Cadou de Mărţişor pentru locuitorii din Vulcan: un cinematograf 3D

foto 2Magdalena Şerban

Sâmbătă, după 17 ani în care nu a mai funcţionat, cinematograful „Luceafărul” din Vulcan s-a redeschis. Acesta beneficiază de un sistem de proiecţie digital în format 3D şi a fost renovat, în întregime, oferind confortul unei săli occidentale. În foaier, vechiul proiector de filme pe peliculă este aşezat ca simbol al vremurilor apuse. Acum e rândul noii tehnologii, e de părere Gheorghe Ile, edilul-şef al municipiului Vulcan.
Ani întregi de tratative
De drept, cinematograful  „Luceafărul” a aparţinut Regiei Româniafilm, dar municipalitatea din Vulcan şi-a dorit să-l preia şi să-l redea comunităţii. A reuşit acest lucru în 2009, însă condiţia proprietarului a fost să fie reabilitat, în caz contrar, putând fi luat înapoi. Aşa s-a ajuns ca în ultimii trei ani să se investească în reabilitarea obiectivului cultural circa 1.800.000 de lei, din bugetul local. Printre schimbările importante se numără extinderea scenei, astfel încât să poată găzdui spectacole de orice gen, vechile scaune de lemn au făcut loc fotoliilor, pereţii au fost antifonaţi şi tapetaţi, s-a amenajat o sală specială pentru artişti, iar covorul, de un roşu imperial, a înlocuit vechea pardoseală. Nu lipseşte nici supravegherea video, pentru siguranţa atât a bunurilor, ca să nu fie distruse, cât şi a cetăţenilor. „Sunt  16 difuzoare în total, împărţite de-o parte şi de alta a sălii, sonorizarea dând senzaţia că persoana care vorbeşte din film este chiar lângă cel care îl vizionează. Spectatorii vor simţi că participă cu totul la acţiune”, menţionează primarul din Vulcan.
Ar fi rămas o ruină
„A fost nevoie de foarte mulţi bani ca să punem la punct, după cele mai moderne standarde în domeniu, acest cinematograf. Am eşalonat însă lucrările, astfel încât să putem lucra an de an, după posibilităţile noastre bugetare, cu inginerii şi muncitorii de la firma Pregoterm, a Consiliului Local. Spaţiul reprezintă o bijuterie în materie, aşa cum puţine oraşe din ţară se pot mândri că au”, afirmă Gheorghe Ile. Edilul-şef mai spune că dacă nu ar fi făcut pasul administrativ necesar preluării, locaţia avea toate şansele să ajungă o ruină. Primăria nu visează la un câştig imediat din vânzarea biletelor, amortizarea investiţiei făcându-se în timp. Tot ceea ce s-a urmărit a fost ca banii publici să fie utilizaţi în folosul comunităţii, pentru ca vulcănenii să se bucure de un cinematograf al lor.
Prima zi, primul succes
În ce priveşte încununarea rezultatului lucrărilor, ea s-a făcut sâmbătă, chiar în prima zi de primăvară, în prezenţa unor oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari şi alţi invitaţi. Publicul s-a putut bucura, cu acest prilej, de programul artistic susţinut de Syncreto, Ansamblul Doruleţ, Ansamblul Junii Petrileni, cântăreaţa Lorena Lalu, precum şi de câteva formaţii rock locale. Deşi iniţial, primarul din Vulcan şi-a dorit ca primul film care să ruleze să fie unul din filmele istorice româneşti, s-a ajuns la concluzia că lumea aşteaptă să vadă o proiecţie 3D. Cum vechile filme nu au fost realizate în acest sistem, s-a ales cel mai spectaculos film 3D al începutului de an, „Pompeii”, peliculă mult apreciată de spectatorii prezenţi în sală.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare