Actualitate

Caracatița din Dosarul Nordis: Banii, direct în conturile Laurei Vicol. Spărgeau banii la Nuba și pe mașini de lux

Conform rechizitoriului procurorilor DIICOT, din Dosarul Nordis, Laura Vicol și Vladimir Ciorbă spărgeau banii luați pentru avansul apartamentelor pentru a cumpăra mașini de lux, petreceri în clu­buri de fițe sau pentru călătorii cu avioane private. Banii ajungeau în con­turile tatălui lui Vladimir Ciorbă și în conturile lui Ivan Maria, cei care ulterior îi redirecționau în mai multe tranșe către conturile personale ale Laurei Vicol și Vladimir Ciorbă.

Banii treceau prin conturile tatălui lui Vladimir Ciorbă
„Ciorbă Gheorghe este tatăl liderului grupului infracţional organizat, Ciorbă Vladimir Răzvan, acesta jucând acelaşi rol ca şi Ivan Maria, respectiv de a primi în conturi sume de bani consistente ce au ca provenienţă fondurile delapidate, sume care fie sunt retrase numerar, fie sunt retransferate către alte persoane din grupare (spre exemplificare Vicol Ciorbă Laura Cătălina). În aceeaşi situaţie este şi numita Ciorbă Carmen, mama li­derului grupului Ciorbă Vladimir Răzvan.”

Cumpărau mașini de lux și apoi le vindeau pe bani grei
„Achiziţia de autoturisme, în special cele de lux (branduri de nişă – Ferrari, Bentley, Rolls Royce) a generat cheltuieli de 19.336.134 lei şi 965.391 euro. După finalizarea contractelor de leasing, o par­te a autoturismelor au fost înstrăinate în­ca­sându-se suma de 6.022.440 lei. Aşa­dar, aproape 5 milioane de euro au fost chel­tuite în numai 4 ani pe autoturisme de lux”, se mai arată în rechizitoriul pro­curorilor.

Banii clienților ajungeau direct în conturile Laurei Vicol
„Spre exemplificare, în data de 27 ia­nuarie 2020 clientul Dragomir Luminița achită către Nordis Management suma de 88.003,08 lei în baza contractului de vânzare-cumpărare. La aceeași dată suma este transferată prin 2 operațiuni a câte 45.000 lei către numita Ivan Maria care în aceeași zi o redirecționează tot în 2 tranșe a câte 45.000 lei către numita Vicol Ciorbă Laura Cătălina, soția lide­rului grupării, Ciorbă Vladimir Răzvan. Așadar, în mai puțin de 24 de ore, sumele achitate de client ajung în contul bancar al numitei Vicol Laura Cătălina”, infor­mează stiripesurse.ro.

Spărgeau bani la Nuba pe fond de protocol
„De asemenea, nu este clar cum suma de 864.392 lei cheltuită în localurile NUBA (Mamaia şi Poiana Brasov) și declarată la cheltuieli de protocol, are vreo legătură cu obiectul de activitate al companiei”.

Cheltuieli uriașe pentru distracții
Cheltuieli voluptorii, în interes personal, fără legătură cu obiectul de activitate al societăților, respectiv plăți efectuate de Nordis Travel către operatori economici pentru achiziția de zboruri private, finanțate de Nordis Management:
• Nordis Travel către ION ȚIRIAC AIR S.R.L., suma de 735.000 euro, prin 26 ope­rațiuni, în perioada 23.03.2021-17.08.2022 și suma de 107.165 lei, prin 2 operațiuni, în perioada 11.03.2021-23.07.2021.
• Nordis Travel către TOYO AVIATION S.R.L., suma de 118.996 euro, prin 8 operațiuni, în perioada 17.06.2021-31.01.2023 și suma de 120.876,81 lei, prin 2 operațiuni, în perioada 25.01.2021-04.03.2022.
• Nordis Travel către DASSON HELI­COP­TERS S.R.L., suma de 374.403 lei, prin 9 operațiuni, în perioada 25.02.2021-29.06.2022.

Au verificat transferurile de bani
Patru inspectori de la ANAF ar putea fi puşi sub acuzare pentru săvârşirea in­fracţiunii de favorizarea infractorului, după ce nu au luat niciun fel de măsuri faţă de grupul de firme Nordis, deşi constataseră încă de acum trei ani că acolo sunt nereguli, potrivit datelor din referatul DIICOT prin care procurorii au solicitat arestarea preventivă a cuplului Laura Vicol – Vladimir Ciorbă, scrie Agerpres.
Conduita inspectorilor a ieşit la iveală abia după ce DIICOT a cerut informaţii de la ANAF cu privire la controalele efec­tu­a­te la firmele din grupul Nordis. La solici­tarea DIICOT, Direcţia Generală Anti­fra­u­dă a transmis procurorilor că societăţile NORDIS MANAGEMENT SRL, LAMPP BUILDING SRL şi MBG IDEAL MANA­GEMENT SRL au constituit obiectul unor controale antifraudă. În perioada 25.11.2021 – 31.01.2022, inspectorii F.A.-D. şi G.M. au efectuat un control la NORDIS MANAGEMENT SRL având ca obiectiv verificarea transferurilor de bani între societate şi persoane fizice repre­zen­tând posibile avansuri de trezorerie. Cu această ocazie au fost identificate valori foarte mari, de peste 40.000.000 lei, care au fost ridicate de mai multe per­soane din cadrul societăţii, preponderent de către Vladimir Ciorbă, Marian Ivan şi Gheorghe Poştoacă. Au fost solicitate documentele justificative pentru aceste operaţiuni, respectiv contracte de ce­siu­ne prin care părţi sociale deţinute la NORDIS HOTEL SRL de către persoa­ne­le menţionate, în valoare nominală de 10 lei, erau vândute către NORDIS MANA­GE­MENT SRL cu preţul de 1.900.000 euro/acţiune, fiind puse la dispoziţie mai multe documente, inclusiv o hotărâre AGA vizând valoarea estimată de peste 200.000.000 euro a societăţii NORDIS HOTEL SRL.

A fost întocmit un proces-verbal de con­trol, unde la capitolele II (Prevederi legale încălcate) şi III (Consecinţe şi măsuri dispuse în timpul controlului) nu s-a consemnat nimic. Deşi se analizează şi observă operaţiuni de valori foarte mari de transferuri din conturile socie­tăţilor în conturile unor persoane fizice cu titlu de avansuri în trezorerie, nu se constată nici o încălcare a legii şi nu se dispună nici o măsură. Din partea so­cietăţii controlate a participat Vladimir Ciorbă.

Hotărâre AGA
În perioada 25.11.2021 – 31.01.2022, cei doi inspectori au efectuat un control la Lampp Building Project (fostă NORDIS BEST CONSTRUCT SRL), având ca obiec­tiv verificarea transferurilor de bani între societate şi persoane fizice repre­zentând posibile avansuri de trezorerie. Au fost identificate valori foarte mari, de peste 16.000.000 lei, care au fost ridi­cate de mai multe persoane din cadrul societăţii, preponderent de către Vla­dimir Ciorbă. Au fost solicitate docu­men­tele justificative pentru aceste operaţiuni – contracte de cesiune prin care părţi sociale deţinute la NORDIS HOTEL SRL de către persoanele menţionate, în va­loare nominală de 10 lei, erau vândute către Lampp Building Project cu preţul de 1.900.000 euro/acţiune, fiind puse la dispoziţie mai multe documente, inclusiv o hotărâre AGA vizând valoarea estimată de peste 200.000.000 euro a societăţii NORDIS HOTEL SRL. S-a încheiat un proces – verbal de control, dar nu s-a con­semnat nimic.

Operațiuni
În perioada 25.11.2021 – 31.01.2022, aceiaşi inspectori au efectuat un control la MBG IDEAL MANAGEMENT SRL a­vând ca obiectiv verificarea transfe­ru­rilor de bani între societate şi persoane fizice reprezentând posibile avansuri de trezorerie. Controlul s-a efectuat la sediul social al societăţii NORDIS MANA­GE­MENT SRL. Cu această ocazie, au fost identificate valori foarte mari, de peste 13.000.000 lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societăţii, preponderent de către Ivan George – Marian. Au fost solicitate documentele justificative pentru aceste operaţiuni, şi anume o factură de stornare pentru ser­vicii neprestate către NORDIS MANA­GE­MENT SRL în valoare de 10.300.000 lei, respectiv un contract de cesiune care are ca obiect tot părţi sociale deţinute la NORDIS HOTEL SRL care justifică retur­narea către Ivan George – Marian a sumei de 9.564.814 lei. S-a încheiat un proces verbal, dar nu s-a consemnat nimic.

