Politica si administratie

Când încep lucrările la creșa modernă din Simeria

„Am predat terenul societății care va construi în Simeria cea mai mare și modernă creșă din județul Hunedoara finanțată din fonduri europene. Pro­iectul cu o valoare de peste 3,5 mi­li­oane de euro presupune atât cons­trucția creșei cu o capacitate de mi­nimum 70 de copii, dar și dotarea acesteia la cele mai noi standarde. Lucrările vor demara cel mai probabil la finalul lunii martie în acest an”, a declarat Iulius Bedea, primarul ora­șului Simeria.

Acoperișuri verzi
Creșa va fi amplasată chiar lângă campusul profesional universitar de învățământ dual de la Simeria, proiect pentru care s-a obținut finanțarea tot pe fonduri europene, cu o valoare de 24 milioane de euro.
Clădirile creșei vor fi eficiente ener­getic și cu consumuri de energie re­duse. Vor avea camere de joacă, dor­mi­toare, spălătorie proprie, bucătărie, sală funcţională, cabinet medical, spaţii administrative.
Spaţiile de joacă în aer liber vor fi ge­neroase, de cel puţin 10 metri pătraţi pentru fiecare copil, aşa cum prevede reglementarea legală în vigoare. Aco­perişul va putea fi folosit şi pentru a fi amenajate spaţii verzi, terase înverzite, locuri de joacă sigure. Tot pe acoperiş se vor monta panouri fotovoltaice pen­tru a asigura energia necesară şi va avea un aport de energie verde pentru funcţionare.
Geamurile, uşile, pereţii şi podeaua vor fi bine izolate, construite cu cele mai noi tehnologii şi încălzirea, res­pec­tiv răcirea clădirii se va face prin pom­pe de căldură.
„Până astăzi, familiile din Simeria și satele aparținătoare care doresc să-și ducă la creșă copiii nu au nici o po­si­bi­litate, deoarece la ora actuală, Simeria nu are o creșă, iar în localitățile vecine (ex. Deva) se lovesc de numărul in­suficient al acestor locuri destinate aces­tor copii. Problema afectează și piața forței de muncă, dar și posi­bi­li­tățile de evoluție în carieră pentru tinerele mame, dacă sunt obligate să renunțe la locul de muncă pentru a-și putea crește copiii”, a spus anul trecut edilul șef al Simeriei. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura