bonusuri fiscale pentru cei care cumpără una dintre cele douăsprezece proprietăți goale și dărăpănate din oraș.

Ce trebuie să fac noii proprietari
Noii proprietari trebuie să se angajeze să își renoveze proprietatea în termen de trei ani. Costurile încep de la 15.000 de euro, plus un depozit de garanție de 5.000 de euro.
Site-ul oficial al Sambuca ofera și răspunsuri la o parte din întrebări pe care le au potențialii clienți.
1. Trebuie să fiu cetățean italian pentru a cumpăra proprietăți imobiliare?. (Nu.)
2. Trebuie să transfer reședința la Sambuca după ce cumpăr bunuri imobiliare? (Nu.)
3. Trebuie să transfer reședința la Sambuca după ce cumpăr bunuri imobiliare? (Nu.)
Dacă mai mulți cumpărători doresc aceeași proprietate, cel care face cea mai mare ofertă are prioritate.