DIICOT: Favorizarea infractorului
„Analizând cele trei documente, cons­tatările inspectorilor antifraudă, precum şi situaţia faptică, respectiv financiară a celor 3 societăţi, se constată faptul că cei doi inspectori, deşi au constatat ope­ra­ţiuni de externalizare a unor sume de bani din patrimoniul celor 3 societăţi, acti­vităţi circumscrise infracţiunii de dela­pidare, nu au consemnat absolut nimic şi nu au făcut vreun demers în vederea sesizării organelor judiciare. Aceştia observă acelaşi mecanism de retragere sume de bani la trei societăţi din grup, aceeaşi justificare (contracte de cesiuni părţi sociale), aceleaşi persoane implicate, acelaşi sediu, dar, cu toate acestea, nu constată şi nu consemnează nici măcar o suspiciune privind carac­te­rul ilicit penal al acestor operaţiuni. Cât pri­veşte efectele acestor constatări, procesele-verbale au fost folosite şi ci­tate ca justificare şi legalitate pentru avansurile în trezorerie inclusiv de către administratorul judiciar CITR în raportul întocmit. Pe cale de consecinţă, conduita şi demersurile celor doi inspectori se încadrează în tipicitatea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, respectiv ajutorul dat făptuitorilor Ciorbă Vladimir-Răzvan şi Ivan George-Marian pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a acestora pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare”, este concluzia pro­cu­rorilor.

Controale la firme furnizoare
În perioada 18.11.2021 – 03.12.2021, inspectorii C.V şi V.S. au efectuat un control inopinat şi operativ la societatea NORDIS BEST CONSTRUCT SRL, având ca obiectiv verificarea achiziţiilor de bunuri şi servicii, ocazie cu care au cons­tatat că societatea avea declarate mai mul­te operaţiuni de achiziţii de la două so­cietăţi, respectiv PTG ORIGINAL CONS­TRUCT SRL şi ANTREPRIZĂ MON­TAJ CONSTRUCT SRL. După soli­ci­ta­rea documentelor, analiza acestora şi in­teracţiunile cu Vladimir Ciorbă, s-a întocmit un proces-verbal în data de 03.12.2021 în care, la capitolele II (Pre­vederi legale încălcate) şi III (Consecinţe şi măsuri dispuse în timpul controlului) nu s-a consemnat nimic. Ulterior, aceiaşi doi inspectori efectuează, în perioada 15.12.2022 – 14.06.2023, un control ino­pinat şi operativ la societatea ANTREPRIZĂ MONTAJ CONSTRUCT SRL, vizând verificarea tranzacţiilor des­fă­şurate de societate. Se întocmeşte un proces-verbal, prin care se constată încălcări ale legii, respectiv art. 9 din Legea nr. 241/2005. Cu ocazia contro­lu­lui, a fost identificat numitul M.N. care a precizat foarte clar că o persoană i-a pro­pus să înfiinţeze o societate, pe care ulterior i-a vândut-o unui cetăţean bulgar, dar menţionează explicit că nu a semnat nici un document al societăţii şi nu s-a prezentat la vreo bancă. De asemenea, nu a prezentat nici un fel de document financiar-contabil. La data de 17.11.2023, este sesizat Parchetul de pe lângă Tri­bu­nalul Bucureşti cu privire la activitatea societăţii şi infracţiunea de evaziune fis­cală. Se reţine faptul că în considerentele plângerii este menţionată inclusiv societatea LAMP BUILDING PROJECT SRL, însă plângerea penală vizează exclusiv activitatea ANTREPRIZĂ MONTAJ CONSTRUCT SRL.

Societăți tip fantomă

Firme cu „caracteristici de societăţi tip fantomă” Ulterior, cei doi inspectori efectuează două controale la societatea PTG ORIGINAL CONSTRUCT SRL, unul în perioada 11.05.2022-28.07.2022 şi altul în perioada 27.04.2023 – 12.07.2023, ambele vizând verificarea tranzacţiilor desfăşurate de societate. Cu această ocazie, administratorul societăţii nu a putut fi identificat şi nu s-a răspuns la solicitarea de prezentare a documentelor, respectiv prezentarea în vederea audierii. Şi în aceste cazuri, au fost observate relaţii comerciale între societatea controlată şi societatea LAMP BUILDING PROJECT SRL, însă constatările se rezumă la stabilirea încălcării legii exclusiv de către PTG ORIGINAL CONSTRUCT SRL, încălcări care intră sub incidenţa art.9 alin.(1) lit.a) şi b) din Legea 241/2005. În procesele-verbale, cei doi inspectori trec greşit datele de identificare ale societăţii LAMP BUILDING PROJECT SRL, dar sesizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. „Analizându-se cele trei controale efectuate, cronologia acestora şi aspectele constatate, respectiv modalitatea de sesizare a organelor judiciare cu privire la săvârşirea unor fapte penale, se constată, cu evidenţă, că cei doi inspectori, în mod deliberat, nu au consemnat în sarcina LAMP BUILDING PROJECT SRL aspectele constatate, respectiv achiziţiile suspectate de a avea caracter fictiv de la 2 societăţi, care, prin profilul lor, prezentau caracteristicile unor societăţi de tip fantomă. Mai mult decât atât, aceştia au formulat sesizări penale pentru societăţile de tip fantomă şi nu pentru societăţile care figurau cu achiziţii de bunuri şi servicii de la acestea, făcând abstracţie de dispoziţiile art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005. Deşi era evident că societăţile controlate nu puteau presta sau livra bunuri, inspectorii au apreciat că activitatea lor este subsumată infracţiunilor prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 241/2005, tocmai pentru a transfera întreaga responsabilitate în sarcina acestora, făcând abstracţie de beneficiarul operaţiunilor declarate, respectiv LAMP BUILDING PROJECT SRL şi alte societăţi”, precizează procurorii. „Pe cale de consecinţă, conduita şi demersurile celor doi inspectori se încadrează în tipicitatea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, respectiv ajutorul dat făptuitorului Ciorbă Vladimir Răzvan pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, este concluzia anchetatorilor. Inspector DGAF: Ciorbă a încercat „să intimideze echipa de control” În cursul anului 2024, spune DIICOT, reprezentanţii Nordis au început să facă presiuni asupra inspectorilor antifraudă care desfăşurau activităţi de control şi au solicitat audienţă la preşedintele ANAF. Astfel, la data de 19.06.2024, Gheorghe Emanuel Poştoacă a fost primit în audienţă de preşedintele ANAF, întâlnire la care au participat şi persoane cu funcţii de conducere din cadrul DGAF, ocazie cu care Poştoacă a invocat presupusa durată nejustificat de mare a controalelor antifraudă, comportamentul necorespunzător al inspectorilor, audierea clienţilor grupului NORDIS, presupuse încadrări eronate ale unor operaţiuni, analiza unor tranzacţii intragrup. „Relevante din acest punct de vedere sunt şi declaraţiile martorilor G.C.P. şi D.D, inspectori în cadrul DGAF Structura Centrală, care au participat la controalele amintite vizând atitudinea numitului Ciorbă Vladimir Răzvan. Astfel, G.C.P. arată printre altele: «De la prima întâlnire, Ciorbă Vladimir foarte sigur pe el a venit la mine, s-a aşezat la aceeaşi masă unde stătea echipa de control şi mi-a spus mie direct că el ştie cine ne-a trimis, respectiv DIICOT (…) Ceea ce vreau să precizez este că de fiecare dată când ne duceam să ridicăm documente, acesta ne amintea că urmează alegeri, că urmează schimbări la nivelul ANAF, şi părea că ştie foarte multe informaţii politice, inclusiv cine va ieşi primar. (…) De multe ori ne-a atras atenţia că, dacă el nu vrea, nu vom primi nici un act şi vom sta de vorbă cu o armată de avocaţi. Cu toate acestea, foarte greu am reuşit să ridicăm documente, probabil după ce erau reverificate şi discutate de Răileanu cu Ciorbă Vladimir. (…) Mi s-a părut ciudat că acesta avea foarte multe informaţii şi despre mine personal, întrucât mi-a atras atenţia că am o plângere penală făcută de reprezentantul societăţii FIBER GLASS, şi anume că au la bază motive politice. M-am simţit inconfortabil ca Ciorbă să îmi spună atât de multe şi să încerce chiar să intimideze echipa de control»”, se precizează în documentele DIICOT. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura