Care este rolul bolțarilor din beton în construcții?

24 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Publicitate

Bolțarii din beton sunt unele dintre cele mai practice și utilizate materiale de construcții. Pot fi folosiți atât pentru ridicarea zidurilor exterioare cât și pentru cele interioare sau fundații. Destinația lor este variată deoarece dimensiunea exactă, ușurința în construcție și rezistența ridicată fac ca timpul de zidărie și bugetul să fie mult mai scăzute decât în cazul altor materiale. Bolțarii din beton contribuie la calitatea lucrării executate și se adaptează tuturor preferințelor în materie de arhitectură. Folosiți alături de fier beton pentru armături aceștia creează o structură solidă fiind o soluție versatilă și potrivită pentru toți cei care au nevoie de materiale mai ieftine pentru construcțiile lor.

Avantajele utilizării bolțarilor din beton

Principalul beneficiu pe care îl oferă bolțarii din beton este costul scăzut de achiziție. Însă, în ciuda prețului mic, aceste produse prezintă rezistență, stabilitate și durabilitate în timp. Materialele oferă rezistență la foc și un nivel optim de temperatură și umiditate.

Majoritatea celor care realizează construcții folosesc bolțari din beton deoarece sunt ușor de manevrat, se montează foarte repede și se găsesc într-o gamă largă de modele și dimensiuni. Acest lucru are implicații pozitive asupra timpului de lucru, economiei de resurse, costului cu manopera și calității lucrărilor. Bolțarii din beton permit consolidarea cu armătură pe verticală și pe orizontală și au proprietăți fonoizolante la pereții despărțitori ori cei cu portanță ridicată.

Dimensiuni ale bolțarilor din beton

Aceste materiale sunt unele dintre preferatele constructorilor deoarece se prezintă într-un sortiment destul de larg de dimensiuni. Bolțarii pentru fundație au lungimea de 500 mm, înălțimea de 195 mm și grosime variabilă de 200, 250 sau 300 mm. Pentru cei de zidărie înălțimea este aceeași, lungimea ceva mai mică, de 400 mm, iar grosimea variază între 125, 200, 250 sau 300 mm.

Indicatorii de calitate pentru acești bolțari din beton sunt evidențiați de capacitatea de a rezista la sarcini compresive, proprietatea de a transfera căldura și rezistența la îngheț și dezgheț. De asemenea, sunt luate în considerare coeficientul de absorbție al apei și valoarea de contracție a materialului.

Utilizarea bolțarilor din beton în construcții

Aceste materiale pot fi utilizate oriunde se impune construirea unui zid interior sau exterior. În cazul locuințelor, se recomandă construcția pereților doar cu termoizolare corespunzătoare. Bolțarii din beton pot fi folosiți pentru elevații, stâlpi și ziduri pentru garduri, fose septice, cofraj pierdut în diverse situații constructive, piscine, cămine subterane, magazii, hale, anexe sau clădiri industriale. În funcție de destinația proiectului ce va fi întreprins, se recomandă utilizarea tipului de bolțar cu grosimea corespunzătoarea.

Bolțarii pentru fundație se pot include în lucrări ce presupun construcția unei pivnițe sau a unui beci și continuând cu orice structură care necesită armare.

Fundații din bolțari din beton

Elevația și fundația realizată din bolțari de beton reprezintă cea mai simplă și rapidă metodă de a realiza structura unei clădiri. Acest tip de fundație accelerează timpii de execuție și astfel permite constructorilor să finalizeze mai multe proiecte în decursul unui sezon fără a mai fi nevoiți să aștepte uscarea betonului.

 

Calitatea bolțarilor din beton speciali pentru fundație influențează extrem de mult buna execuție a întregii lucrări și durabilitatea construcției. Este important să prezinte rezistență la compresiune și la perioadele de îngheț-dezgheț. Dacă vrei să folosești aceste materiale în construcțiile tale poți să vezi aici prețuri la bolțari de fundație.

Realizarea întregii structuri trebuie sa respecte câteva etape de bază. În primul rând, toate elementele fundației se zidesc cu ajutorul unui mortar de ciment. Apoi, se realizează armarea cu etrieri și bare din fier longitudinale, bolțarii se zidesc cu mortar urmând ca toate îmbinările și țesăturile să fie rostuite tot cu mortar.

Bolțarii din beton sunt unele dintre cele mai bune materiale de construcții în ceea ce privește raportul calitate-preț. Aceștia pot fi utilizații în construcții diverse și prezintă numeroase avantaje pentru lucrări. Bolțarii aduc economie de energie pentru producția lor, cresc intensitatea muncii și îmbunătățesc execuția structurilor, de aceea sunt preferații celor care au nevoie de materiale simple pentru construcții cât mai complexe.

 

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Toma Coconea a intrat în Top 10 la Red Bull X-Alps

Parapantistul din Petroşani recuperase până ieri şapte poziţii şi este în primii 10 concurenţi de la Red Bull X-Alps. Toma...

Investiţii de 25 de milioane de lei la Dobra

Anul trecut s-a tot vorbit despre accesarea şi câştigarea proiectelor investiţionale pentru comunitatea din Dobra, dar a venit momentul ca...

Densuş: s-a solicitat ajutor de stat pentru pădure

Atât administraţiile publice locale cât şi deţinătorii de pădure persoane fizice sau asociaţii ale acestora au putut depune cereri de...

Închide