„Capo di tutti capi” coordonează atacurile grupurilor de interese care vor să pună mâna pe primărie. Interviu cu Petru Mărginean, primarul municipiului Deva

07 MaegineanSorina Popa

– Pe cine deranjează candidatura dumneavoastră, pentru că în aceste ultime zile de campanie electorală, s-au înteţit atacurile la adresa dumneavoastră, dar şi a familiei?
– Pot spune că este vorba de grupurile mafiote, dar mai bine spun grupurile de interese. Vă daţi seama că, după 16 ani de conducere a fostului primar, în jurul primăriei au roit grupurile de interese, firme, persoane dubioase. În momentul în care am venit în primărie, am deranjat. Lucru pozitiv este că dau în mine, asta înseamnă că sunt unul dintre cei care are şansele cele mai mari să câştige. Dacă nu ar da, nu ar fi aşa. Ceea ce mă deranjează însă este că nu au tăria să mă atace numai pe mine. Îmi atacă familia, copiii. Ce le trece noaptea prin cap, scriu dimineaţa. Cineva îi coordonează, există un capo di tutti capi al acţiunilor respective. Acesta dă lecţii de moralitate. E un grup, în care sunt oameni de presă, mai mult sau mai puţin profesionişti, de fapt, pseudoziarişti. Orice are o limită. Şi în politică, şi în presă. Sunt mercenari, coordonaţi de cineva care mai are încă putere în presa locală. Dau lecţii de moralitate, când ştiu foarte bine cum au condus judeţul şi oraşul Deva. Vedeţi, lumea trebuie să ştie. Când sunt asemenea interese, indiferent că la un moment dat au fost adversari politici, acum îşi dau mâna. Unde se întâmplă aşa? În mafie. Trecem peste mafie. Există grupuri de interese. Această caracatiţă care vrea să pună mâna, din nou, pe municipiuul Deva. Eu sunt foarte liniştit, cum dă Dumnezeu, aşa voi face. Dacă câştig, bine, merg înainte şi voi coordona activitatea primăriei şi a consiliului local doar prin proiecte şi transparent. Dacă nu, am ce să fac, dar atunci Deva va fi condusă de aceste grupuri de interese. Sunt foarte mulţi nostalgici, printre care şi ziarişti, care semnau lucrările în locul constructorilor. Acum nu le mai merge. Achiziţiile sunt transparente, cel mai bun câştigă. De aceea, eu sunt incomod.
– V-aţi gândit să renunţaţi, după aceste atacuri?
– Nu, niciodată. Mă deranjează însă că nu au caracter cei care mă atacă. Sunt oameni care nu ar fi ajuns la putere, dacă nu le-aş fi dat şi eu votul, dacă nu era partidul. Degeaba încearcă să spună că au ajuns sus, doar pe forţe proprii. Nu e adevărat, au obţinut funcţiile datorită echipei. Ei nu discută pe faţă, nu au curaj. Încearcă prin minciuni, dezinformări să manipuleze electoratul. După alegerile locale voi spune clar cine a fost în spatele acestor atacuri. Şi cu domeniul public, cu achiziţiile, cu chioşcurile din Deva. Îmi aduc aminte de cineva care a fost pe o funcţie înaltă în judeţ şi care a venit şi a dat cu pumnul în masă, aici, la primărie pentru a obţine ceva. I-am spus atunci să nu mai facă asta, să o facă la Consiliul Judeţean. Sunt optimist, am vrut să opresc tentaculele din administraţia publică.
– De ce nu le promiteţi oamenilor că în Deva va fi doar lapte şi miere, cum fac unii candidaţi? Că le daţi bani la handbal, milioane de lei, pentru transport, pentru terase, că le faceţi ce vor ei, doar să vă voteze?
– Pot să le spun că nu mai trebuie să plătească chirii, taxe şi impozite, că dau transportul local la un amic, că dau bani la handbal. Astea sunt lucrurile cu care s-au obişnuit unii la primărie. Nu le mai merge. Nu sunt omul nici care să se ducă în cartierele mai sărace ale Devei şi să le promit că îi scutesc de taxe. Este un mincinos cine promite aşa ceva. În patru ani de zile am făcut ceea ce am promis. Poate nu întru totul, dar nu poţi să le faci pe toate deodată. Asta le explic oamenilor. Am dat locuinţe sociale în folosinţă. Se mai dau două blocuri, după campanie. Sunt multe de făcut în Deva. Însă, nu îmi voi permite să mă uit în ochii oamenilor şi să îi mint.
– Puteţi aprecia, în cei 16 ani de mandat ai fostului primar cam la cât se ridică afacerile grupurilor de interese?
– Gândiţi-vă că în 16 ani nu a condus doar primarul, ci grupurile de interese, care acum îl sprijină pe fostul primar şi fac orice să ajungă din nou la banul public. Fostul edil e doar scos în faţă, dar va fi sacrificat pentru jocurile lor. În urmă cu ani, în primărie se întâmplau foarte multe lucruri urâte. Repet, nu conducea numai primarul, ci grupurile de interese.
– Aţi fost ameninţat?
– Direct, nu. Mi-au ameninţat însă familia, soacra, mama. Sunt tot felul de nemernicii, la care ei sunt specialişti. Aşa procedează cei care sunt disperaţi. Pentru că unii sunt cercetaţi, alţii judecaţi pentru corupţie, alţii sunt aproape de puşcărie. Şi nu mai ştiu ce să facă să mă doboare. Îi asigur pe deveni că nu le voi da satisfacţie acestora.
– Recent, cei care nu se opresc din atacuri v-au acuzat că din cauza dumneavoastră nu s-a făcut hypermarketul Carrefour de la Sântuhalm.
– Asta e dovada că se aruncă cu mocirlă, ca să ajungă mafia din nou la primărie. Hypermarketul Carrefour de la Sântuhalm nu s-a mai dat în folosinţă, pentru că, prin anul 2008, tot fostul primar, cu prefectul de la acea vreme şi un afacerist pe care l-au cadorisit cu aproape toate proprietăţile din centrul Devei, au aranjat astfel încât să fie un proces pentru un teren din apropiere, un lucru forţat de cei implicaţi în afacerea respectivă. Şi, uite aşa, au câştigat trei sau patru oameni, dar au pierdut devenii. Acesta este adevărul. Eu sunt primarul Devei din 2012, nu vă faceţi că aţi uitat acest lucru, domnilor din grupurile de interese!
– Ce aţi vrea să le transmiteţi celor care se află în spatele atacurilor mârşave din campanie şi nu numai?
– Să-i ierte Dumnezeu, pentru că nu ştiu ce fac.
– V-aţi gândit vreodată că veţi ajunge primarul Devei?
– După ce am plecat din postul de subprefect, am spus că mă voi întoarce şi voi fi prefect. Am ajuns primar. I-am mulţumit atunci lui Dumnezeu, echipei, familiei mele. Îmi aduc aminte că imediat după ce m-am instalat la primărie, că se făceau pariuri, că va fi greu să mă forţeze să fac anumite lucruri. Mi-am dorit să ajung aici, e adevărat. E o mare diferenţă între a fi subprefect, vicepreşedinte de consiliu judeţean şi primar. Ai o responsabilitate foarte mare în calitate de primar. Şi, trebuie să stai foarte bine cu nervii. Să nu încerci să cobori sub o anumită limită de compromis. Să nu ajungi la anumite compromisuri economice, care îţi vor face rău, la un moment dat. Oricând, eu pot să dau explicaţii pentru când am deţinut funcţii la stat. Niciodată nu am făcut nimic împotriva locuitorilor mei. E adevărat, am fost ocupat cu proiectele, cu munca de la primărie şi nu am ieşit printre oameni, aşa cum mi-am dorit. Asta nu înseamnă că sunt îngâmfat, aşa cum susţin unii. Nu trebuie să judeci pe nimeni, mai ales că nu-l cunoşti foarte bine. Am fost apropiat de oameni, chiar dacă nu am fost printre ei, aşa cum trebuia. Dar dacă nu eram prezent în primărie, riscam să scap frâiele din mâini. În aceşti patru ani, am avut foarte multe dezbateri publice pe proiecte. Am rezolvat problemele cetăţenilor din cartiere unde nu aveau nici măcar apă. Evident, mai există foarte mult de lucru. Cu înţelepciune, le vom rezolva. Nu îmi pare rău de nimic, chiar dacă din punct de vedere al sănătăţii sunt într-o stare mai rea decât atunci când am venit la primărie. Satisfacţia mea este că Deva arată cu totul altfel decât înainte.
– Ştiu că vă leagă de Raed Arafat, părintele SMURD, o prietenie adevărată. Ce aţi învăţat de la el?
– Îl cunosc de când eram subprefect, când a venit să înfiinţăm SMURD-ul în judeţ. Acest proiect îmi dă o satisfacţie enormă. Acest serviciu care salvează vieţi a fost unul prioritar. De la Raed Arafat am învăţat să fiu demn, să nu mă las, şi să muncesc enorm. De când îl cunosc, mă întreb de unde are atâta vitalitate? El a făcut lucruri pe care mulţi români nu le-au făcut pentru ţară. Merită titlul de Cetăţean de Onoare al României. Nici el nu a fost scutit de atacuri. A fost umilit, dar de fiecare dată s-a ridicat de jos, s-a ridicat din genunchi  şi a continuat. Şi el deranjează anumite grupuri de interese.
– Aveţi un motto în viaţă?
– Da. Încerc să fac pe cât posibil bine oamenilor, să nu aştept mulţumiri şi să merg în continuare. Şi ceea ce fac, să fac din suflet, dezinteresat. Atunci, va fi bine. Asta m-a învăţat tatăl meu, să nu aştept niciodată nimic de la cineva şi să fac bine. Iar dimineaţa, când te uiţi în oglindă să te gândeşti ce ai făcut şi rău şi să încerci să repari asta.
– Ce notă v-aţi da după primul mandat de primar?
– În nici într-un caz, nota 10, pentru că sunt un perfecţionist. Aşa am fost crescut de mic. Sunt un foarte bun organizator. Mi-aş acorda nota 8, da. Mai este mult de lucru.
– Pe 5 iunie, care este gândul cu care mergeţi la vot?
– Merg cu gândul să câştig. Să câştige echipa liberală.
– Sunteţi chiar aşa sigur că veţi câştiga? Pe ce vă bazaţi?
– Pe faptul că, indiferent ce cred unii, Deva, reşedinţa judeţului Hunedoara, este şi va rămâne un oraş liberal, el făcând parte, alături de Alba-Iulia, Arad, Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca, din marea familie a reşedinţelor de judeţ liberale din Transilvania. Iar cea mai clară dovadă este faptul că de 20 de ani, liberalii au condus acest municipiu.

19 comentarii la „„Capo di tutti capi” coordonează atacurile grupurilor de interese care vor să pună mâna pe primărie. Interviu cu Petru Mărginean, primarul municipiului Deva

 • 1 iunie 2016 la 21:58
  Permalink

  Esti un gunoi la fel de mare ca si cel pe care-l acuzi ca te saboteaza !
  Amândoi sunteti niste incompetenti , traseisti politici , imorali si oameni fara caracter !
  Cu diferenta ca dumneata esti si un om rau care in cei 4 ani de mandat doar te-ai razbunat pe angajati si ai pus bete-n roate tuturor , dimpreuna cu cativa angajati gen Kalausz si Laura Sarbu .
  Daca vei zbura din functie , multumeste-le celor doua ! Au pus umarul din greu sa te injure lumea .

  p.s. Daca ai ajuns sa te plangi , inseamna ca situatia e nasoala rau …

 • 1 iunie 2016 la 22:02
  Permalink

  Margansifon si Perasifon or sa te voteze !

 • 1 iunie 2016 la 22:11
  Permalink

  Si Vali orfanu praduitorul. Tiganul acela boschetar.

 • 2 iunie 2016 la 7:59
  Permalink

  Domnule primar, toata stima! Deva e un loc mai frumos si curat dupa mandatul dumneavoastra. Cei care lovesc cu disperare acum, o fac pentru ca au pierdut teren, noi devenii va sustinem incontinuare. Doamne ajuta!

 • 2 iunie 2016 la 8:10
  Permalink

  Pacat ca oamenii nu mai stiu sa se poarte cu semenii lor. Pacat ca in campanie electorala se dezumanizeaza toti si se transforma in monstrii. Asta denota gradul ridicat de frustrare si slabiciune la care au ajuns. Faptul ca rezistati si aveti o atitudine degajata vizavi de aceste atacuri arata caracterul unui om puternic, echilibrat. Cat despre ce ati facut in mandatul dumneavoastra, mai sunt cateva lucruri care se mai puteau face, dar avand in vedere ca ati realizat foarte multe in doar 4 ani, eu sunt multumita, si mai sunt si alti deveni in asentimentul meu. Mult succes!

 • 2 iunie 2016 la 8:11
  Permalink

  Eu votez Petru Marginean primar!

 • 2 iunie 2016 la 9:05
  Permalink

  Cine sunt oamenii pe care i-ai ajutat si acum te hulesc ? De ce nu le spui numele daca ai sange in instalatie ? Despre oamenii pe care tu i-ai hulit si ii faultezi degeaba deoarece ei nu te-au atins nici macar cu o floare, nu ai nimic de zis ? In jurul tau nu sunt grupuri de interese ? Vrei nume ? La nevoie ti le pot scrie aici pe site.

 • 2 iunie 2016 la 10:29
  Permalink

  Prostanacul , varianta PNL. Sau prostanacul, varianta Devei.
  Data trecuta te-au votat femeile , dar se pare ca pe multe le-ai dezamagit.
  Asa ai facut si cu oamenii din Deva.

  Succes la mintit.

 • 2 iunie 2016 la 10:50
  Permalink

  Votez Petru Marginean!

 • 2 iunie 2016 la 12:29
  Permalink

  Aia de la Glasul Hunedoarei, aka Glasul lui Mircia, ii pun in carca la Marginean si starea deplorabila a Spitalului de pediatrie din Deva. Merg pe principiul ca daca arunci cu noroi ceva pete tot raman.

 • 2 iunie 2016 la 14:27
  Permalink

  Deva este un oras liberal, doar ca Petru Marginean e departe de liberalism, i-ar sta mult mai bine in PSD. Chiar asa, PROSTANACUL in varianta PNL. Cartierul Dacia nu te voteaza, Petre ! Sa fii convins de asta !

 • 2 iunie 2016 la 18:26
  Permalink

  Neo si cu megapraduitorul de Frace voteaza tot Marginean !

 • 2 iunie 2016 la 18:41
  Permalink

  Marginene , tic tac , tic tac … Mai ai vreo 3 zile de primarie . O sa-ti ia Mircia postul , secretara si biroul . Da tare-n ele astea trei zile ca dupa aia o sa-ti cauti de lucru in strainatate . Nu te mai anjajeaza nimeni la cat rau ai facut oamenilor .

 • 2 iunie 2016 la 21:37
  Permalink

  VOTEZ Petru Marginean ! Votez pentru oraș frumos! Votez cu un gospodar ! Au avut si alții șansa sa le arate devenilor ce pot si ce știu sa facă ! Dupa 16 ani cu Mircia si Oancea si restul companiei rezultat 0 .

 • 2 iunie 2016 la 21:50
  Permalink

  Felicitări pentru realizări ! Deva este altfel acum! Votez Margiean si echipa PNL ! Ma mândresc cu Deva mea când îmi vin neamurile in vizita din alte orașe. Așa da!

 • 2 iunie 2016 la 21:59
  Permalink

  o campanie mizerabila ……. păcat domnul Marginean chiar a făcut ceva pentru oraș. Ar fi fost corect sa se lupte in realizări nu cu mizerii. Rușine celorlalți unde sunt realizările voastre .?

 • 2 iunie 2016 la 22:07
  Permalink

  Foto Ciupercaru mănânci rahat si nu turcesc ! Da de cât rău a făcut Mircia cu Oancea vice si Molot nu spune nimeni?

 • 2 iunie 2016 la 22:09
  Permalink

  Votez Petru Marginean la fel ca toti oamenii inteligenti din oras !!!

 • 3 iunie 2016 la 0:29
  Permalink

  Exista si alti candidati pe liste, nu doar Muntean-Marginean.
  Votati primarul de la PRM.

  Consilierii sunt tot atat de importanti ca si primarii.
  Votati independentii, votati consilieri PPU.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare