Comunitate

,,Carol Davila’’ Călan, o şcoală sanitară de nivel european

Magdalena Şerban

După cum anunţam cu puţin timp în urmă, fondurile externe au ajuns şi la Şcoala Postliceală „Carol Davila“ din Călan, printr-un proiect european care vizează implementarea, încă din şcoală, a tot ceea ce înseamnă act calitativ pe piaţa muncii din domeniul sanitar.
 

Bani europeni pentru competitivitate
Asociaţia Umanitară „Societatea Doamnelor” şi Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Călan, în parteneriat cu Şcoala Postliceală Sanitară Alba-Iulia şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj Napoca, au apelat la programul de finanţare al UE, pentru proiectul „Practica de calitate – tineri competitivi pe piaţa muncii!“ cu o valoare de 2.676.891 lei, din care 2.541.631 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Proiectul vizează îmbunătăţirea aptitudinilor în calificările de asistent medical generalist şi asistent de farmacie, dar şi conştientizarea asupra nevoii de pregătire practică la locul de muncă, în vederea facilitării tranziţiei de la statutul de elev, la acela de angajat.

 

Colaborare de bun augur
Proiectul, în premieră pentru judeţul Hunedoara, a fost lansat luna trecută la Călan, iar acum a fost „primit“ cu braţele deschise şi de judeţul vecin, Alba, în perimetrul căruia, mai exact, în cadrul Şcolii Postliceale Sanitare Alba-Iulia, desfăşurându-se săptămâna trecută, cea de-a doua etapă de lansare: „Sunt  foarte mulţumită că de reuşita acestui proiect s-au putut bucura şi partenerii noştri din judeţul Alba, alături de cei din Cluj. Sistemul sanitar înseamnă mai mult decât profesionalism, înseamnă totodată şi o continuă lecţie de «umanism». Nu este admisibil ca un asistent medical să se simtă ofensat când pacientul, aflat la pat, îi cere un pahar cu apă, de exemplu. În ţările civilizate, acest lucru face parte din mersul normal al lucrurilor. Trebuie, în primul rând, să se conştientizeze că pacientul nu este „o obligaţie“, ci un permanent tratament uman. El are şi suflet, nu doar un corp bolnav. La această mentalitate încercăm să lucrăm, în primul rând. Şi bineînţeles, la tot ceea ce înseamnă calitate şi competenţă profesională“, spune Eleonora Gavrilesc (în foto, în picioare), managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“, din Călan şi totodată, asistent manager al proiectului.
La  această acţiune au participat, pe lângă reprezentanţi locali din judeţul Alba, precum managerul Gheorghe Munteanu, din partea Şcolii Postliceale Sanitare Alba-Iulia, şi oaspeţi de seamă din Cluj, cum ar fi asistent univ. dr. Lucia Lotrean şi  Grigore Sântămărean (Departamentul Cercetare-Dezvoltare din cadrul Biroului Juridic-Administrativ al Granturilor) din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca.

O serie importantă de facilităţi
În cei aproximativ doi ani de implementare a proiectului, 180 de studenţi vor putea beneficia de o serie de facilităţi, pe lângă ample campanii de informare şi conştientizare. Printre acestea, şi unele financiare:  un cuantum de 430 lei/student, pentru cei care vor finaliza cu succes stagiile de pregătire practică, precum şi 10 premii a câte 1.800 lei,  pentru cei cu rezultate deosebite. Se anunţă deci, o „europenizare”  în ceea ce priveşte viitoarele cadre sanitare care vor fi produsul şcoli respective. Şi acesta este doar începutul, Eleonora Gavrilesc având planuri mari pentru învăţământul sanitar de la noi din judeţ. Iar după cum evoluează proiectele, suntem siguri că în curând, vom asista la o altă premieră pentru hunedoreni.

One thought on “,,Carol Davila’’ Călan, o şcoală sanitară de nivel european

  • aceasta scoala acordaq diplome de asistenti pe bani.cunosc o persoana care din iunie 2005 este in italia si nu facuse decat 2 ani de scoala,dupa care al trei-lea an i-a fost modificat in catalog ca fiind prezenta la cursuri,a platit examenul final si in 2007 a luat diploma de asistent medical.retineti a inceput scoala in 2003. In 2005 a plecat in italia,in2007 a cumparat anul trei de scoala si examenul si acum lucreaza ca asistent in italia.in luna mai un pacient i-a murit in brate. Halal scoala.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura