Canalizarea, utilitatea care va aduce plusvaloare comunei Mărtinești
Magdalena Șerban
Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a adus conducerii din Mărtinești bani pentru introducerea rețelei de canalizare în toate localitățile aparținătoare, suma câștigată pentru implementare fiind un colac de salvare pentru bugetul propriu. De altfel, e una foarte mare. Lucrările sunt în desășurare.
Pentru toți
Potrivit cifrelor alocate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la nivel național, 30 de miliarde de lei merg la proiectele de drumuri şi poduri, iar 22,5 de miliarde lei – la proiectele de apă şi canalizare. Media alocării e de 1,25 miliarde de lei pe judeţ. ,,Canalizarea e pentru toate satele comunei, adică Mărtinești,
Dâncu Mic, Turmaș, Tămășasa, Jeledinți, Măgura și Dâncu Mare, iar stația de epurare e prevăzută la Turmaș. Se lucrează de câteva luni și constituie una dintre cele mai mari și valoroase investiții ale noastre, ajungând undeva la 5 milioane de euro. Întreaga rețea e făcută de la zero, la ora actuală, comuna neavând deloc. Vor fi în jur de 500 de racorduri, iar stația de epurare are o capacitate cu mult mai mare, pentru a putea deservi și alte gospodării care se vor mai construi, pe viitor. Sunt bune și fosele septice, dar canalizarea în regim public e ideală. E un proiect major, cu o importanță la fel de mare. E o utilitate indispensabilă zilelor noastre. Vrem ca cetățenii să aibă condiți egale și moderne”, a transmis primarul reales din Mărtinești, Adinel Botescu (foto).
Câștig pe mai multe planuri
Obiectivul PNI Anghel Saligny vizează modernizarea comunităților prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale etc, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esențiale al întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate, precum si creșterea coeziunii teritoriale prin echiparea unităților administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare și de acces la căile de comunicație. Primul beneficiu direct al includerii unor investiții în acest program este cel al populației locuitoare care poate dispune de utilități publice atât de necesare. Al doilea il reprezintă oportunitatea uriașă, pentru fiecare UAT, de a-și dezvolta infrastructura de utilități publice, în scopul atragerii investitorilor strategici care să genereze locuri de muncă și venituri către bugetul local, bani din care se pot asigura cotele de cofinanțare pentru alte investiții, intrând astfel într-un cerc extrem de profitabil pentru întreaga comunitate. Astfel, pe această filieră, la nivel național s-au solicitat finanțări totale de peste 137 miliarde lei, cu toate că bugetul schemei s-a ridicat la numai 65,5 de miliarde lei. Ceea ce e de remarcat în mod special e că prin această axă, 10 miliarde de euro pleacă în mediul rural. Mărtinești e pe listă.