Comunitate

Cabinet de dermatologie – dermatovenerologie activ din luna iunie la Spitalul General CF Simeria

Magdalena Șerban

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și, totodată, cel care ia contact permanent cu factorii externi.
Prin urmare, este frecvent expus la elemente cu potențial ridicat în de­clan­șarea de afecțiuni: substanțe dure, agenți iritanți, raze UV, bacterii, boli con­tagioase – cu transmitere prin contact cutanat (ex: her­pes), etc. De asemenea, de foarte multe ori, aspectul pielii poate fi un semn al pre­zenței unei alte afecțiuni interne. În acest context, hunedorenii au nevoie de o astfel de specialitate medicală cât mai aproape de ei, boala neîntrebându-te niciodată dacă e bi­ne­venită. Astfel, din luna iunie, la Spitalul General CF Simeria își va începe activitatea dr. Ciprian-Ștefan Ardelean (foto), medic spe­cialist în dermatologie – dermato­ve­ne­ro­logie, care va fi sprijin înprevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor din acest spectru.

De ce suferă hunedorenii
,,În general, cele mai comune afec­țiuni sunt dermatitele și eczemele. Există și partea de alergii care se ma­ni­fes­tă predominant la nivelul pielii, aces­tea fiind mai degrabă pri­mă­vara și toam­na-iarna, cu cauze alimentare, în perioada săr­bă­torilor. Mai sunt reacții alergice pe timpul verii, la diferite plante, la contact, dar majoritatea sunt se­zo­niere. Din păcate, sunt și cazuri de cancer de piele pe care le-am în­tânit în cabinet, precum me­lanoame, iar car­ci­­noa­mele ba­zo­celulare sunt și ele destul de des întânite, însă sunt cu re­zolvare chi­rur­gi­cală, fără nici un fel de pro­ble­mă. Cancerul de piele se poate diag­nos­tica destul de greu în anumite ca­zuri, mai rare, dar care există. La de­pis­tarea cancerului, de obicei se fac ex­cizie ­chirurgicală, biopsie și alte inves­ti­gații necesare. Depinde de tipul de cancer și de stadiu, pentru a se putea discuta de vindecare. (…) Apoi, mersul la solar este un factor de risc, din punctul meu de vedere, implicând, în pri­mul rând, probleme de ordin estetic, pe termen lung. Se distrug fibrele de elas­tină din piele și se produce astfel o îmbătrânire a pielii mai precoce. Sunt pacienți, de asemenea, cu boli ca de exemplu psoriazis și vitiligo. Psoriazis-ul este o afecțiune pe teren genetic, de­clan­șată și întreținută de anumiți fac­tori exteni, printre care stresul care este un factor destul de important. Ideea tratamentului este ca să se men­țină perioadele dintre pusee cât mai mari. Sunt tratamente locale cu care pacienții merg foarte bine, la care se adaugă un stil de viață mai echilibrat, iar rezultatele sunt bune. Nu vorbesc de toate tipurile de psoriazis, fiind mai multe subtipuri, dar fac referire la o variantă normală, clasică. Tratamentul poate fi aplicat, cu succes, doar local. Nu există predispoziție la boli de piele în cazul barbaților sau femeilor. Ambele sexe au cam aceeași predispoziție, ca o concluzie a consultațiilor pe care le-am avut până acum”, a punctat dr. Ciprian-Ștefan Ardelean, medic specialist în dermatologie – dermatovenerologie.

Adresabilitate vastă
,,Așa cum am spus data trecută, dezideratul nostru este de a acoperi o paletă diversificată a specialităților me­di­cale, iar pioritizarea lor în con­cre­ti­zare stă în acele ramuri care le sunt ab­so­lut necesare pacienților din această zonă deservită și nu numai. Adresabili­ta­tea noastră este des­chisă oricărui pa­­cient care are ne­voie de sprijin”, a trans­mis ma­na­ge­rul Spi­talului Ge­neral CF Simeria, medicul sto­ma­tolog Andrei Bolojan (foto).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura